събота, 9 май 2015 г.

Богородица от Уолшингам, Англия 1061 г.


Историята на иконата е свързана с едни от най-ранните явявания на Божията Майка. Легендата разказва, че Богородица се явила в съня на саксонската аристократка Ришелдис де Фаверше през 1061 г. в село Уолшингам, Норфолк, Англия. През 12 в. на мястото на явяването била изградена църква. Иконата е известна и като "Мадоната край морето", защото селцето се намира на няколко мили от Северно море. Иконата помага на моряци в беда, на жени, които имат проблеми със зачатието. Уолшингам е наречен Английския Назарет.

История 
Според легендата Богородица се явила в съня на г-жа Ришелдис три пъти и всеки път показвала дома, в който Святото Семейство живяло в Назарет. Богородица искала от г-жа Ришелдис да построи копие на Техния дом.
The Richeldis Vision panels from the Chapel of Reconciliation

"Направи това за Мен, в знак на особена почит. И всеки, който се нуждае или страда, нека да ме търси в този малък дом, който ти ще построиш в Уолшингам. На всички, които Ме търсят, ще бъде помогнато. И в този малък дом в Уолшингам ще цари тази радост, с която Аз посрещнах Архангел Гавраил, възвестил Ми, че ще стана Майка на Сина Божий."
Желанието на Богородица било изпълнено и в Уолшингам бил построен дом-светилище, който станал център на поклонение. Много хора от Британия, Ирландия и континентална Европа го посещавали. Той бил посетен от много английски крале: Хенрих III, Едуард II, Едуард III и много други. Многократно светото място посещавала жената на Хенрих Седми, Екатерина Арагонска.
Руините на църквата
По време на Англ. реформация светинята и манастира били разрушени, въпреки опитите на  много монаси и селяни да го спасят. Сега на мястото е останала само част от източната стена на църквата.
През 19 в. богатата англиканка Шарлот Бойд започнала възстановяването на светилището. Жената изградила параклис, на около една миля от светото място. Параклисът нарекли " Параклиса на обувките", защото тук поклонниците се събували и изминавали 1 миля до святото място боси. 
През 1922 г. местния свещенник Хоуп Патън станал инициатор за изграждане на статуя на Божията Майка от Уолшингам. Той намерил в Британския музей печат на стария манастир, в центъра на който се намирал образа на Божията Майка и направили статуята по този образ. Статуята била поставена в енорийската църква и поклонниците отново се завърнали по тези свети места. През 1932 г. поклонниците станали твърде много и енорийската църква не ги побирала. Била построена нова църква - със Светия Дом в центъра на църквата и с образа на Мария при олтара. По този начин святото място се възродило и днес тук се стичат хиляди поклонници.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Страници

Страници