понеделник, 6 април 2015 г.

Черната Пресвета Богородица от Несебър - помага при психични болести, за изгонване на зли духове


Иконата на Божията Майка "Черна Пресвета Богородица" се намира в църквата Успение на Света Богородица в Несебър.Тя е копие на известната Иверска чудотворна икона, позната като „Пресвета Богородица Портаитиса – Вратарница, която се намира в Светогорския манастир Иверон. Счита се, че неин автор е първият иконописец в Християнската Църква – св. апостол и евангелист Лука. Несебърската „Пресвета Богородица” е нейно копие от византийско време – Х- ХІІ век.

Света Богородица е почитана като пазителка на Несебър. На 15 август,   Успение на Пресвета Богородица е и денят на Несебър. На този ден се извършва литийно шествие с иконата из целия град, като се пеят молитви към Пречистата.

История на иконата
Иконата датира от 13 век и е изографисана във византийски стил. Съгласно преданието иконата на Богородица била донесена от Атон. Иконата е изрисувана в тъмни тонове, или е потъмняла с времето. Има мнение, че е потъмняла, защото е била военна икона, която воините носели на бойното поле.
Първоначално иконата се съхранявала от гръцка монахиня. Още тогава гражданите видяли много чудеса след молитви пред иконата. След смъртта на монахинята иконата била пренесена в местната  църква "Св.Георги". В 17 в. турците завладели града и решили да разрушат храма, в който се намирал чудотворния образ, и тогава се случило чудо. Любимият кон на турския военачалник изведнъж започнал да буйства и за малко не умрял. Гражданите на Несебър изнесли чудотворната икона и в този момент конят се усмирил и успокоил. Турският паша не само  не съборил храма, но и дал пари за златно украшение за иконата.
Минали години, и жителите на Несебър решили да построят църква. На мястото на настоящата църква имало училище и децата, играещи си в училищния двор видяли на дървото до тях иконата на Богородица, която много добре знаели от църквата. Иконата била върната на мястото си в църквата, но на следващия ден отново я открили там. В три поредни дни Богородица се явявала в съня на жена от Несебър с думите:"Постройте ми отделна църква. Не искам повече да стоя сред мъжете." След разказа на жената за нейния сън с молбата на Небесната Царица, започнало строителството на храма, но успели да го завършат, когато дървото, на което се появила иконата изсъхнало и под корените му намерили делва с жълтици. С тези пари хората завършили строителството на храма.
http://fb.ru/misc/i/gallery/11007/474803.jpg
През 1994 г, иконата била похитена и това събитие развълнува цяла България. Полицията бързо намерила крадците - младежи на възраст 18-20 г, Иконата била изпратена за реставрация в град Сливен и престояла там 3 години.
И сега храм Успение Богородично в Несебър привлича хиляди поклонници от цял свят. Хората идват със своите скърби и болки, молейки за помощ и закрила Небесната Царица и Нейния образ Черната икона на Божията Майка - покровителка на Несебър. Всяка година на 15 август - Успение Богородично се провежда литургийно шествие. Иконата обикаля целия град с песнопения и молитви към Пречистата.

"И сегодня Успенский храм и его главная святыня привлекают к себе тысячи богомольцев и паломников со всего света. Люди идут со своими скорбями и болезнями, прося помощи и предстательства Царицы Небесной. «Черная» икона Пресвятой Богородицы – покровительница града Несебр и каждый год на Праздник Успения Божией Матери (в Болгарии этот праздник приходится на 15 августа) проводится крестный ход. Икону несут через весь город с пением молитв Пречистой. Этот день также является днем города." (ссылка>>)


Как помага иконата
Невъзможно е да се изброят чудесата, които е сътворила иконата. Много хора, страдащи от телесни и душевни недъзи получавали и получават изцеление. Особено много помага иконата при душевни заболявания. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар