неделя, 11 декември 2016 г.

Богородица "Акатистна"или Похвала на Божията Майка

Съществуват няколко разновидности на Богородична икона с името Акатистна.

Икона на Божията Майка Акатистна - манастир Дионсиат, АтонВ манастира Дионсиат на Атон се намира чудотворната икона на Богородица, известна като Акатистна ("Приветствие на Богородица", "Похвала на Богородица" или "Мироточива").
Най-старата на Атон чудотворна икона се намира иконостаса в левия придел на главния храм на Дионсиатската обител. Според древното манастирско предание, това е една от 70-те икони, изографисани от евангелиста Лука. Тя е направена не с бои, а с восък от мастика /храст, който расте в топлите ширини) и образа е размит от изтичането на миро. Размерите на иконата са малки - 33 на 27.5 см.
Тази икона държал в ръцете си константинополския патриарх Сергей Първи, като обходил стените на обсадения от аварите Константинопол(624 г). Със застъпничеството на Божията Майка, градът бил спасен. Пред тази икона бил извършен за пръв път Акатист на Божията Майка.
Също така по време на освобождението на Константинопол от кръстоносците, иконата била начело на войската на император Михаил 8 Палеолог. Иконата била подарена на манастира в чест на неговото построяване през 1337 г.
С Акатистната икона са свързани с много чудеса. През 1592 г. иконата била похитена от пирати и върната почти веднага на манастира, след като в открито море Божията Майка се явила в съня на капитана на кораба и му казала:"Защо ме постави в тъмница, лукави човече? Отведи ме в моето жилище!".Пиратът не обърнал внимание на съня и продължил своя път напред.Изведнъж в морето се разразила страшна буря, и тогава пирата си спомнил за съня. Той потърсил сандъка, в който била иконата и с ужас видял, че сандъка е разбит, а иконата е с размит образ от потекло миро. Пиратът взел иконата в ръце и бурята престанала моментално. Тогава пиратите обърнали кораба и потеглили обратно към манастира. Върнали иконата, а двама от тях приели християнската вяра и станали монаси.През 1767 г. иконата била отново похитена, но този път от турски разбойници. Те били задържани от гръцки пастири и иконата била предадена на остров Скопелос. Местните жители искали да задържат иконата при себе си. Скоро на острова се разразила епидемия и местните жители върнали иконата обратно в Атон.
В придела, където се намира чудотворната икона се служи литургия ежедневно, а всяка вечер пред светия образ се отслужва Акатист на Божията Майка. На големи празници - Великден, Рождество Богородично и Рождество на Йоан Предтеча иконата се изнася в ковчеже пред лявата колона на църквата.
Сребърната позлатена риза , съгласно надписите на нея е направена от майстор Георги през 1786 г. и е принесена в дар на манастира.


Акатистна Хиляндарска икона на Божията Майка - Хиляндарски манастир, Атон 

Икона Божией Матери Акафистная

Иконата Акатистна на Божията Майка се намира в иконостаса на главния храм на манастира Въведение на Пресвета Богородица.За бързата и помощ, монасите също така я наричат Скоропослушница. 
Данни за появата на този чудотворен образ в Хиляндарската обител не са се запазили до днес. Първото споменаване за нея е от края на 12 век, когато св.Сава Сръбски с помощта на иконата намерил съкровище и това позволило завършването на манастира. 
През 1837 г. по непредпазливост в манастира избухнал пожар и започнал да гори иконостаса, където се намирала иконата. Монасите започнали да се молят на Божията Майка, да бъде спасен Нейния образ. Иконата изобщо не пострадала от пожара. След тази случка пред иконата се отслужил Акатист и оттогава тя получила името Акатистна.

Икона на Божията Майка Зографско-Акатистна - Зографски манастир, АтонИконата е известна още с името Предвестителка. Римските папи по всякакъв начин се опитвали да подчинят под своята власт Православния изток и някои от гръцките императори им помагали в това. Латинците искали най-напред да подчинят Света Гора. Те отишли там на място и започнали да се опитват да склоняват монасите към подчинение. Имало и случаи на подчинение, но болшинството от монасите твърдо устоявали православната вяра.
В близост до Зографската обител живеел старец в уединение. По време на молитва пред Божията Майка, той чул глас:"Радвай се и ти, старче Божий!" Старецът затреперил от страх. "Не се бой, - продължил гласа от иконата- "но иди по-бързо в манастира и обяви на братята и игумена, че моите врагове са близо.Който е слаб в духа на търпение, той ще се скрие, докато мине опасността, но тези които желаят страдалчески венец, нека да останат."
Старецът побягнал към манастира с иконата в ръце. Той разказал на братята и игумена всичко, което чул. Една част от братята се скрили в планината, а в манастира останали 26 братя, заедно със стареца.Те се заключили в кулата на манастира  Латинците скоро дошли и започнали да увещават братята да склонят и да приемат католическата вяра и да признаят папата като глава на Църквата, обещавайки им злато и всякакви милости.
"При нас главата на Църквата е Христос- отговорили монасите от кулата- и ние по-скоро ще умрем, отколкото да позволим да се оскверни светостта това място с вашето насилие. "Тогава умирайте!" с ярост възкликнали латинците и запалили кулата. Всички монаси загинали. Това се случило на 10 октомври 1276 г. Иконата, от която стареца чул гласа била открита невредима под опожарената кула.

Няма коментари:

Публикуване на коментар