сряда, 1 май 2013 г.

Богородица Скоропослушница - за бърза помощ, изцеление на заболявания, вкл.онкологични, за раждане на дете

На първо място пред иконата на Божията Майка "Скоропослушница" се молим за духовно прозрение, когато човек е объркан и не знае как да постъпи, а също така във всички случаи, когато е нужна бърза и действена помощ в Нейните молитви към Сина. Чрез своята икона "Скоропослушница" Богородица дарува помощ в излекуването на различни заболявания, даже онкологични. Пред Нейния свят образ се произнасят молитви за деца и за помощ при раждане на здраво бебе.

Как иконата защитава вас и вашите близки

Към иконата прибягваме с молба за изцеление на недъзи, както душевни, така и физически - загуба на зрение, слепота. С молитва към нея се прибягва в различни случаи от живота: при екстремни събития, когато човек попада във внезапна беда, когато е нужна бърза и действена помощ на Майката-Застъпница в Нейната молитва към Сина.

За какво помага иконата

Известно е, че молитвата пред иконата на Божията Майка "Скоропослушница" дава бързо изцеление, спасява в случаите, когато помощта свише е необходима незабавно. В миналото пред нея се молели по време на корабокрушения, на внеапни стихии, при престъпни намерения, при вземане в плен, навсякъде, където всичко може да се развие по необратим начин, но човек не може да го предотврати. При искрена и сърдечна молитва помощта винаги идва. Пред Нейния свят образ произнасят молитва за деца, и за помощ при раждане на здраво дете.



Молитва
О, Пресвета Дево, Майко на Всевишния Бог, Скоропослушна Застъпнице за всички, които с вяра прибягват към Тебе! Погледни милостиво от висотата на Своето небесно величие
към мен, непотребния, който усърдно се моли пред Твоята икона. Скоро чуй смирената молитва, която аз, грешният, възнасям към Тебе, и я принеси на Твоя Син, умолявай Го да
озари помрачената ми душа със светлината на Своята Божествена благодат и да очисти моя ум от суетните помисли, да успокои страдащото ми сърце и да изцели неговите рани, да ме вразуми за добри дела и да ме укрепи да Му служа със страх, да ми прости всички злини,които съм извършил, да ме избави от вечните мъки и да не ме лиши от Своето Небесно
царство.  О, Преблагословена Богородице, Ти си благоволила да наречеш Своя образ „Скоропослушница" и си заповядала всички да прибягват към Теб с вяра. Не ме оставяй в моята скръб и не допускай да погина в бездната на моите-грехове. В Теб, след Бога, е цялото
ми упование и надежда за спасение и на Твоя покров и застъпничество предавам себе си во веки. Амин!
 Преблага моя Царице, надеждо моя Богородице, Закрилнице на сираците и Застъпнице на странниците, Радост на скърбящите и Покровителка на притесняваните! Ти виждаш моята беда, Ти виждаш моята скръб. Помогни ми, понеже съм немощен; упъти ме, понеже съм странник. Ти знаеш моята неволя - избави ме, както Ти искаш. Защото нямам друга Помощница, ни Застъпница, ни блага Утешителка, освен Тебе, о, Божия Майко. Запази ме и ме покрий во веки веков. Амин!
Празник

9 ноември
Празникът на Пресвета Богороица Скоропослушница се чества на 9 ноември.

Събития от историята на иконата

Иконата на Пресвета Богородица „Скоропослушница" се намира в монастира „Дохиар" на Света Гора.




Икона Божией Матери Скоропослушница. Афонский монастырь Дохиар

Тя била нарисувана през X в. в нишата над входа на монастирската трапезария. За първи път иконата проявила своята благодатна сила през 1664г. Тогава монастирски трапезар бил монахът Нил. Всяка вечер той минавал покрай иконата със запалена борина. Веднъж чул от иконата глас: „Занапред не минавай оттук със запалена борина и не опушвай Моя образ!'' Нил се стреснал, но после решил, че това са думи на някой от братята и не им обърнал внимание, а все така продължавал да минава покрай иконата със запалена борина. И ето че скоро след това отново чул глас: „Монахо, недостоен за това звание! Докога тъй безсъвестно и безсрамно ще опушваш Моя образ?"
След тези думи нерадивият трапезар изведнъж ослепял. На сутринта братята го намерили да лежи в несвяст пред иконата. Когато дошъл на себе си, Нил със сълзи разказал за станалото, изповядвайки своя грях. Монасите се поклонили на светата икона, запалили пред нея неугасващо кандило, а на новоизбрания трапезар заръчали всяка вечер да кади тамян пред светия образ. Нил с дълбоко покаяние молел Божията Майка за прошка, твърдо решен да не си отива оттам, докато не получи изцеление. И Всемилостивата Ходатайка на грешните скоро му простила
Един ден, когато плачел пред иконата, той чул отново тих глас: „Нил, твоята молитва е приета. Прощавам ти и ти връщам зрението. Кажи на братята от монастира, че Аз съм тяхна Закрилница и Защитница. Нека те и всички православни християни прибягват към Мен и Аз никого не ще оставя без помощ. За всички, които Ме призовават, ще бъда Ходатайка и по молитвите Ми Моят Син ще изпълнява техните прошения. А тази икона ще се нарича „Скоропослушница", защото Аз скоро ще чувам всички, които се молят пред нея, и ще им явявам Своята милост." Нил прогледнал, а мълвата за чудото бързо се разнесла из целия Атон. От този ден иконата станала източник на множество чудеса.
Пресветата Богородица "Скоропослушница" е много почитана и в Русия. През 1938 г. манастирът "Дохиар" подарил на Руската духовна мисия в Йерусалим копие на чудотворната икона, което също се прославило с много чудесни изцеления.
В Москва има много копия на чудотворната атонска икона, но има само един храм, който носи името на чудотворната икона"Скоропослушница".

