неделя, 28 април 2013 г.

Рождество на Пресвета Богородица

Рождеството на Пресвета Богородица - Майката на Иисус Христос не е случайно събитие. На Дева Мария е отделена важна роля в осъществяване на Божествения план за спасението на човечеството. Много старозаветни пророчества говорят за рождението на Девата, която трябва да стане Майка на Христа , а библейските прототипи символично говорят за спасителната мисия на Богородица. В Новия завет почти няма сведения за рождението и живота на Богородица. Основните подробности за Нейния живот за известни от Свещенното писание.

Събития от историята на празника

Първите упоменавания на празника Рождество на Пресвета Богородица се срещат в 4-5 век. Предполага се, че първоначално празника е възникнал в гръцката църква, скоро след това в Рим, и оттук е започнало разпространението чрез техните дъщерни църкви. Съгласно Преданието, първия храм в чест на Рождество Богоросично построила в Йеруалим света Елена.
Съгласно Свещеното Предание, родителите на Мария били свети Йоаким и света Ана, които живели в галилейския град Назарет. Йоаким бил потомък на цар Давид, а Ана- по-малката дъщеря на свещеника Матфан, от рода на Аарон. Двойката водела благочестив живот. Целият им живот бил изпълнен с любов към Бог и хората. Доживели до дълбока старост, те така и нямали дете, но не преставали да се молят на Бог да ги дари с детенце. Те дали обещание - ако се роди дете, да го посветят на служба към Бога, и по обичая на времето тогава, да дадат детето в Йерусалимския храм за служение, докато не навърши пълнолетие.
Тук трябва да напомним за още един обичай от това време: съпружеските двойки, които нямали деца, се считали за неугодни на Бога, древните евреи вярвали, че това е наказание за греховете на съпрузите. Това било особено важно за Яков, защото според древното предание, Спасителя трябвало да се роди от рода на Давид. Веднъж първосвещеника не приел от Йоаким жертвата към Бога в храма, като му обяснил, че "той не е създал потомство за Израил". Наскърбен, Йоаким отишъл в пустинята да се моли, а жена му останала сама в дома и също се отдала на молитви. В това време и двамата получили видение от ангел, който им възвестил, че "Господ е чул вашите молитви, ти ще заченеш и родиш, и за твоето потомство ще говори целия свят".
След тази радостна вест Йоаким и Ана се срещнали пред златните порти на Йерусалим. Благата вест се изпълнила. За търпението, великата вяра и любовта към Бог, и заради тяхната любов един към друг  Господ им изпратил велика радост. Ана заченала и на 8 септември 16-15 г. преди новата ера родила дъщеря. По указанието на Божия ангел, и дали името Мария, което на еврейски означава "Надежда".

Чудотворни икони Рождество на Пресвета Богородица в Русия

Рождество на Пресвета Богородица Глинская
Тази икона "Рождество на Пресвета Богородица" през 16 в. по чуден начин се явила на пчелари, които слагали кошери в гората. През 1648 г. на мястото на явяването на иконата била основана Глинската пустиня, получила названието си от благотворителя на манастира - болярския род Глински. Иконата на Божията Майка се прославила с много изцеления. За съжаление, оригиналната икона на Божията Майка е изчезнала. На древната икона на Божията Майка имало три изображения:  св.Йоаким, св. Ана, и жена, държаща на ръце новороденото бебе Мария. Отличителна особеност е изображението на Бог Саваот.
Глинската пустиня е върната през 1994 г. на Църквата, след десетилетия разрушение и забрава.Намира се в Украйна, с.Сосновка.

Рождество на Пресвета Богородица Исаковска
Иконата на Божията Майка се явила на 25 ноември 1659 г. Селяни в гората видяли в клоните на върба иконата "Рождество на Пресветата Богородица", от която се изливала лъчезарна светлина. Селяните разказали на свещенника в селото за това, и всички се отправили към мястото на явлението. С литийно шествие иконата била пренесена в храма в с.Исаково, Ярославска губерния. През нощта отслужили молебен, свещеника затворил храма, а на сутринта не намерили иконата на Божията Майка, въпреки че катинарите били цели. Иконата на Богородица отново се оказала на същата върба. Същото се повторило и на следващата нощ. Тогава на мястото на явлението построили навес и поставили в него иконата на Богородица, която извършила много чудотворения. След 7 г. тук била основана Исаковската обител.

Ден на почитание
8 септември

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Страници

Страници