неделя, 14 април 2013 г.

Пресвета Богородица Всецарица - при тежки, нелечими болести, онкологични заболявания


1

Чудотворната икона на Божията Майка "Всецарица" има мощно изцеляващо начало. В целия свят тя е известна като изцелителка на ракови заболявания. Самото име на иконата говори за нейната голяма сила. Пред иконата на Пресветата Богородица "Всецарица" се молим за изцеление от смъртоносни заболявания, преди всичко ракови. Пред иконата "Всецарица" се обръщат за помощ родители, чиито деца са пристрастени към наркотици и алкохолизъм.

Празник на иконата
18 август
  

Чудотворната икона на Пресвета Богородица, наричана „Всецарица" (Пантанаса) се намира вляво от царските двери в съборния храм на атонския монастир Ватопед.
Преданието разказва, че веднъж до иконата се доближил един млад човек, за да й се поклони. В същия миг ликът на Св. Богородица просиял с неземна светлина, а невидима сила отблъснала младежа от иконата и го съборила на земята. Щом дошъл на себе си, той със сълзи изповядал пред монастирските старци, че дотогава водел нечестив живот и се занимавал с правене на магии. Чудото, извършено от Всецарицата го накарало да се покае и да промени живота си.
И днес със Своя чудотворен образ Божията Майка помага на измъчвани от нечиста сила и на страдащи от ракови заболявания. За този особен дар свидетелствуват много изцеления, станали в Гърция, Русия и другаде.
През 1997 г. в един от московските храмове влязла млада жена, съвсем незапозната с вярата. Тук я водела тежка скръб: нейната 8-годишна дъщеря била болна от рак на черния дроб.
Дните на момиченцето били преброени и отчаяната майка дошла в Божия храм, за да излее мъката си. Тук милостивият Господ я срещнал с една тайна монахиня, която я посъветвала да се моли на иконата на Св. Богородица „Всецарица" и да чете нейния акатист. Изпратила я в храма „Всички светии", където се намирало копие на иконата, донесено наскоро от Атон. Посъветвала я всеки ден да помазват болното дете с осветен елей от иконата и често да го причастяват, а самите родители да постят, да се изповядат и да се венчаят.
Обнадеждена, майката изпълнила тези съвети. След 40 дни направените изследвания показали, че раковият тумор е напълно изчезнал и детето е оздравяло. За станалото Божие чудо, свидетелствува и духовният обрат в живота на това семейство. Бащата - офицер, който никога дотогава не бил влизал в църква, се венчал със своята съпруга. Сега цялото семейство ходи всяка неделя в храма, всички се изповядват, причастяват и заедно прославят Пречистата Дева Мария, Която и до днес извършва благодатни чудеса.

През 1996 г. “Всецарица” пристига в Москва със специален полет. Най-напред отнасят иконата в детското отделение на онкологичния институт на “Каширское шосе”, където малките страдалци я очакват. Оттогава новата московска чудотворна икона неведнъж е проявявала благодатната си сила да спира растежа на злокачествени тумори, присъща на светогорската чудотворна икона. Съвременната летопис на чудеса от “Пантанаса” вече включва и случаи на изцеление от наркотична зависимост. От нея нееднократно е изтичало и миро.
Чудотворната икона “Всецарица” се намира в московския храм “Вси светии” в бившия Ново-Алексеевски манастир. Всяка неделя тук се служи молебен пред Погубителката на раковата язва и Тайната Сладост на жестоко страдащите, освещава се и се раздава на хората елей за помазване.
Молитва
0, Пречиста Божия Майко, Всецарице! Чуй нашите многоболезнени въздишки пред Твоята чудотворна икона, погледни милостиво към Твоите чеда, които страдат от неизлечими болести и с вяра се покланят на Твоя свят образ! И както птица покрива своите малки с крилете си, така и Ти, Която си вечно Жива, ни покрий с Твоя многоцелебен покров. И там, където жестоките скърби се усилват безмерно, изпрати търпение и облекчение. Там, където се е вселил мракът на отчаянието, да възсияе неизказана божествена светлина. Утеши малодушните, укрепи немощните, смекчи и просвети ожесточените сърца. Изцели боледуващите Твои люде, о, Всемилостива Царице! Благослови ума и ръцете на тези, които ни лекуват, та да послужат те като оръдие на Всемогъщия Лекар Христос, нашия Спасител
О, Всецарице, молим Ти се пред Твоята икона сякаш Самата Ти стоиш пред нас! Простри ръцете Си, изпълнени с изцеления. Ти, Която си радост на скърбящите, утешение на печалните, та като получим чудотворна помощ, да прославяме Живоначалната и Неразделна Троица - Отец, Син и Дух Светии во веки
Всеблага и досточудна Богородице, Всецарице! Не съм достоен да влезеш под моя покрив, но като милосърдна Майка на Милостивия Бог, кажи само дума, за да се изцели душата ми и да се укрепи моето боледуващо тяло, Защото Ти имаш непобедима мощ и нито една Твоя дума няма да остане безсилна, о, Всецарице! Ти Самата се помоли за мен и изпроси милост, та да прославям Твоето преславно име сега и всякога и во веки веков. Амин!
Тропар
Владичице, спаси търсещите с горещо усърдие Твоята милост чрез радостотворния образ на многопочитаната Всецарица; избави от беди прибягващите към Теб и запази от всяка напаст Твоето стадо, което винаги призовава застъпничеството Ти.