Копие на „Скоропослушница" има и в храма „Св. Мартин Изповедник" в Соломбал, район на Архангелск. Иконата не била подлагана на реставрация и била силно потъмняла от времето, така че соломбалските жители започнали постепенно да забравят за отдавна почитаната светиня. Тогава Пречистата Сама посочила този образ - иконата започнала да се обновява. От 1997 г. изображението започнало да става по-ярко, в началото на ноември 2000 г. станало отчетливо, а на 22 ноември по стар стил, в деня на празнуването на „Скоропослушница", ликовете и ореолите на Пресвета Богородица и на Младенеца ярко се проявили, венецът и облеклото Им станали по-светли. В същия ден пред новоявената светиня бил отслужен молебен. 


Чудеса
Иконата "Скоропослушница" е една от най-почитаните икони в древния град Муром. 
Донесена е от Атон в Свято Преображенския мъжки манастир в Муром.Тук се пази паметен спомен. Майка на войник, който изчезнал безследно в Чечня, дошла в манастира, но не знаела за какво да се моли - за здраве или за упокой на душата на сина си. Свещенникът отслужил молебен за здраве и жената се прибрала в къщи. Няколко дни след това дошло сведение за гибелта на сина и. Изпратили затворен ковчег, а няколко дни след това синът се появил жив и здрав, избягал от плен. Синът и майката отишли да се поклонят  и благодарят на светия образ за чудото. От този ден много военни, които отиват на мисия в Чечня, отиват преди това да се помолят на светлия образ. 

10 коментара:

  1. Похвална песен в чест на св. Богородица

    Богородице Дево, радвай се! Благодатна Марийо, Господ е с тебе! Благословена си ти между жените и благословен е плодът на твоята утроба, защото роди Спасителя на нашите души.

    ОтговорИзтриване
  2. "Единствено чиста и непорочна Дево, която си родила безсеменно Бога,
    моли да се спасят душите им. Господи, помилуй (12 пъти)". Божия Майко измоли и починалите Александър-новопр. Стояна Иван Радка Христо Рада Иван Стоян Иванка Димитър Иванка Янка и сродници.

    ОтговорИзтриване
  3. Майчице свята,помагай,на мене,на семейството ми,на близките ми,приятели и на България! Моли се за всички ни на Него,нашият Господ Бог! Амин.

    ОтговорИзтриване
  4. Богородице ти ми помагна да опозная Бога , чрез съня в който ми се появи даде ми урок.Аз се лутах в живота си, както се лутах и в съня си и ти ми показа ,че избирам правия път,а той е да търся бога. Благодаря ти Богородице . Закриляй мен и семейството ми и цялото човечество. Искам никога да не се отдалечавам от твоя син и цялото небесно царство , защото там е спасението на душата ми . Амин!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти майчице Богородице, че те има!!! Радвай се Благодатна, Господ е с тебе!!! Благодаря ти, че се грижиш за нас!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти Богородице, майчице свята! Благодаря и на нашия Господ Исус Христос за всичко!
    Помилуйте нас!

    ОтговорИзтриване
  7. Пресвета Богородица Спаси Нас Православни те Християни/ки с чедата щерки синове внуци и правнуци Бг Bg и Грешните Православни Роде Бг Bg мой Сега и Вовеки Векова Амин

    ОтговорИзтриване
  8. Пресвета Богородице, помилуй и спаси всички, изпаднали в беда!

    ОтговорИзтриване
  9. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  10. Пресвета, майко свята, Богородичке запази ни под твоя покров. Благодаря ти за всичко майко! Моля те свята Дево бъди винаги до нашите деца и до нас, и наша застъпница пред нашият Господ Исус Христос да ни пази от всяка злина. Амин

    ОтговорИзтриване

Страници

Страници