петък, 20 септември 2013 г.

Икона на Божията Майка "Абалацкая" Знамение - помага при очни болести, парализа

Чудотворната икона на Божията Майка е една от най-почитаемите в Сибир. Иконата носи своето име от с.Абалак,Сибир, в което през 1873 г. е построен манастир. Исторята на построяването на манастира е свързана с видението на Св.Богородица в съня на вдовица на име Мария 50 години преди това. Тя видяла иконата на Божията Майка, като от дясната и страна стоял св.Николай Чудотворец, а от лявата И страна св.Мария Египетска. Жената чула глас да предаде за съня си на хората, и да бъде построена църква от дясната страна на полуразрушената Преображенска църква, като от едната страна да направят параклиси на св.Николай, а от другата на св.Мария Египетска.Мария била много притеснителна и срамежлива жена, и не казала от начало на никой. Видението се повторило 4 пъти, като на 4-я път знамението било много знаменателно. Тя отивала към съседното градче, когато попаднала в мъгла. Пред нея се появил облачен стълб, на който се появил образа на Божията Майка Знамение и образа на св.Мария Египетска, а св. Николай - като жив човек стоял на земята и с настоятелен  глас казал:"Защо бавиш и не предаваш видяното на хората? Ако още се забавиш ще се парализираш, ако го разкажеш, но не те послушат ще загубят те, а не ти!". Вдовицата разказала за случилото се, всички и повярвали, и започнали да събират средства за построяването на новите храмове.
С Божията промисъл била нарисувана и иконата за храма. Болен селянин на име Евфимий, който от много години бил парализиран дал обет да подари на църквата иконата Знамение на Божията Майка. Той получил благословията на епископа, и поръчал иконата на иконописеца монах Матвей от близкия Тоболевски манастир.
През времето, в което се изографисвала иконата Евфимий се молел много, а неговото здравословно състояние ставало все по-добро. Той лично отишъл да вземе готовата икона и я предал на църквата. Архиепископът, радостен и удивен от станалото чудо осветил иконата и направил молебен, след което я предал на селянина, за да бъде занесена в село Абалак.
Абалацката икона на Божията Майка станала известна не само в Сибир, но и в съседните губернии. За поклонение пред нея идвали отдалече, и пред нея се извършвали велики чудеса. От иконата на Божията Майка се направили много копия. Най-известното и копие е Семипалатинската икона на Божията Майка, който се намирал в Знаменския събор до 1919 г. Тогава той бил взривен и иконата изчезва.
Чудотворната икона Абалацкая по време на гражданската война попаднала в Китай заедно с детския приют "Огнище", организиран за сираците и бежанците. През 1923 г. Абалацката икона на Божията Майка била в Шанхай, а през 1949 г. след идването на комунистите на власт, заедно с приюта заминала за Австралия. Сега иконата се намира в православния храм на австралийското градче Кабрамат /близо до Сидни/.Молитва

О, Пресвета Владичице, моя Богородице, източник на милосърдие, покров, упованиие и прибеждище за християните! На Тебе, Всесилна Предстателница и Споручница на моето покаяние и спасение, аз грешния Твой раб, връчвам моето тяло и душа, вярата и живота си, краят на моя живот и моите дни на земята, действията и мислите си, делата и начинанията ми. Милостива Майко Божия, напътствай ме и ме закриляй от всички вражески нападения до последния си дъх Те призовавам: Радвай се, Невесто Неневестна!Радвай се, Най-Свята от светите! Пресвета Богородице!, спаси ме!Амин!

Ден на почитание
27 ноември


Няма коментари:

Публикуване на коментар