понеделник, 27 май 2013 г.

Св. Богородица Осеница /Осеняваща/ - при тежки заболявания и масови епидемии

Чудотворната икона на Света Богородица "Одигитрия" или Пътеводителка датира от 12 век и е най-старата светиня на Българската Православна Църква. Другото известно име на иконата е Света Богородица Осеница /Осеняваща/. Иконата се намира в главната църква  "Рождество Богородично" на  Рилския манастир "Свети Йоан Рилски". Иконата е с размери 52 на 30 см, като в специални вдлъбнатини около нея са разположени мощи на 32 християнски светци, чиито имена са изписани върху метални пластини.


История на иконата

 Древно предание гласи, че през ХV век иконата е дарена от Каломария, жена на турския султан Мурад Втори и дъщеря на сръбски жупан, която запазила християнска си вяра.
Според друго предание византийският император Мануил Комнин през ХII век, по време на война винаги носел със себе си една икона на света Богородица. Вярвало се, че светците, чиито мощи са върху иконата, заедно с Божията майка стоят пред Бога и се молят да осени войската със своята милост, като я пази и дари с победа.
При един поход през 1173 г. императорът минавал през Средец. Там той получил някакви нетърпими болки. По време на лечението си посещавал църквата "Св. Георги Победоносец", известна днес под името Ротондата. По онова време в храма били мощите на няколко светци. Мануил Комнин се поклонил пред мощите на свети Иван Рилски Чудотворец. Тогава се избавил от болките. В знак на благодарност подарил чудотворната икона, която трябвало винаги да придружава мощите на свети Иван Рилски Чудотворец.
Но през 1879 г. наред с признанието, че тази икона е най-важната в Рилския манастир, о. Неофит Рилски пише: "А от кого е дадена, тя сама знае!".
Чудеса на иконата

Само два пъти в годината иконата "Света Богородица Осеновица" се изнася извън манастирската църква "Рождество Богородично". По традиция реликвата напуска дверите на храма на петия ден на Светлата седмица след Пасха и на 1 август в началото на Богородичния пост.  Хора от различна вяра изминават пътя до Рилския манастир, за да търсят изцеление при иконата на Божията майка. Пред нея непрекъснато горят две кандила. Тя самата е положена в чекмедже. От двете й страни има метални части, които са от сребро и са позлатени. Над иконата има голям иконопис, който възпроизвежда оригинала, но вместо частици от мощите на тяхното място са изрисувани портретите на светиите. В още по-голям мащаб е измайсторена в стенописната украса на храма в откритата галерия вдясно от входа. "Не е случайно, че всеки майстор е искал да изобрази тази светиня. Тя е известна от векове с чудесата, които стават благодарение на нея. Пристигат всякакви поклонници. Едни са болни, други се нуждаят от помощ. Всички търсят спасителната сила на света Богородица", разказва 79-годишният Димитър Кръстев, който служи в Светата обител от 1980 г. Необходимо е да се молиш искрено и да имаш силна вяра, за да получиш изцеление, допълва той. Лекуват се какви ли не болести. Малки деца, които не могат да проговорят, често са водени в църквата от родителите си. "Малчуганите влизат с писъци в храма, но щом ги поставят върху чудодейната икона, притихват, дори заспиват. Успокояват се, а бързо след това проговарят. В три от тези случаи съм бил пряк свидетел", кълне се бай Димитър. През целия 19 век чудотворната икона е спасявала от епидемии десетки селища. Болестите се редували постоянно. Ту холера ще удари някое село, ту ще го почерни чумата. Тогава управата на съответното населено място пишела молба до игумена на Рилския манастир да им бъде изпратена иконата "Света Богородица Осеновица", за да се сложи край на епидемията. Запазени са редица такива документи от различни градове и села. Така Дупнишка община се примолила за иконата с писмо от 28 декември 1876 г., защото в района много хора погинали от тиф. Общинарите от Дупница не забравили да благодарят за помощта с ново писмо от 21 януари 1877 г. По този начин иконата пропътувала хиляди километри не само в региона, но и из цялата страна. Спасявала от болести жителите на Самоков, Сапарева баня, Яхиново, Краинци, Кочериново, Джумая и много други села и паланки. "Спасява и днес тези, които вярват в Бога и Божията майка.
През месец май 2007 г. трите чудотворни икони на Божията Майка - Осеница, Бачковската и Троянската  бяха събрани за първи път в София за молитва за освобождаването на българските медицинските сестри и пакистанският лекар от затвора в Либия. Малко след това те бяха освободени от затвора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар