вторник, 7 май 2013 г.

Смоленска икона на Света Богородица - помага за мира в страната и дома, при епидемии, за помощ при пътуване


Чудотворната икона на Пресветата Божия Майка, наречена Одигитрия Смоленска е известна от древни времена. Одигитрия в превод от гръцки означава "Пътеводителка". Иконата помага на всички, които се обръщат към Нея с молитви за изцеление от неизлечими болести, за мир в семейството, за други сложни и неразрешими ситуации, като първа застъпница за нас пред Бога.

Как иконата защитава вас и вашите близки
Иконата на Божията Майка Смоленская защитава дома, в който е поставена от недробожелатели. Също така този образ защитава от възникване на епидемии, например в период на грипна епидемия. 

За какво помага иконата

Молитвата пред Смоленската икона на Божията Майка Одигитрия помага да се постигне мира на земята и в дома. Тя е защитница на военослужещите. Пред нея можете да се молите да помогне на вас и вашето семейство да не бъдете засегнати при взрив на епидемии и разпространения на различни заболявания. Също така пред иконата се молим за хора на път.

Молитва
О, Пречудна и Превисша Царице Богородице, Майка на нашия Бог и Небесен Цар Христос, Пречиста Одигитрия Мария! Послушай нас грешните и недостойните, които сега се молим пред Твоя Пречист Образ със сълзи на очи: извади ни от рова на страстите, Владичице Преблага, избави ни от всякакви скърби и печал, огради ни за всякакви напасти и зли клетви, и от вражески набези. Ти можеш, о Благодатна наша Майко, да запазиш Твоите хора от всякакво зло, и да им предоставиш благодеяние, защото Ти си нашата Представителка в бедите и топла Ходатайка за нас, грешните. Помоли, Пресвета Госпожо, Твоя Син, нашия Бог да ни удостои с Небесното Царство, за да Те славим винаги, Причината за нашето спасение, и да превъзнасяме святото и великолепно име на Отца и Сина и Светия Дух, во веки веков. Амин.

