понеделник, 6 ноември 2017 г.

Боголюбска икона на Божията Майка - при болести, епидемии, стихийни бедствия и лоша реколта; покровителка на пътешественицитеБоголюбская икона Божией Матери (фото)  О чем молиться?

Боголюбската икона на Божията Майка е една от най-древните и почитаеми икони в Русия на Божията Майка. Той бил изографисан през 12 в/ по заповед на княз Андрей Боголюбски в чест на явяването на Божията Майка пред него, по време на неговото посещение в Ростов. 
Божията Майка му се явила близо до град Владимир, а конете му спряли и не искали да тръгнат. След много неуспешни опити да бъдат накарани, княза се прибрал в шатрата си и там му се явила Божията Майка. По-късно на това място бил построен манастир. Князът бил толкова развълнуванн от случката, че заповядал там да се построи манастир, в чест на Рождество Богородично, както и да се изографиса образа на Божията Майка така, както му се явила. 
Божията Майка е изобразена със свитък в ръце, на който е изписана молитвата към Бог. Над образа на Божията Майка са изобразени Иисус Христос, Владимирската икона на Божията Майка, Архангели Гавраил и Михаил и Йоан Предтеча. 
Боголюбская икона Божией Матери (фото)  О чем молиться?

За какво се молим пред иконата


Пред иконата на Боголюбската Божия Майка се молим за преодоляване на житейските трудности, зашитава от мъка, посочва пътя на истината и спасява от изкушения. Пред иконата се молим за съвет и защита. Освен това пътешествениците се молят за благополучие по време на път, а майките се молят за здравето на децата си, които се намират в чужда страна.
В православния календар са известни повече от 260 почитаеми Богородични икони, притежаващи чудотворна сила, а в действителност има повече от 860 икони на Божията Майка с различни имена. За повечето икони има дни на почитание, за тях са написани молитви, акатисти и тропари. Всяка от иконите има свое действие - една лекува, друга защитава, трета помага в семейните дела. 
Боголюбская икона Божией Матери (фото)  О чем молиться?
Ден на почитание на Божията Майка Боголюбска

Празникът на Божията Майка Боголюбска се чества на 18 юни. 

Молитва пред иконата на Божията Майка Боголюбска

Величание

Величаем те, Пресвета Дево, и почитаме Твоя свят образ, който ни даде благоверния княз Андрей, за да победим враговете и всички вярващи да бъдат спасени.

Тропар

Боголюбива Царице, Богородице Дево Марие!Моли се за нас, които възлюбихме Теб и Твоя Син Христа Божий, дай ни опрощение на прегрешенията и мир по света, плодородие на земята и спасение на целия човешки род. О, Майко Боголюбска Дево!Покрий ни с Твоя покров и ни предпази от всякакво зло, защити ни от видими и невидими врагове, и спаси нашата душа.

Молитва

О, Пречиста Богородице, Боголюбива Майко, Надеждо на нашето спасение! Погледни милостиво на стоящия пред Теб с вяра и любов и покланящия се пред Твоя пречист образ: приеми нашето хвалебствено пеене и помоли нашия Господ с Твоята топла молитва за нас, грешните да прости нашите прегрешения и да ни спаси и помилва. О, Предивна Владичице! Покажи ни Твоята чудна милост. Молим Те, избави ни всякаква скръб. сложи на пътя на всеки добродетели и благост, спаси ни от изкушения, болести и беди; изчисти ни от клеветите и кавгите; предпази ни от мълнии, от огън, от глад, трус и потоп; подай ни Твоята спасителна помощ на път - по море и суша. О, Всемилостива Боголюбива Майко, с твърдо упование отправяме към Тебе нашата смирена молитва. Не ни забравяй през всички дни на живота ни, но винаги бъди с нас, и с Твоето застъпничество и ходатайство пред Господа ни дай утешение, защита и помощ. за да славим Пресвятото и Преблагословено Твое име. Амин.


Местонахождение на иконата

В началото след нейното изографисване, иконата била пренесена в църквата в Боголюбов, построена в чест на явяването и по молба на Божията Майка. Тя била поставена до Владимирския образ. После около храма Рождество Богородично бил построен Боголюбския  манастир, в който иконата се намирала до началото на 20 век. След закриването на манастира иконата била съхранявана в църквата Св, Йоаким и Ана в гр.Владимир. От 1946 г. до 1992 г, иконата можела да се види в музея на гр.Владимир. След това била пренесена в Успенския манастир, а през 2009 г. била реставрирана във Владимиро-Суздалския музей, където се намира и досега. Направени са много копия на иконата.
Боголюбская икона Божией Матери (фото)  О чем молиться?

История на иконата

Образът на иконата бил изографисан по заповед на княз Андрей Боголюбски, син на Юрий Дългоръки. През 1155 г. той се отправил по Владимиро-Суздалските земи, без благословията на баща си. Той носил със себе си икона на Божията Майка, нарисувана от св. Лука. На няколко километра преди Владимир, конете му спрели и не искали да помръднат. Дълго и безуспешно се опитвали да ги накарат да тръгнат. Измореният княз, през нощта се оттеглил в шатрата си, за да се помоли и поспи. В съня си той видял чудния образ на Божията Майка. Пред него се явила самата Божия Майка, със свитък в ръка, и казала на княза да остави иконата, която носел със себе си във Владимир, а на мястото, където се спряли конете да се построи нов храм, който да се казва Рождество Богородично. 

Иконы Богородицы Девы Марии Матери Божьей боголюбская2


Боголюбская икона Божией Матери (фото)  О чем молиться?

Чудеса

Московското копие на иконата било изографисано през 1157 г. и дълго се намирало в Китай. То станало известно, благодарение на множеството чудеса, които се явили от него и заради изцеленията от чума през 1771 г. Сега иконата се намира в Москва, на Славянски площад в храм Св, Петър и Павел.

Няма коментари:

Публикуване на коментар