Чудотворна икона на Божията Майка"Всецарица" в България

Копие на иконата има в църквата "Св.Николай Чудотворец" софийското село Желява. Всяка неделя в 10.30 часа се отслужва Акатист пред иконата.
През 2006 г. дарителят на иконата Атанасиос Спулис от гръцкия гр. Патра я подарява лично на прот. Ганчо Ланджев, без той специално да я е поръчвал. След голямо литийно шествие, в което взимат участие шестима свещеници и много народ, иконата е въдворена в храма „Св. Николай Чудотворец” в с. Желява. Отец Ганчо приема дарението на иконата за знак Божий. Желанието му е да откликне на търсещите помощ от Божията Майка, затова веднага започва да отслужва акатисти и молитви пред нея. И чудесата на вярата не закъсняват. Мнозина научават за милостите на св. Богородица и сега всяка неделя храмът се радва на поклонници, някои дошли и от чужбина. Заедно с псалта Невена след всеки икос от Акатиста дошлите възпяват Пресветата Дева: „Радвай се, Всецарице, благодатно изцеляваща нашите недъзи”. В края на службата отец Ганчо призовава всички коленопреклонно да се помолят на св. Богородица за застъпничество пред Божествения й Син Господ Иисус Христос. Истината е, че след това човек усеща голяма лекота.


На иконата св. Богородица  е изобразена седнала на престол, с Младенеца Христос на колене. Тронът символизира царственото величие на Божията Майка. Св. Богородица „Всецарица” се почита като изцелителка на болни от ракови заболявания и на пострадали от магьосничество, а също и на раждащите майки и на жените, които искат да имат деца.



Чудесата 

Чудесата започват веднага след като пред иконата на св. Богородица „Всецарица” започват да се отслужват акатисти и молитви. Във филма „Чудесата в Църквата” на Борислав Лазаров, излъчен през 2007 г. по bTV, е разказана историята на една жена от София със страшната диагноза рак. След три идвания на Акатиста в с. Желява жената отива на проверка в Онкологията и изследванията установяват, че няма и следа от метастазите. В деня, в който научава това, й се обаждат от психиатричната болница в Курило, за да й кажат да отиде и да вземе дъщеря си, която също е абсолютно здрава.

Лиляна от столичния кв. Орландовци, също с раково заболяване, заявява писмено, че само силата на чудотворната икона  на Майката Божия „Всецарица” я е върнала към живота, след като лекарите я били отписали. Сега е в цветущо здраве и посещава храма с благодарно сърце.

Баща, майка и син идват на Акатиста и след време се връщат да разкажат как им е помогнала Пресвета Богородица. Бащата е писател, а синът е професор от БАН, завършил е в Атина, и двамата носят фамилията Филчеви. След като гледали филма за чудотворната икона в Желява, водени от вярата си, те дошли да потърсят помощ, която никъде другаде не могли да намерят до този момент. Синът страдал от неудържимо силно главоболие и вече не можел да работи. След края на акатиста и след молитва пред чудотворната икона на св.Богородица и пред иконата на св. Николай, с излизането си от храма, синът почувствал, че е напълно оздравял, като че някой отнел болката му. Бащата пък, който от младини страдал от безсъние, също се освободил от това мъчително състояние.

Брат и сестра пристигат чак от Холандия да търсят помощ от св. Богородица, според вярата си. Момчето страдало от рак на кожата и след молитва пред чудотворната  икона „Всецарица” получило изцеление.

Невена, която сега е псалт в църквата в Желява, преди три години пада и си счупва крака в глезена. Две години и половина ходи по лекари и операции, но не може да се възстанови. Един ден, преди поредната операция, идва при отец Ганчо с молба да й прочете молитва пред „Всецарицата”. След месец и половина Невена хвърлила бастуна и сега без проблеми стои права да пее по два часа на утрената и на св. Литургия.

Десислава, лаборантка от жк „Суха река”, дълги години не може да има деца. Започва да идва на Акатиста в Желява. Отец Ганчо й казва, че желанието й може да се изпълни, ако много вярва и ако и двамата се молят от сърце. Десислава ражда момченце, в храма освещават бабина вода. Досега шест жени са се сдобили с дългочакани деца след молитва пред Майката Божия.

В храма идват две млади жени, вижда се, че нещо ги измъчва. Оказва се ,че на едната от тях имотът й е отнет по документи от опитни комбинатори,  по такъв начин тя губи къща в Банкя и дворно място. Така тя, майка й и брат й остават на улицата и са принудени да живят под наем. Изнудването е станало чрез възрастната й болна майка, подведена от мошеници. Младата жена, учителка в Банкя, разказва на о. Ганчо, че от девет години води дела и все не може да ги спечели. Три пъти идва на молитва в Желява. На третия път с нейната колежка и приятелка се връщат в Банкя. Брат й й подава писмо от прокуратурата. Жената се захваща да приготвя обяда и не бърза да го отвори, понеже предполага, че я уведомяват за поредното изгубено дело. След като обядват, отваря писмото и прочита, че делото е спечелено, и че имотът им се връща.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Страници

Страници