История на иконата
Един от първообразите на Смоленската икона на Божията Майка, Одигитрия по преданието е нарисуван от Лука  по образа на Пречистата преживе, в Йерусалим по поръчка на управителя на Антиохия - Теофил, за който той написал описание на земния живот на Христос, известно като Евангелието на Лука. Когато Теофил починал, образът бил върнат в Йерусалим, а през 5 в. благоверната царица Пулхерия пренесла Одигитрия в църквата  „Света Богородица Влахернска” в Константинопол.
Историята не дава информация по какъв начин Одигитрия Пътеводителка попада в Русия, но годината е установена - 1046 г. Тя била подарък за сватбата на черногорския княз Всеволод Ярославич с дъщерята на византийския император Константин 9 - Ана и по всяка вероятност това било едно от копията на иконата.
След смъртта на Всеволод Ярославич, иконата наследил неговия син киевския княз Владимир, като по това време иконата пътешествала - от Чернигов в Смоленск, а след това била пренесена и установена в катедралния храм Успение на Пресвета Богородица, който построил Владимир. От този момент Одигитрия получила названието Смоленска икона на Божията Майка, защото повече от 8 века охранявала града на западната граница на Русия.
През 1238 г. към Смоленск тръгнали татарите, предвождани от хан Бату. Всички жители на Смоленск започнали да се молят пред иконата на Смоленската Одигитрия - Пътеводителница. Татарите наближили Смоленск, когато клисар от Печорския манастир имал видение на Божията Майка, Която му поръчала да доведат пред Нейната икона войн на име Меркурий. Като влязал в Печорската църква, Меркурий видял пред себе си Божията Майка, седяща на златен престол с Младенеца на ръце, в обкръжението на ангели. Богородица му казала, че Меркурий е длъжен да спаси собствената И съдба от поругаване, и още един път показала собственото си покровителство над смоленките земи. Тя също му разкрила, че той ще загине мъченически, но Тя няма да го изостави, а ще бъде с него до края.
Следвайки заръките на Богородица, Меркурий подготвил гражданите за обсадата, а той сам проникнал в лагера на врага, убил богатира, на който Бата разчитал в бъдещата атака на Смоленск. Меркурий бил убит по-късно на бойното поле.
През 1395 г. Смоленското княжество попаднало под протекторатът на Литва. За да се избегнат кръвопролития в Москва, и да се смегчат отношенията между полско-литовските управители и Москва, дъщерята на литовския княз Витовит -София била дадена за жена за сина на московския княз Димитри Донски - Василий Димитриевич. Смоленската Одигитрия била дадена като дар и била пренесена в Москва и установена в Благовещенската катедрала през 1398 г. През 1456 г. в столицата дошла делегация от Смоленск с молба да им бъде върнат покровителстващия ги образ. В това време княз бил синът на Василий Димитриевич  и София - Василий Втори. Той взел решение да върне чудотворната икона в Смоленск.
През 1514 г. Смоленск бил върнат в състава на Руската държава.
Но Одигитрия - Пътеводителка скоро отново се отправила на път. Смоленск бил много апетитно парче за поляците и през 1609 г. градът бил обсаден. 20 месеца градът се държал и не падал, но през 1611 г. се предал. За да защитят светинята я изпратили в Москва, но градът бил нападнат от поляците и иконата отново била пренесена - този път в Ярослав. Иконата била върната в своя град през 1655 г.
Половин век Западна Русия била спокойна. След тези 50 г. Смоленския чудотворен образ отново проявил своето застъпничество по време на Отечествената война през 1812 г. 
 Иконата била изпратена в Москва, където било направено литийно шествие с три чудотворни икони на Божията Майка - Смоленска, Иверска и Владимирска в деня на битката в Бородино.
През 1929 г. Успенската катедрала била закрита, но нямало осквернения, както в други църкви и манастири през този период. Но въпреки това, нищо повече за иконата не е известно оттогава.  

Чудеса

През 1642 г. архимандритът на манастира "Троица-Сергий" Адриан се молил за изцелението си пред Смоленската икона на Божията Майка, намираща се в Смоленската църква на Божията Майка Одигитрия и бил излекуван.
Чрез копието на Смоленска Одигитрия, намираща се в село Словинка през 1828 г. бил намерен пътят към изоставен храм.
Много от копията на първата, изчезнала икона станали чудотворни.
През 1831 г. в Новгород избухнала епидемия на холера, която взела много жертви. Новгородци отишли в Спасо-Преображенския манастир на обща молитва. По време на един от молебените паднало парче мазилка, и под него се открил образа на Смоленската Богородица. Чрез техните горещи молитви холерата се прекратила. От този момент иконата, чието име е Смоленск-Новгороска започнали да наричат Холерна.
Подобно събитие - защита от мор, който обхванал цяла Русия се случило в Казан. Тогава в Седмиозерската обител се намирала иконата на Смоленската Божия Майка, известна като Седмиозерна. С литийно шествие я внесли в града и епидемията престанала.

Чудотворни станали следните копия на Смоленската икона на Божията Майка,

Югска - монаха Дорфей взел със себе си иконата Одигитрия. Монахът решил да отдъхне на  брега на река Юги, поставил иконата  на едно дърво, но когато трябвало да я свали, той изобщо не могъл да я свали от дървото. Той чул глас, който му казал да направи обител за монаси на това място. Тук монахът си построил килия, което сложило началото на обителта.

Костромска - нарисувана на стена. Прославила се по времето на силен пожар, обхванал Костром.
Кирило-Белозерска - пренесена в Белозерския край от монасите  Кирил Белозерски и Ферапонт Беозерски, ученици и последователи на Сергий Радонежки.
Светорска, Соловецка и Игрецкая Песочинская.

Ден на почитание
28 юли

Няма коментари:

Публикуване на коментар