четвъртък, 7 май 2015 г.

Дева Мария Пилар - Сарагоса, Испания, 39 година


Явяването на Божията Майка Пилар на свети апостол Яков

Според преданието около 40 г. от н.е. в тези места проповядвал християнството свети апостол Яков (Яков Зевеедев, по-големия брат на Йоан Богослов), един от 12 апостола на Иисус. Местното езическо население с неохота слушало проповедите и не се кръщавало в новото учение, поради което апостола изпаднал в отчаяние. През нощта на 2 август 40 година се случило чудо. Яков със своите ученици се молил на брега на река Ебро, когато пред тях по чуден начин се явила Божията Майка, стояща на колона (пилар) в обкръжение на ангели. Тя произнесла приветствена реч и казала на апостола да построи църква на мястото около колоната и уверила апостола, че църквата, която ще бъде построена ще издържи до края на света. "Това място ще бъде Мой дом, а статуетката и колоната - наименованието на олтара и храма, който ти ще построиш". Тя предала на апостола мраморната колона, на която Била стъпила, заедно с дървена статуетка. 
Една година след събитието тук била построена църква в чест на Богородица - първата в историята на християнството, посветена на Дева Мария. След това апостол Яков се завърнал в Йерусалим, където през 44 г. бил убит от Ирод Агрипа. По преданието на неговите ученици те положили тялото му в лодка, която пуснали във водите на Средиземно море. По чуден начин лодката отишла до испанските брегове, в устието на р. Уля, където по-късно възникнал град Сантяго де Компостела - края на поклонническия път Камино. В катедралата на града се намират мощите на апостол Яков Зевеедев.

История на строителството на катедралата на Дева Мария Пилар
Първата църква в чест на Божията Майка била разрушена по времето на гоненето на християните. Жителите на Сарагоса успели да съхранят статуетката на Богородица и колоната. По време на царуването на Константин Велики (272 -337 г.) на това място, където преди това била църквата построили базилика, по-късно преправена в римски стил.
Почитаемата светиня, която се съхранявала в Сарагоса принудила крал Алфонсо Първи да започне Реконкиста (Реконкиста е исторически период от 774 години, по време на който северните християнски кралства Кастилия, Навара, Леон, Арагон и Португалия отвоюват обратно южните иберийски земи, поробени от Арабския халифат.) и да освободи града през 1118 г. 
Романската църква изгоряла през 1434 г. и до наши дни се запазил само тимпана на южната фасада. Скоро тук се появил храм в готически стил. От него се съхранил олтара, дело на испанския архитект и скулптор Дамиан Формент, изпълнен през 1509 - 1512 г. 
Алтарь Базилики-де-Нуэстра-Сеньора-дель-Пилар

Началото на строителстовото на настоящия храм започва през 1681 - 1686 г. по време на царстването на Карл Втори. През 1725 г. градския съвет на Сарагоса решил да увеличи размерите на храма. Катедралата поразява със своите размери - 130 м. по дължина, 67 м. в ширина, 11 купола, 4 кули с височина 90 м. всяка, 9 параклиса вътре. Преустройството на базиликата приключило през 1872 г. По време на Гражданската война в Испания (1936-1939 г.) в Базиликата били хвърлени 3 бомби, но нито една от тях не се взривила. Две от тях и до днес се съхраняват в катедралата.

Внутреннее убранство Кафедрального собора Богоматери Пилар, Сарагоса

Светинята на Сарагоса - дървената статуя на Дева Мария Пилар

В източната част на катедралата се намира главната светиня. Тя се съхранява в Светата Капела - храм в храма. Статуята на Божията Майка с височина от 39 см. е направена от дърво. През 1905 г. я короновали -стойността на короната е 450 хил.песети или 19 хил. лири стерлинги към 1910 г.
Святая Капелла в Кафедральном соборе Богоматери Пилар, Сарагоса

Статуя Богоматери Пилар
Статуя  на Божията Майка Пилар

Всяка година на 12 октомври в Испания се отбелязва Празника на Божията Майка Пилар, в чест на първото появяване на Божията Майка в Испания. По съвпадение на 12 октомври 1492 г. Колумб открил Новия Свят. Затова Богородица Пилар се счита за Покровителка на всички испаноезични народи. 
Празникът се провежда в продължение на седмица - от 7 до 15 октомври. В тези дни в цяла Испания има шествия, представления, спектакли, концерти и др. А центъра на събитията е Пласа дел Пилар в Сарагоса. Статуята на Божията Майка Пилар напуска Светата Капела, за да участва като Главна светиня на празника. Всички участващи поднасят цветя на Божията Майка.

Подношение цветов Богоматери Пилар

Няма коментари:

Публикуване на коментар