събота, 28 септември 2013 г.

Албазинска икона на Божията Майка "Словото стана плът" - помага на бременни и родилки, при епидемии, военни заплахи

Албазинската чудотворна икона на Божията Майка "Словото стана плът" е велика светиня за целия Далечен Изток и Приамурието. Сюжетът и названието на иконата "Словото стана плът" са отражение на евангелското повествование на Йоан: "Отначало беше словото, и словото беше у Бог, и Словото беше Бог...И словото стана плът и обитаваше с нас, пълно с благодат и истина" /Йоан 1; 1:14/.
Албазинската икона на Божията Майка "Словото стана плът" е наречена така на името на руската крепост Албазин в Амур, основана през 1650 г.

Празник на иконата

9 март

История на иконата

Иконата е донесена в Амур през 1665 г. от блаженния старец Ермоген от Киренския Свето Троически манастир. Не веднъж Албазинската крепост била атакувана от китайците, но всеки път невидимия Покров на Света Богородица помагал на албазинците. 
Албазинската икона била пренесена в Сретенск, Амур. През 19 в. иконата била пренесена в катедралния събор на новооснования град Благовещенск. 
През 1900 г. по време на Боксерското въстание в Китай вълната на метежа достигнала до руската граница. Китайската войска достигнала до Благовещенск. Градът бил под обсада 19 дни.В благовещенската катедрала непрекъснато имало служба и се четяли акатисти пред чудотворната икона. Неприятелят не се осмелил да прекоси Амур и си тръгнал.
През 1938 г. иконата на Божията Майка била пренесена в Амурския областен исторически музей, а през 1991 г. била върната на Руската Православна Църква и поставена на почетно място в Благовещенския катедрален събор.

   Чудеса 
Много са чудесата, извършени пред иконата на Божията Майка. Много от тях не са известни и описани, но има и списък от чудесата, извършвани пред нея:

1. От 1881 г. , няколко години подред в Благовещенск имало епидемия от дифтерит и скарлатина. Много хора умрели, но през 1885 г. започнали да четат акатисти пред чудотворната Албазинска икона на Божията Майка. Болестта започнала да се проявява все по-рядко, и епидемията била прекъсната.
2.Усърдната молитва пред Божията Майка помага и на родилки, особено в случаите на проблеми с раждането и при силни детеродни болки. Описани са много случаи, но по-описания е особено впечатлителен.
Млада жена, поради непрепадзливост започнала преждевременно раждане. Положението на родликата било много тежко, тя била на крачка от смъртта. Нейният съпруг, който бил много вярващ и много почитал Албазинската икона написал писмо до свещеника на църквата с молба да се помоли много силно пред иконата на Божията Майка за благополучна развръзка на проблема. Молбата била изпълнена, бил прочетен акатист и скоро след това жената била изцелена.
3.Жена страдала от ревматизъм в напреднала фаза, и вече трудно можела да ходи. В гр.Хабаровск, където живеела жената била донесена Албазинската икона на Божията Майка. Жената помолила да донесат чудотворната икона в дома и. След молебена тя взела иконата в ръцете си. "И ето - разказва тя, сякаш забравих, че не мога да ходя, взех иконата в ръцете си и тръгнах с нея по стъпалата на къщата, излязах от дома си, и отидох с нея до съседните къщи. Поклоних и се  до земята, върнах я и сама се прибрах в дома си. Оттогава се чувствам добре и нямам проблеми с придвижването." 
Икона Божией Матери Слово Плоть Бысть6
Молитва

Богородице Дево, Пренепорочна Майко на Христа Бога нашего, Застъпнице на християнския род!Пред Твоята чудотворна икона се стоим и се молим да покриеш с Твоя покров и Твоето застъпничество амурската страна. Молим Те: съхрани нашия град и цялата страна от нашествия на иноземци, и от междуособици. Дарувай мир на света, изобилие на земята, съхрани пастирите и всички трудещи се: осени с Твоя покров всички строители и техните благодетели. Утвърди в правоверие и единомислие нашите братя, които са се заблудили и отстъпили от православната вяра. Вразуми ги и съедини Святата Църква на Твоя Син. Бъди Покров на всички, които се притичват към Твоята чудотворна икона, бъди утешение и пристанище при всякакви беди и злини, принеси на болните изцеление, на скърбящите - утешение, на заблудилите се -  вразумяване и изправление. Приеми нашето моление и го възнеси пред престола на Всевишния, за да прославим Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги и во веки веков!Амин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Страници

Страници