неделя, 7 април 2013 г.

Иисус с трънен венец - помага за преодоляване на пречките по пътя на спасението Иисус с трънен венец

„И войниците, като сплетоха венец от тръни, наложиха Му го на главата, и Му облякоха багреница, и думаха: радвай се, Царю Иудейски! и Му удряха плесници.” (Ив 19, 2-3)
Поставянето на трънен венец на Иисус било направено от римските войници, за да се присмеят над Него. Короната или венеца били древен символ на сила и почит. Направена от тръни вместо от лаврови листа било акт на присмех над Христос.
Санкт-Петербург. Гутуевский остров. Церковь Богоявления Господня. Икона. Мозаика. Фотография.
Мозаечна икона "Иисус с трънен венец" в църквата Богоявление Господне в Санкт Петербург

Московская область. Дмитровский район. Раменье. Церковь Вознесения Господня. Икона. Фотография.
Икона на стената на църквата Възнесение Господене в Рамене в Московска област

Самарская область. Чапаевск. Церковь Сергия Радонежского. Икона. Мозаика. Фотография.
Икона "Иисус с трънен венец" на главната порта на църквата "Сергей Радонежки" в Чапаеск, Самарска област

Как помага иконата
Иконата е подкрепа при важни изпитания, преди съд, при смяна на местоработата. Защитава от глупави мисли и депресии.

Молитва
О, Исусе, прости ни греховете, предпази ни от вечния огън и въведи в Небето всичките души, а особено онези, които най-много се нуждаят от Твоето Милосърдие. Амин.

История на иконата
Когато Иисус бил на разпятието - поруган и окървавен една еврейка  от Галия, която била в тълпата в порив на съжаление към Страдалеца, изнемогващ под тежкия кръст отишла при Него и с мокра кърпа изтрила лицето му. И чудо - вместо кървави следи на кърпата се отвелязал страдащия образ на Иисус с трънен венец. Нарекли това чудо плата на Вероника.


Картина на Доминико Фети, 1620 г.
Римско предание разказва, че император Тиверий, след като получил от Пилат Понтийски сведения за Иисус изпратил в Палестина свой довереник за точна информация и най-вероятно с надежда да получи изцеление от своя недъг.
Вероника съхранявала реликвата като неоценимо съкровище, от което произтекли много чудеса отишла в Рим при императора. Само при един поглед на плата императора оздравял. Поради това чудо той внесъл предложение пред Сената Иисус да бъде причислен към римските богове. Сенатът не одобрил това и в знак на признателност императорът поставил Негова статуя в дома си.
За плата на св.Вероника в римската църква се пазят следните данни. През 608 г. папа Бонифаций 4 го поставил заедно с други реликви в Пантеона. През 705 г. папа Йоан Седми заповядал да се направи ново ковчеже за съхранение на реликвата. Когато през 845 г. светия плат бил пренесен в базиликата св.Петър във Ватикана. Тогава в Пантеона останала кутия с надпис:"В тази кутия е бил пренесен от Йерусалим за Тиверий плата на страстта на нашия Господ Иисус Христос.
В базиликата св.Петър във вътрешността на един пилон, поддържащ купола има параклис на св.Елена и сега тук се съхранява плата на Вероника. В някои тържествени дни плата се изнася за поклонение на вярващите.

Трънения венец на Спасителя

В катедралата Нотр Дам в Париж се съхранява Трънения венец на Иисус - този, който войниците сложили на главата на Иисус.
През 1204 г. кръстоносците превзели Константинопол и основали Латинската империя. По време на управлението на Балдуин Трети краля на Франция купил многочислени християнски реликви, намиращи се в Константинопол, сред които бил и Трънения венец на Спасителя.
През август 1238 г. крал Людвик отишъл да посрещне тържествено светинята на 40 км от Париж. През 1241 г. в Париж била донесена частица от Кръста Господен. За рекордни срокове от 1243 до 1248 г. на р.Сена на остров Сит била построена Сент Шапел за съхранение на тези реликви. Катедралата е един от шедьоврите на готическото изкуство и за построяването и били похарчени два пъти повече пари, отколкото за Трънения венец. Заедно с венеца и частицата от Кръста, тук се съхранявал и един от гвоздеите, с които бил прикован Иисус на Кръста. По време на революцията катедралата била затворена, а реликвите били пренесени в националната библиотека. По време на управлението на Наполеон светините били поставени в стъклени капсули и предадени на катедралата Нотр Дам, където се съхраняват и до сега.
В първия петък на всеки месец в 15 часа, а също и на Страстния Петък на Католическия великденски пост Трънения венец, заедно с частица от Кръста Господен и гвоздея се изнасят за поклонение на вярващите.
 

3 коментара:

  1. Това са пълни православни глупости, никаде не пише в библията да се молиш на икона и да се покланяш на нея, това е идолопоклонство, това е изваен идолот чоамвек, там пиша да се не кланяш да ръчно направени идоли, там не е БОГ, БОГ е господар няма как да е в някаква икона това е мерзост и идолопоклоство, в библията пише,че Бог е дух и само с дух и истина може да се поклуните само тогава.

    ОтговорИзтриване
  2. вие пишете това--------История на иконата
    Когато Иисус бил на разпятието - поруган и окървавен една еврейка от Галия, която била в тълпата в порив на съжаление към Страдалеца, изнемогващ под тежкия кръст отишла при Него и с мокра кърпа изтрила лицето му. И чудо - вместо кървави следи на кърпата се отвелязал страдащия образ на Иисус с трънен венец. Нарекли това чудо плата на Вероника.


    това е гнусна лъжа и хората вярват, вкарвате ереси, можете ли да ми посочите каде в библията го пише това

    ОтговорИзтриване
  3. Ивайло,спри се с твоите глупости! Спри да говориш лъжи и простотии,протестант! Твоите драсканици са нищо друго,освен богохулства,ереси! Нима не пише в Свещенното Писание(или библията),че на главата на Спасителя са поставили трънен венец,докато войницие Му се насмивали? А,ти,протестантино,оспорваш това!А относно светите икони-те също имат библейско важно значение: Думата икона е от гръцки произход и означава образ,изображение. А тази дума е употребена много пъти и на различни места из Свещенното Писание! Сега,какво ,ще оспориш ли и това,безсрамнико? Светите изображения на Господ Бог Иисус Христос,на Пречистата Богородица и Дева Мария,както и на светиите и светите Ангели,НЕ са идоли! Светият образ не е нарушение на Втората Божия заповед: "2. Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята; да не им се кланяш, нито да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят, а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди". Във Свещенното Писание са написани много неща,от които такива като тебе не са съгласни,понеже самата Света Книга изобличава тяхното заблуждение и дяволска прелест. Уви,ти подражаваш на дявола,който е Богоборец, Пръв Еретик и човекомразец.

    ОтговорИзтриване

Страници

Страници