неделя, 17 май 2015 г.

Пюхтицка (Света) икона на Божията Майка "При извора" - при здравословни проблеми, за съхранение на разума до дълбока старост

Историята на Пюхтицката икона на Божията Майка започва 400 години преди да изографисат иконата. 

История на иконата
Според преданието преди 400г. в местността Куремя, Естония група овчари видяли Озарена в светлина Жена, стояща в блясъка на сиянието.Божията Майка била с повдигнати към извора наблизо ръце. Когато тръгнали към видението изчезнало, но скоро се появило пак. Овчарите извикали съселяните си, за да видят и те Дивната Госпожа. Светата Майка се явила и пред тях.
Като отишли на мястото, където се явила Божията Майка селяните намерили в процепа на дъба до мястото икона "Успение на Божията Майка". 

Пюхтицкая чудотворная икона Успения Пресвятой Богородицы
Пюхтицката икона на Божията Майка
Така Божията Майка осветила мястото, където Се явила и то получило името "Пюхтица", което на естонски означава "Свято Място", а извора в подножието на планината се прославил с много чудотворства и изцеления. 
Местните жители построили на Пюхтицката планина до стария дъб параклис в чест на иконата и всяка година на Успение Богородично се събирали много поклонници. 
В началото на 19 в. планината станала собственост на немски барони и иконата временно била пренесена в с. Сиренец, където имало православен храм. След пренасянето на иконата в с. Сиренец, ежегодно на празника Успение Богородично правили литийно шествие до мястото на явяване на Божията Майка. Шествието било съпроводено с много трудности - пътят бил кален, хората затъвали, а отделно от това настоящите собственици на земята се отнасяли враждебно към поклонниците и построили голяма немска църква до параклиса. Но след време правителствено постановление върнало цялата местност на православните и немската църква била преустроена в Успенски храм.

Вид на Пюхтицкий монастырь. стр. 122


Светият дъб, в близост до който се явила Божията Майка
През 1891 г. няколко монахини основали и през 1892 г. бил осветен Пюхтицкия манастир, който станал един от главните православни центрове в Естония.
Духовен наставник на манастира станал Йоан Кронщадски.Чуствайки особената сила на Святото място, св.Йоан изпращал там много от своите духовни чада там с думите: "Отидете в Пюхтицката обител - там има само три стъпки до Царството Небесно."
В манастира се съхраняват много вещи на св.Йоан Кронщадски

С името на св.Йоан Кронщадски е свързана историята на Пюхтицката икона на Божията Майка "При извора". През 1894 г. сестрите в манастира я подарили на Йоан Кронщадски. Известно е, че светецът много се е молил на Божията Майка. 
Запазен е дневникът на св.Йоан Кронщадски и в него на датата 15 август 1898 г. е отбелязано следното: "На 15, в деня на Успението на Божията Майка, 1898 г. аз имах щастието за първи път да видя на сън лицето на Небесната Царица и да чуя Нейния сладък, блажен, бодър глас: "Вие сте мили деца на Нашия Отец". О, лик пресвят и преблаг, о очи сини и дълбоки, добри, смирени, спокойни, величествени, небесни, божествени! Никога няма да ви забравя. Явлението може би продължи минута, след което Тя си тръгна от мен бавно и се скри зад неголям облак. Видях шествието, което я съпътстваше. Отначало Я видях като на икона, а след това Тя се отдели от нея и тръгна по пътя. Амин".
Преди смъртта си Йоан Кронщадски завещал иконата на семейство от Петербург. Те предали иконата на монахиня Вирсавия от Ивановския манастир в Санкт Петербург. Монахинята грижовно пазела иконата до момента, когато в съня и се явила Божията Майка и казала да върне иконата в Пюхтицкия манастир. Това се случило на Великден, 1946 г.
След като иконата била върната в нейната обител се случило още едно събитие, което разкрило значението на иконата. В манастира дошъл военен, който дълго плакал на колене пред иконата на Божията Майка. На въпросите към него, той отговорил :"Тя ми се яви" и разказал удивителната си история. По време на войната този човек бил летец и получил заповед да бомбардира манастира. "Помня, летя над манастира, а цялата планина е в мъгла, като времето беше слънчево по принцип. Направих още един кръг - нищо не се вижда. Започнах да бомбардирам на посоки. В един момент небето се разтвори и видях жена, облечена в синьо, която говореше:"Сине, не разбивай Моя дом". 

Молитва
О, Пресвета и Преблагословенна Майко на Господа наш, Иисус Христос! Покланяме се и падаме пред Твоя образ и смирено молим:"прости, Всемилостива всичките ни заблуждения и оскърбления волно или неволно към Твоят Син и наш Бог от нашата младост чрез неизпълнение на заповедите на светците, небрежност към светините, пренебрегване на молитвите и нетърпение в носенето на кръста наш. Погледни на нашата жажда за спасение и бъди с много грешните, но останали верни на Твоя Син. О, Животворящ Източник на нашето утешение, към Тебе принасяме смирено нашите молитви и молим за Майчино застъпничество пред Престола на нашия Небесен Отец. Не ни лишавай от благодатното Царство за премногото ни грехове, защото гордостта и тщеславието, нито земната слава и достижения, нито добродетелите, извършвани със самолюбие, нито постовете, нито сановете могат да ни приемат в Царството Небесно. Помогни ни в оставащите ни дни да се покланяме на Твоя Син, Богородице. Не гледай нашето недостойнство, но помогни ни да бъдем чада Божии по благодат, за да наследим вечен живот, и ни въведи Майко Божия в Неговото Небесно Царство, за да славим и възпяваме Пречестното и Великолепно име на Всесвятата Троица на Отца, Сина и Светия Дух сега и винаги, и во веки веков. Амин."

Чудеса
Минали са повече от 400 г. от паметния ден, когато Божията Майка осветила със Своето присъствие извора в подножието на Пюхтицката планина. Оттогава не престават чудесата на изцеление на хора. 
Момиче било излекувано от слепота, а дъщерята на семейство английски лордове през 30-те години на 20 в, която била парализирана проходила.
На 8 юни 1830 г. на празника на Тихвинската икона на Божията Майка в манастира дошло семейство от Рига. След службата в църквата семейството отишло при извора. 13 годишния син на семейството, който пръв стигнал до там пръв видял във водата изображение на Божията Майка. Когато възрастните пристигнали, те също видели образа. Около главите на Божията Майка и Младенеца сияели светещи венци. Видението било толкова ясно, че те решили, че това е мозаечна икона на дъното на извора. Но когато се вгледали видяли, че изображението било прозрачно и през него се виждало дъното на водоема. Когато се върнали в манастира и разказали, какво са видяли, заедно с още хора се върнали при извора и видяли отново образите, но малко по-бледи. На следващия ден била отслужена литургия при извора.
Чудесното явяване на Божията Майка поразило всички. Семейството, което първо видяло образите ремонтирало параклиса до извора. В новия параклис сложили икона на Тихвинската икона на Божията Майка. 
След години, недалеч от извора била построена къпалня.Според поклонниците водата отнема умората, дава бодрост и душевен покой. В последните години има много случаи на изцеления, включително и на рак.
В края на 80-те години на 20 в. изворът посетил американец. Той занесъл малко количество вода на болната си сестра, която от години била прикована на легло. Станало чудо - момичето оздравяло. Скоро те приели Православието. Те посетили извора няколко пъти след това.
Неотдавна на извора изцеление получил и мъж от Талин, който боледувал от дълги години и не виждал, не чувал и не можел да говори. Той дошъл в манастира на Богоявление. В мразовитото утро го занесли в къпалнята и получил изцеление.

За тези, които прочитайки за чудото на изцелението ще се устремят към светия извор за получаване на бързо изцеление от недъзите можем да припомним изказванията на светите отци за болестите:"Има болести, на които Господ налага запор, когато вижда, че болестта е нужна за спасение на душата повече, отколкото здравето. Ако чувствате и виждате, че сами сте виновни, то започнете с разкаяние пред Бог, че не сте запазили дара на здравето, даден ви от Бог. А след това помнете, че болестта е от Бог, и няма нищо случайно. И след това благодарете на Бога. Болестта смирява, смекчава душата." св.Теофан Затворник.
"Искаш ли да бъдеш винаги здрав и в покой? Изповядвай и преживявай своите грехове, които извършваш ежедневно и повярвай - винаги ще бъдеш здрав". св.Йоан Кронщадски
"Болестта неволно ни заставя да помним да мислим за  бъдещия живот и да не се увличаме по прелестите на света, а също така и ума след боледуване е по-чист и прозрачен. Ние не знаем плана на Бог, Той твори всичко за полза; ние сме привързани към днешните блага, а Той иска да ни дари бъдещо с настощата болест. Нашият Любвеобилен Отец винаги твори в наша полза: винаги телесните болести лекуват душевни недъзи, а винаги изпраща болестите за изпитване на нашето търпение. Моли за това, да е угодно за Неговата Свята Воля, а за тебе да е полезно."преп. Макарий Оптинский
"Настанало е такова време, че само скърбите спасяват човека. Те забавят нашия безумен бяг по живота и ни заставят да се замислим и да поискаме помощ. По правило човешката помощ е безсилна, изтощава се бързо и човек се обръща към Бога."архим.Йоан
"Болестта се изпраща на човек, за да остане насаме с Бога", старец архимандрит Серафим

                                                                                                    Източник: www.puhtitsa.ee


Няма коментари:

Публикуване на коментар