неделя, 7 април 2013 г.

Пресвета Богородица "Неувяхващ цвят" - за праведен живот, за правилен избор на съпруг,-а, за щастие в брака, при встъпване в брак


На тази икона Пресвета Богородица държи Своя Божествен син в едната ръка, а в другата - бяло цвете - лилия. Това цвете е символично - бележи трайният(неувяхващ) цвят на девствеността и непорочността на Светата Дева, към която Светата Църква се обръща с думите "Ти (ест) си Корен на девствеността и Неувяхващ Цвят на чистотата".

За какво помага иконата
Молитвата пред иконата " Неувяхващ цвят" помага, когато ни "превземе" скръб, когато загубим близки хора, когато сме самотни. Извършват се изцеления на болни. При всички тези случаи, Божията Майка помага да превъзмогнем мъката и да получим сила, за да преодолеем изпитанията  и да продължим живота си.

Молитва
О, Пресвета и Пренепорочна Майко и Дево, надежда на християните и прибежище на грешните! Защити всички, прибягващи към Тебе в беди, чуй нашите стенания, наклони ухото Си към нашето моление. Владичице и Майко на нашия Бог, не презирай нас, които просим Твоята помощ и не ни отхвърляй, грешните, вразуми ни, научи ни и не отстъпвай от нас, Твоите раби, за нашия ропот. Бъди ни Майка и Покровителка, на Твоя милостив Покров се поверяваме. Приведи ни, грешните, към тих и мирен живот, за да оплакваме своите грехове. О, Майко Мария, преблага и бърза наша Застъпнице, закриляй ни с Твоето ходатайство. Защити ни от видимите и невидимите врагове, смекчи сърцата на злите човеци, въставащи против нас. О, Майко на нашия Господ и Творец! Ти, Която си корен на девството и неувяхващ цвят на чистотата и целомъдрието, изпрати помощ на нас, немощните, обуреваеми от плътски страсти и заблудени по сърце. Просвети сърдечните ни очи, за да видим пътищата на Божията правда. С благодатта на Твоя Син укрепи нашата слаба воля за изпълнение на заповедите, за да се избавим от всякакви беди и напасти, и по Твоето пречудно застъпничество да бъдем оправдани на Страшния Съд на Твоя Син, на Когото въздаваме слава, чест и поклонение сега и винаги, и във вечни векове. Амин.

Чудеса

Иконата "Неувяхващ цвят" се появява на прозореца на къща в с.Черновка, Самарска област, в къщата на Екатерина Малигина - пенсионерка и ветеран от войната. Ликът на Богородица се явява на 16 април, в деня на празника на иконата. Много хора се стичат да се помолят пред нея и да видят това Божие чудо


Значение на иконата

Значението на иконата на Божията Майка "Неувяхващ цвят" е велико. Тя сама по себе си символизира чистота и непорочност. Затова пред нея се молят момичета, за да съхранят своята чистота и непорочност и за избор на правилният съпруг. Тя често се използва и за венчална икона за невестата. Чистата молитва към тази икона помага при разрешение на семейни проблеми. Съществува поверие, че иконата съхранява красотата и младостта на жените. Тази икона привлича любовта и красивите отношения на близките.

Няма коментари:

Публикуване на коментар