вторник, 4 юни 2013 г.

Теодорска/Фьодоровска икона на Света Богородица - за мир и благополучие в семейството; при безплодие; при проблемна бременност и раждане; при женски болести

Теодорската икона на Божията Майка  се почита като чудотворна. От нея са получени много изцеления, и чудесни и радостни за християните събития. Пред нея се молят неомъжените за щастие в брака, в случаи на дълго безплодие, за нормално развитие на плода и при трудности в раждането. Към нея се обръщат с молба за изцеление и от много други болести.

Как защитава иконата?

Счита се, че тя е покровителка преди всичко на жените - неомъжени, бременни, и молитвата пред тази икона на Богородица помага при трудни раждания. На нея се молят за съхранение на мира и благополучието в семейството, а също така и при бездетие в семейството. Тази икона е добре да се намира в дом, където има подобни проблеми. Искрената молитва пред нея към Божията Майка ще помогне в решаването им.

За какво помага иконата


Молитвите пред иконата на Божията Майка "Теодорска" помага в случаи на дълго безплодие в семейството, пред нея се молят неомъжените жени за сполучлив брак, бременните, и при проблемно раждане. Ако отношенията в семейството не са благополучни, молитвата пред нея помага да се изгладят отношенията между съпрузите.

Молитва
О, Пресвета Владичице Богородице и Преснодево Мария, една надежда на нас, грешните, към Теб
прибягваме и на Теб се молим. Не презирай нашите сълзи, не се отвръщай от нашите въздишки, не загърбвай нашата скръб, но с майчинска молитва помоли Господа Бога да даде нам, грешните и недостойните да се освободим от греховете и страстите душевни и телесни.
О, Пресвета Владичице Богородице, пътувай с пътуващите, избави пленените от плен, освободи страдащите в беда, утеши бедните в тяхната печал, скърби и напасти, облегчи нищетата и всяко телесно страдание, и дарувай на всички цялата потребност в живота. Спаси Владичице цялата страна, и всеки град посредством Твоята чудотворна икона, дадена ни за утешение и спасение, избави ни от глад, загуби, земетресения, наводнения, пожари, нашествия на другоземци, междуособици и войни. Дарувай ни с време на покаяние и обръщане към вярата, избави ни от внезапна смърт, и по време на нашето представяне пред Страшния Съд на Христа, седящ отдясно на Отца, ни направи наследници на вечните блага, за да славим во веки великолепното име на Твоя Син и Бог наш, заедно с Неговия Безначален Отец и Светия, Благ и Животворящ Дух, сега и винаги, и во веки веков. Амин.
Теодоровска икона на Божията Майка, Русия, 19 в.
История на иконата

Има три версии за произхода на иконата. Според едната тя е нарисувана по поръчка  на Андрей Боголюбски за Городецкия манастир през 1164 г. Според друга е нарисувана по поръчка на княз Ярослав Всеволодич и неговата жена като дар за сватбата на княз Александър Невски. Това, че иконата е била предназначена за сватбен подарък, се потвърждава от факта, че на обратната страна е изобразен образът на великомъченица Параскева, почитана от древността като покровителка на семейството. Другата версия за иконата е, че е нарисувана по поръчка на княз Ярослав във връзка с връщането на сина му Теодор и жена му Теодосия, която заради разпри била отнета от него от баща и княз Мистислав.
Иконата наричали "Теодорска", защото св.Теодор Стратилат се смятал за защитник на княз Мистсилав.

Чудеса

Свързани са с нападенията на тататарите, които се отправили към крепостните стени на Костром, където се намирала Теодорската икона на Божията Майка. Положението изглеждало безнадеждно. Княз Георги Василиевич и всички жители усърдно се молели на Богородица за помощ и защита. Князът взел иконата на битката, и в момента, в който татарите започнали да атакуват от всички страни, Нейния лик засиял с ярка светлина, по-ярка от слънцето. Татарите, заслепени от светлината, се втурнали да бягат, хвърляйки оръжията си. Костром бил спасен от Небесната Царица, и в памет на това чудно спасение на мястото на битката бил издигнат кръст, а езерото около това място от древността се нарича Свято.
При пожар в църквата иконата се издигнала над пламъците. Когато храмът напълно изгорял, на негово място бил построен храм в чест на Успението на Света Богородица, където направили параклис в чест на св. Теодор Стратилат, и там била поместена иконата на Теодорската Божия Майка, която помага на всички, които се молят пред нея с вяра и молитва.

                                                         Иконата в България
Чудотворната Фьодоровската икона на Божията Майка се намира в църквата "Покров Богородичен" в Кремиковския манастир до София.

Ден на почитание 

14 март и 16 август

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Страници

Страници