петък, 17 април 2015 г.

Калужка икона на Божията Майка - при парализа, ушни болести, глухота, избавяне от чума и холера, при нападения на нашественици










Чудотворната икона на Божията Майка "Калужка" се явява преди 250 години като неизменен източник на чудеса. В нашето сложно време, когато човек, потопен в ежедневието и в тежестта на битието напразно търси утеха в забавленията и удоволствията и забравя, че близо до него е истинския благодатен източник на утешението - Св.Богородица. 
На повечето икони Божията Майка е изобразена или с Иисус на ръце, или в обкръжението на молещи се ангели. Но Божията Майка има и съвършенно уникален образ, на който Дева Мария е представена с книга. 

Как помага иконата
Иконата на Божията Майка "Калужка" помага при парализи и при физически недъзи, на хора, които имат проблем със слуха. С молитва пред иконата се лекуват всякакви болести - слепота, паралич, алкохолизъм, кожни заболявания. Иконата помага не само на отделни лица - този образ е спасявал неведнъж Калужката земя.

Молитва
О, Пресвета Владичице Богородице, Царице на Небето и Земята! Към Теб прибягваме и за Твоята помощ призоваваме: съхрани нашата земя от нашествие на чуждоземци и от всякакви душевни и телесни болести, за да Те славим и величаем винаги Тебе, Пресвета Богородице, като наша Блага и Дивна Застъпница во веки веков. Амин.

История на иконата и чудеса
Историята на Калужката икона е тясно свързана с Калуга. Намиращото се на 10 км от Калуга селце Тинково през 18 век принадлежало на Василий Хитров, представител на древен болярски род. През 1748 г. две прислужнички разчиствали тавана на болярския дом. Сред прашните натурии открили пакет. Отворили го, и се оказало, че това е  нарисувана на платно картина. На нея била изобразена облечена в тъмно синьо, почти монашеско облекло жена, четяща книга. Момичетата помислили, че жената е монахиня. Една от прислужниците, не много интелигентна и умна, се изплюла върху картината. Тя не знаела, че това е образа на Богородица, но наказанието дошло бързо. Евдокия (така се наричало момичето) се парализирало.
изображение

Другата прислужница разказала всичко на господаря си, който заповядал момичето да бъде пренесено в неговия дом. През нощта на родителите на момичето се явила Божията Майка, Която казала:
"Вашата дъщеря със своята дръзка постъпка върху изображението на платното не оскверни монахинята, но Мен, защото това е Мой образ, чрез който по волята на Моя Син и Бог Аз ще се застъпвам за вашия град и неговите жители. На сутринта кажете това на свещенниците и заедно с тях се помолете пред поруганата Моя икона, наръсете парализираната с водата, която извира под храма, и вашата дъщеря ще бъде излекувана."
Родителите направили това, което им поръчала Богородица и Евдокия била излекувана, след като се покаяла. Иконата била поставена в рамка, и пренесена на почетно място в болярския дом. 
Скоро в имението, в което служил слугата Прохор, отдавна страдащ от глухота три пъти виждал на сън Божията Майка. Тя му казала горещо да се моли пред иконата. Така и направил и след две денонощия се събудил с напълно възстановен слух.
Единствената дъщеря на болярина Евдокия се разболяла тежко. Една нощ и се явила Пречистата, казвайки:" Моли се пред тази икона - и ще получиш изцеление". Евдокия разаказала съня на родителите си и те заедно се помолили. Девойката оздравяла.
Хитров разбрал, че не трябва да държи тази светиня у дома си и я пренесъл в църквата на съседното село Калужка. Сега в селото е възстановена църквата Успение на Света Богородица, където била пренесена иконата, като сега тя е част от Малоярославския Свято-Николски Черноостровски женски манастир.
Описани са следните чудеса на изцеление:
Сина на човек от Калуга от няколко години бил на легло, като цялото му тяло било покрито с рани. Лекарите били безсилни. Старецът не знаел какво да направи, докато сама Пресветата Богородица не му дала решението: "Отиди в Калужка и се моли." Къде е Калужка, старецът не знаел, но тръгнал на път и открил иконата. Дълго се молил, а когато се върнал в къщи сина му бил оздравял. 
Калужкият търговец Иван Воробьов и съпругата му много страдали, защото всичките им деца умирали като бебета. Явила му се Богородица, която му казала да отиде в църквата на р.Калужка и да намери Нейната икона. Семейството обиколило няколко църкви край реката, но не могли да намерят чудотворния образ. На втория път, намерили църквата с иконата на Божията Майка. Малко след това им се родило момиченце, което пораснало живо и здраво.
Жителка на Жиздра (град в Южна калужка област) Устиня Фьодоровна страдала от алкохолизъм. По време на литийно шествие, тя се обърнала с молитва за изцеление към Божията Майка и чудото се случило.
През 1771 г. в Москва и околностите (Калуга се намира на 180 км от Москва) избухнала епидемия от чума. Болестта поразявала хората внезапно - хората, както стояли или ходили били поразявани внезапно и умирали като мухи. Нито лекарите, нито правителството можели да овладеят епидемията - тя вземала нови и нови жертви. Донесли в града Калужката икона  и с литийно шествие обходили всички улици на града и мора престанал. В чест на това събитие църквата почита иконата  на 2 септември.
Калужская икона Пресвятой Богородицы, фрагментКалужская икона Пресвятой Богородицы, фрагмент
По време на Отечествената война през 1812 г. иконата била пренесена в гр. Ефремов. В края на октомври, войската на Наполеон била отблъсната. Много пленници след войната разказвали, как няколко пъти имали видение на Божията Майка. Всеки път виденията били съпровождани с победа на руските войски. За това било доложено на император Алекасандър Първи. Той се разпоредил всяка година на 25 октомври да се почита Калужката икона с литийно шествие.

До 1918 г. иконата се намирала в Калужка. След революцията била пренесена в Московската Духовна Академия при Троицко-Сергеевата лавра. С участието на Патриарх Алексий в наши дни иконата била върната в град Калуга.

Значение на иконата

Небесната Царица ще махне всяка стрела, забила се в нашата душа, ще излекува всяка наша рана и ще утоли всяка печал. Единственото, което се изисква от нас е да се помолим пред Нейния образ с вяра и усърдие. 
Когато ни предстои важно дело, Божията Майка ще благослови нашия труд и ще увенчае с успех нашия труд и всеки бизнес. Молитвата пред Божията Майка ще помогне и на децата в тяхното учение, тя ще просветли умовете им и ще облегчи учението им.
Ако се отправяте на далечен път Божията Майка ще бъде ваша Пътеводителка, ще ви избавя от врагове и ще предотвратява всякакви нещастия по пътя. 
Няма напълно щастливи хора на Земята, всички живеем с нашите скърби, а някои и с голяма мъка. Когато мъката болезнено е свила нашето сърце, това което можем да направим е да се помолим на Божията Майка да ни изведе от това състояние с думите:"Пресвета Владичице Богородице! Ти виждаш моята немощ и безпомощност, виждаш моята тъга и скръб. Моля те, бъди моя Майка и Покровителка. Защити ме, вразуми ме и ме научи да творя. Не се отвръщай от мен, Ти си едничката надежда, която имам."




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Страници

Страници