петък, 5 април 2013 г.

Богородица Триеручица - защита от врагове, изцеление и здраве, благосъстояние, заболявания на ръцете, очите

Иконата на Божията Майка "Троеручица" е с необикновена иконография. Под дрехата на Божията Майка има изобразена трета ръка. Историята на иконата е тясно свързана със свети Йоан Дамаскин - оклеветен несправедливо, а като наказание отсекли ръката му. Той отправил горещата си молитва към Богородица и Тя изцелила ръката му. В знак на благодарност, св. Йоан Дамаскин сложил на иконата и сребърна десница. Пред образа на Божията Майка можем да се молим за защита от врагове и клевети, за благополучие в живота и при недъзи на ръце, крака и очи.

Икона Божией Матери  Троеручица
Как иконата защитава вас и вашите близки

Иконата на Божията Майка "Триеручица" защитава от врагове, заплашващи благополучието на дома, и всички, живеещи в него. На нея се молим, с молба за изцеление и желания за здраве на близките. Иконата способства за увеличаване на благосъстоянието.

За какво помага иконата

Целителната икона помага да се излекуват заболявания на ръцете, краката и очите. С молитви можем да се избавим от горестни мисли. Иконата на Божията Майка "Триеручица" покровителства тези, които се занимават със занаяти.

Ден на почитание

28 юни, 12 юли


История на иконата

Историята на чудотворния образ на иконата на Богородица  Триеручица е свързана с житието на един от отците в църквата - известния православен теолог Йоан Дамаскин (675-753 г.). По-голямата част от своя живот той прекарва в Дамаск, където е бил министър в двора на халифа. Трактатите на Йоан Дамаскин в защита на иконопочитанието предизвикали гнева на византийския император Лев Трети Исавър. Но императорът иконоборец не можел да направи нищо срещу него, защото той не бил поданик на неговата империя. За да се отърве от него, императорът прибегнал до клевета. Било написано лъжовно писмо от името на Йоан Дамаскин, в което той уж предлагал на императора помощ за завоюване на сирийската столица. Писмото било предадено на халифа. Йоан бил отстранен от длъжност и бил наказан - била отсечена ръката му, и сложена на централния площад за назидание. След известно време нещастният теолог получил обратно отсечната си ръка, и започнал да се моли пред иконата на Богородица за изцеление на ръката си. След около час изнурения теолог заспал. Когато се събудил, ръката му била на мястото си, сякаш нищо не се е случвало. През 13 в. иконата била пренесена в Сърбия. Когато страната паднала под турско робство, иконата била пренесена върху магре, което преодоляло дългия път до Атон. През 1613 г. копие на иконата било занесено в манастир в град Орлов, след което копия на иконата се разпространили в цяла Русия. Празникът на иконата се чества 2 пъти в годината - 28 юни и 12 юли.

Икона Божией Матери  Троеручица5
Молитва

О, Пресвета и Преблагословена Дево Богородице Марие! Покланяме Ти се доземи пред Твоята света икона, наричана Троеручица, припомняйки си явеното от Теб чрез тази икона преславно чудо - изцеляването на отсечената десница на преп. Йоан Дамаскин, знамение за което и досега се вижда на нея - добавената към Твоето изображение трета ръка. Молим Те и просим от Теб, Преблага и Прещедра Застъпнице за нашия род: чуй нашите молитви, и както си чула блажения Йоан, който Те е призовал в своята скръб и болка, така не пренебрегвай и нас, изпълнените със скръб и болка от многото различни рани на нашите страсти и усърдно прибягващи към Теб със смирени и съкрушени души.
Ти виждаш, Всемилостива Владичице, нашата немощ, нашето угнетение, нашата беда, виждаш колко са ни потребни Твоята помощ и застъпничество - отвсякъде сме обкръжени от врагове и няма кой да ни помогне, нито кой да се застъпи за нас, ако не ни помилваш Ти, Владичице. Молим Те, чуй нашия скръбен глас и ни помогни да запазим светоотеческата Православна вяра до края на живота неопетнена, да следваме Господните заповеди неотклонно, винаги да принасяме искрено покаяние пред Бога за нашите грехове и да се удостоим с мирна християнска кончина и благоприятен отговор пред Страшния съд на Твоя Син и наш Бог.
Моли Го за нас с Твоите майчински молитви, да не ни осъди заради нашите беззакония, но да ни помилва по Своята велика и неизказана милост. О, Всеблага, чуй ни и не ни лишавай от Твоята могъща помощ, та като получим чрез Теб спасение, да възпяваме и прославяме в земята на живите Тебе и Родения от Теб наш Изкупител. Господ Иисус Христос, Комуто подобава слава и сила, чест и поклонение, заедно с Безначалния Му Отец и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков. Амин!
troeruchica

4 коментара:

  1. "Единствено чиста и непорочна Дево, която си родила безсеменно Бога,
    моли да се спасят душите им. Господи, помилуй (12 пъти)". Божия Майко измоли и починалите Александър-новопр. Стояна Иван Радка Христо Рада Иван Стоян Иванка Димитър Иванка Янка и сродници.

    ОтговорИзтриване
  2. Дай, Господи, прошка на греховете на всички наши отци, братя и сестри,
    заминали си
    преди нас с вяра и надежда за възкресение, и направи вечна
    тяхната памет (три пъти)

    ОтговорИзтриване
  3. Божия Майко Спаси закриляй измоли Божиите раби Иулита-монах.бол. Благовеста Ясен Иванка-бол.А за упокой Кирил-новопр. Амин. За Божия Слава Амин.Пресветая Богородице спаси спаси нас Амин.

    ОтговорИзтриване
  4. Пресвета Богородица Спаси Нас Православни Християни/ки с чедата щерки синове внуци и правнуци Бг Bg и Грешните Православни Роде Бг Bg мой Сега и Вовеки Векова Амин

    ОтговорИзтриване

Страници

Страници