вторник, 1 май 2018 г.

Пресвета Богородица «Три Радости»- пазителка на семейството и семейното огнище

Трех радостей

Снимка: http://ikona-i-molitva.info/

Иконата «Три Радости» на Божията Майка е копие на италианския  шедьовър "Светото Семейство" на Рафаел. На нея Дева Мария държи в ръцете си Богомладенеца, в обкръжението на Йоан Предтеча и Йосиф Обручник. 


Иконата била занесена в Русия през 18 век от млад живописец, и 40 години след това се прославила с удивително чудотворене. Идващите да се поклонят пред образа хора забелязали, че след усърдни молитви радостта идва в троен размер, поради което иконата е получила своето съвременно съзнание. Пред иконата можем да се молим за връщане на безследно изчезнали, за спасение от неприятели, за освобождаване на хора от заточение, за изцеление и за благополучно разрешаване на всякакви проблеми.

За какво помага и за какво да се молим пред иконата «Три Радости»

Пред иконата на Пресветата Богородица «Три Радости» можем да се молим за опрощаване при извършено злодеяние и за укрепване на вярата. Иконата се е прославила с многочислени чудотворения - при молитва хората са получавали обратно откраднати и отнети по незаконен път вещи.
Чудотворното изображение се счита за пазител на семейното огнище и благополучие. Застъпницата винаги помога да намерим истинския път и да се отървем от клевети и празни обвинения.
Пред този образ можем да се молим за хора, попаднали в тежка ситуация в чужбина или се намират на места с военен конфликт.

Празник на иконата

26 декември, на следващия ден след Рождество Христово

Молитва

О, Пресвета Дево, Всеблага Майко на Всеблагия Син, покровителнице на градовете и светите храмове, верна Застъпнице на всички, попаднали в беди, скърби и болести! Не презирай молитвите на недостойните Твои раби, и помоли Твоя Син, нашия Бог на всички, които с вяра и умиление се покланят пред чудотворния Ти образ да дарува на всеки потребната радост: на потъналите в скръб и печал - утешение, на бедстващите - милосърдие, на болните - изцеление и укрепване. О, Госпожо Пресвета. смили се над всички, които призовават Твоето Всечестно име и на всички яви Твоя покров и застъпничество: помоли се на Бога, Твоя Син за всяко дело; всяко зло дело разруши; обърни трудните и опасни обстоятелства в невидима помощ и вразумление. Младенците възпитавай, децата уцеломъдри и отвори ума им за полезно учение. От вътрешни битки и видими и невидими врагове ни защити и съхрани. Браковете в любов и единомислие съхрани и спаси от вражди. семейството с любов обгради. И дай на всички нас любов един към друг, мир и благоденствие, здраве и дълголетие. Направи ни наследници на вечните блага, та вечно да прославяме великолепното име на Твоя Син и наш Бог заедно с Безначалния Негов Отец и Светия, Благ и Животворящ Негов Дух сега и винаги и во веки веков. Амин.
Икона Божией Матери  Трех Радостей

История и чудеса на иконата

В началото на 18 век, когато Петър І въвел модата за чуждестранно образование, млад руски художник бил изпратен да учи в Италия. След завръщането си у дома, той донесъл дивен образ - копие на католическата икона на Богородица "Светото семейство" (смята се, че оригиналът е собственост на Рафаел). Младият мъж пподарил иконата на своя роднина, който бил свещеник на църквата "Света Троица" в Москва . След известно време свещеникът дарил иконата на храма.

За известно време иконата е била забравена, но след 40 години се случило първото чудо. Преданието гласи, че една жена с аристократична кръв се оказала в много трудна ситуация. Животът  и поднесъл три загуби наведнъж: съпругът й бил оклеветен и изпратен в изгнание. богатството на семейството било конфискувано и единственият им син бил взет в плен.

Жената отчаяно търсила утеха и духовна сила, за да преодолее всички нещастия. Тя горещо се молила на Света Богородица, молейки я за помощ и закрила. Един ден в съня си жената чула чуден глас, който и казал, за да намери иконата "Свято семейство" в Москва и да се помоли пред нея. На следващия ден един жената обиколила  всички църкви на столицата и случайно се натъкнала на църквата Светата Троица. Там тя открила иконата "Свято семейство". Жената се помолила горещо пред нея, и скоро дощли три добри новини: съпругът и бил оправдан и се върнал от изгнание, синът и е бил освободен от плен, а след това държавата върнала конфискуваните  вещи. Оттогава иконата зполучила името "Три радости" .

Известно е, че образът на Дева Мария "Три радости" се ползва със специална почит в царското семейство Романови. Едно от копията било подарено специално на съпругата на Александър II- Мария Александровна. Иконата била дарена от най-близката й  придворна дама Анна Фьодоровна Аксакова. След като Мария Александровна починала, прислужницата взела иконата за кратко, но скоро я върнала в дома на Романови.


Що се отнася до оригиналното изображение, донесено от Италия - неговата съдба е неизвестна. През 1929 г. църквата "Света Троица" е закрита и от този момент нататък не се проследява историята на чудотворната икона на Божията майка "Три радости". Храмът възобновява работата си  през 1992 г. и това събитие е придружено от чудеса. Почти едновременно с откриването на храма, на границата били конфискувани няколко икони, преди да напуснат страната. Без да провери кои са точно иконите,  Патриаршията решава да ги изпрати на църквата "Света Троица", която току що отворила врати.

Изненадващо сред изпратените икони имало копие на образа на Божията майка "Три Радости, изпълнен от неизвестен художник в средата на XIX век. Иконата била приета с почести в църквата. Скоро в църквата бил донесен и акатистът на Божията майка за Нейната икона "Три радости". В църквата имало традиция да отслужват акатист на Св.Николай Чудотворец. Започнали разгорещени спорове кой акатист да четат. В средата на дискусията внезапно,  от самосебе си, пред иконата "Три Радости" се самозапалило кандилото. Свещенниците го  приели като знак - сега всяка седмица в сряда пред чудотворната икона се отслужва Акатист.

Икона Божией Матери  Трех Радостей4 

Няма коментари:

Публикуване на коментар