четвъртък, 24 ноември 2016 г.

Света Екатерина - покровителка на знанието и учението; за омъжване и раждане на дете


Свързано изображение
Света Екатерина Александрийска живяла в 3 век. Дъщеря на знатни родители, тя се отличавала с рядка красота, буден ум, стремеж към истината и непоколебима вяра в Христос. Тя е небесна покровителка на учението и знанията. Молят я за помощ и ученици, и преподаватели.

Как защитава иконата
Иконата на св.Екатерина защитава от грешки, които могат да провалят живота на човека и да погубят неговата душа. Светият образ укрепва вярата и става преграда пред опасностите. Жените, чиято покровителка е света Екатерина придобиват смисъл  на живота си, стават спокойни и умиротворени. Иконата носи благополучие на семейството и защитава семейството от разпадане.

За какво помага иконата 
Иконата на света Екатерина Александрийска помага на тези, които се стремят към знание. Обърнете се към нея, ако искате добро образование. Тя помага при изучаването на всякакви науки, особено при изучаването на чужди езици и математика. Много учебни заведения в Европа носят името на света Екатерина. Прокурори и съдии молят за поддръжка в съдебните дела. На света Екатерина се молят за омъжване и раждане на дете.

                                                          Молитва към св.Екатерина                                            
  О, света Екатерина, дево и мъченице, истинска Христова невесто!Молим те, като приела особена благодат от твоя Жених, пресладкия Иисус, както си посрамила прелъстяването на мъчителя с твоята мъдрост, победила си петдесетте витии, и си ги напоила с небесното учение, просветлявайки ги със светлината на истинската вяра, така изпроси и за нас същата Божия премъдрост, та и ние, като разсечем всички козни  на адовия мъчител и презрем суетния свят и плътска съблазън, да се удостоим с Божествената слава, и да станем достойни проводници на  светата  наша православна вяра, и така заедно да възхвалим и прославим в небесната скиня нашия Господ Иисус Христос, с Отца и Светия Дух във вечни векове. Амин.  
                                                                                                                                                                                                                                 Манастир в България                                                              Българевският манастир „Св. вмчца Екатерина“, който е единственият посветен на тази светица в България, се намира в село Българево, на 6 км от Каварна..Основан е през 2008 г. В него има мощи на св.Екатерина, донесени от Русия.                                                                                 
                                                                  Българевски манастир                    
                                                                                                                                       
Житие на св.Екатерина


Света  Екатерина се родила в Александрия и била дъщеря на царя на александрийски Египет, Константин, Празникът се празнува на 24 ноември.
Света Екатерина била надарена с голяма красота и познавала  гръцката философия, медицина, риторика и логика. Всички млади мъже от околията, както и от  царското семейство искали ръката и, но нито един от тях не бил избран от нея. Тя заявила на своите родители, че е съгласна да се омъжи само за този, който е по- славен, по-богат, по-хубав и по-мъдър от нея. 

Нейната майка, вярваща тайно в Христос, я изпратила за съвет при своя духовен отец – свят старец, който живеел в пещера, недалече от града. Като я изслушал, старецът и разказал, че познава познава някой, който я превъзхожда във всичко това и и подарил икона на  Пресвета Богородица и Христос. 

Екатерина се молела цяла вечер; и нейните молитви били чути, и се явила Пресвета Богородица, Която Го помолила Сина си да погледне младата девойка пред Него. Но Детето обърнало глава, за да не гледа Екатерина, казвайки, че тя е горделива, нейните предци са недостойни, не е измита с водата на Светото Кръщение и не е белязана  с печата на Светият Дух. Натъжена, Екатерина се върнала при стареца; за да я научи на правата вяра и да я научи да се моли. Старецът я покръстил в името на Христа. И още веднъж света Екатерина имала визита от Пресвета Богородица и Христос. Но този път Господ нежно я погледнал , давайки и пръстен – чудесен подарък за небесен брак. Като се събудила на сутринта тя видяла пръстена на ръката си. 

В това време и самият император Максимилян бил в  Александрия, по случай тържествата за езически  празник. Поради това, много жертвени животни били приготвени по случай празника.. Гледайки на тази неправда, изпълнена с љубов и вяра, Екатерина отишла при императора. Тя разказала за своята вяра в единствения Бог и  разобличила грешките на езичниците. С цел да я убеди къде греши, императорът повикал петдесет мъдреци, за да спорят с нея и да я посрамят. Но Екатерина победила в спора. Разярен, императора наредил всички мъдреци да бъдат изгорени. По молитвите на Света Екатерина всички мъдреци приели Христовата вяра и станали християни. Императорът, като видял това разбрал, че няма да я накара да смени вярата си по този начин. Затова започнал да я и разказва за своите богатства и и слава. Но след като тя остро го отбила, той я хвърлил в затвора. Съпругата на императора била възхитена от Екатерина, и също приела хреитиянската вяра. В най-трудните моменти на своето мъченичество и се явил ангел Господен, а след това и Самия Господ Христос. След многото мъчения тя била убита в нейната 18 годишнина. Чудотворните мощи на Света Екатерина почиват на Синай в манастира Света Екатерина. Монастырь Святой Екатерины Манастирът е един от най-древните манастири, построен от император Юстиниян през 4 век в подножието на планината Синай, известна като планината на Моисей.Съгласно Стария Завет на върха на планината Бог явил на пророка Моисей Своето Откровение за 10 Божи Заповеди. Часовня на вершине горы МоисеяВ параклиса Св.Троица, разположен на върха на планината се пази камъка, който Господ превърнал в Скрижал. Тук се намират и много други светини, които привличат много поклонници. До върха се стига по два начина: изсечените в скалите стъпала 3750  или известна като Стълбата на Покаянието или Камилската пътека, която била направена през 19 век за тези, за които древния път бил непосилен - една част от трасето се изминава с камили.Първоначално манастира се казвал Преображение или Неопалима Къпина.През 11 век, във връзка с почитанието към св.Екатерина , манастира бил наречен на нейно име. Първите заселници в тази свята земя били отшелници, които живеели в пещерите през 3 век. Само в празнични дни те се събирали около Неопалимата Къпина и извършвали богослужения. Неопалима Къпина в Стария Завет е горящ, но не изгарящ храст, в който Бог се явил на Моисей, който пасял овце в местността. Неопалимая КупинаКогато Моисей се приближил да види какво се случва, Бог го призовал да изведе народа на Израил от Египет в Обетованата земя. Неопалимата Къпина е един от старозаветните символи, Куст Неопалимой Купиныуказващи за явяването на Божията Майка.  В манастира се пазят мощите на св.Екатерина - главата и десницата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар