понеделник, 6 ноември 2017 г.

Богородица "Звезда Пресветла" - за укрепване на християнската вяра; за семейно щастие; за страдащи близки хора и тяхното спасениеИконата на Божията Майка "Звезда Пресветла" е рядък иконографски образ, на който Богородица държи на ръце Младенеца. На тази икона Божията Майка е изобразена на фона на жълта звезда с излизащи от нея слънчеви лъчи - Витлеемската звезда. В краката на Божията Майка се молят светци. Между лъчите на звездата са изобразени 15 сцени от живота на Богородица и Иисус: Благовещение, Срещата на Мария и Елисавета, Рождеството на Спасителя, Сретение, Христос в храма, поучаващ фарисеите (Преполовение), Молитвата на Христос в Гетсиманската градина, Страстите Христови, Увенчаването с трънен венец, Носенето на Кръста, Разпятието, Възкресение Христово, Възнесение, Слизането на Светия Дух, Възнесението на Божията Майка, Короноването на Богородица. Изображението на Богородица и Младенеца в раличните иконографии е различно.
Резултат с изображение за Звезда Пресветлая, икона Божией Матери
 Божията Майка може да бъде изобразена или седнала на трон, или изправена, а Младенецът или стои на лявата ръка на Богородица, или стои изправен на крачета на Нейната дясна ръка. В ръцете си понякога държи броеница.
Изображението на иконата датира от края на 17 в. и най-вероятно е от Муромския иконописец Александър Казански. Иконата е вдъхновена от католическия образ на Божията Майка - Богородица с броеницата.

Празник на иконата

31 декември

Къде се намира иконата

От 1935 година се съхранява в Муромския историко-художествен музей.
В манастира "Рождество Христово" в гр.Балахан, в близост до Нижни Новгород през 50-те години на 20 в. била открита икона, която много наподобявала тази икона, нарисувана по същото време. В момента се намира в Музея за древноруска култура "Андрей Рубльов".

За какво помага и за какво да се молим пред иконата

Пред иконата "Звезда Пресветла" на Божията Майка се молим за укрепване на християнската вяра в света и за спасение на човечеството. Пред този образ жените отправят своите молитви за семейно шастие, раждане и възпитаване на здрави деца, а също така и за покровителство над близките хора.

Молитва към Божията Майка пред Нейната икона "Звезда Пресветла"

Царице моя преблага, надеждо моя Богородице, прибежище на сираците и странстващите, радост за скърбящите, покровителнице на обижданите! Виж моята беда, виж моята скръб, помогни на мен, немощния! Разсей моята обида, разреши моите мъки, защото нямам никой освен Теб, блага утешителнице, съхрани ме и ме покровителствай во веки веков. Амин.

История на иконата "Звезда Пресветла"

Иконата с образа на Божията Майка, наречена "Звезда Пресветла", е открита за първи път през 1700 г. в Муром в манастира "Света Богородица". Тя е нарисувана върху дървена дъска  с темперни бои, а в долната част иконата е надписана: "Това е пречудния образ на Звезда пресветла Пресветата Владичица  Богородица Небесна Кралица".

Авторството се приписва на иконографа Александър Казанцев.

Изследователите иконографи смятат, че този образ е създаден под влиянието на сборникА "Звезда Пресветла", издаден в Русия през 17 в. Той събирал истории и легенди за земния живот на Божията Майка и чудесата, свързани с нея. В него също така имало наставления за редовно четене на молитвата "Богородице Дево, радвай се" и използването на броеница при четенето на молитвите.
Този сборник се появява в Русия под влияние на разпространените в католическия свят правила на "Светата Броеница(Светия Розарий" и свързания с  него образ на Дева Мария, "Мадоната на Розария» (Madonna del Rosario). Според това популярно още от Средновековието правило, молитвата "Аве Мария" (аналог на Православната молитва "Богородице Дево. радвай се) би трябвало да се чете 150 пъти преди икона на Дева Мария. Също така, според това правило преди  десетте молитви трябва да чете молитвата "Отче наш", и след това да се размишлява  над едно от събитията, свързани със земния живот на Дева Мария.

На иконографския образ "Мадоната с броеницата" по правило са изобразени 15 събития - тайнства от живота на Дева Мария и Исус Христос. Те са разделени на 5 радостни събития ( "Благовещение", "Срещата с Елисавета", "Рождество", "Сретение Господне" и "Христос в храма, поучаващ фарисеите (Преполовение)"), на 5 тъжни ( " Молитвата на Христос в Гетсиманската градина, Страстите Христови, Увенчаването с трънен венец, Носенето на Кръста, Разпятието) и  на 5 ​​прославящи ( "Възкресение Христово, Възнесение, Слизането на Светия Дух, Възнесението на Божията Майка, Короноването на Богородица). Последният сюжет по правило се изобразява в центъра на иконата, над главата на Божията майка.Няма коментари:

Публикуване на коментар