неделя, 7 април 2013 г.

Пресвета Богородица Владимирска - застъпница на всички, изпаднали в беда и печал


Това е една от първите икони, нарисувани от св. ап. Лука. Тя била изографисана върху дъска от масата, на която се хранели Божественият Отрок Иисус, Пресв. Богородица и св. праведен Йосиф Обручник. Когато св. Лука показал на Божията Майка иконата. Тя я благословила с думите: „Нека благодатта на Родения от Мен и Моята милост да почиват върху тази икона во веки!"
Иконата останала в Йерусалим до 450 г., когато император Теодосий Младши я пренесъл в Константинопол. В началото на XII в. патриарх Лука Хрисоверг я подарил на княз Юрий Долгоруки, а той я поставил във Вишгородския монастир близо до Киев.
През 1155 г. станало дивно чудо: иконата няколко пъти сама се вдигала във въздуха. Тогава синът на княз Юрий Андрей Боголюбски след гореща молитва към Владичицата взел светинята и тръгнал на север към Суздал, където искал да се пресели. Когато напускал Владимир, Божията Майка чрез ново чудо открила на княза волята Си Нейният образ да остане в този град.
През 1185 г. страшен пожар във Владимир унищожил храма „Успение Богородично", където се пазела иконата, но образът на Приснодевата останал невредим.
Когато през 1395 г, пълчищата на страшния Тамерлан тръгнали към Москва, там била донесена Владимирската икона. Митрополитът, князът и целият народ я посрещнали на колене и горещо се молели пред нея.
И ето че Божията Майка се явила на завоевателя, обкръжена от ангели с огнени мечове. Изплашен, Тамерлан оттеглил войските си. Оттогава иконата останала в Москва.
През 1480 г. русите отказали да плащат данък на хан Ахмат. Готови за бой, руски и татарски войски се срещнали на р. Угра. Християнското войнство било малобройно, но горещата молитва пред почитаната икона пак обърнала враговете в бягство. И по-късно, през 1521г., градът се избавил по чудо от поредното татарско нападение. При нашествието на Наполеон (1812 г.) пред иконата отново се отправяли усърдни молитви и нашествениците били прогонени. Така великата светиня се проявила като вечна Застъпница на православните.
Владимирска икона на Божията Майка, Русия, края на 19 в.

За какво помага иконата 

Молитвата пред Владимирската икона на Божията Майка помага да се избегне всяка ситуация на разкол в страната.
Пред Нейния образ е прието да се молим за усмиряване на вражда.
Също така молитвата пред иконата помага в изцелението от много болести, особено кардиологични и очни, като символ на прозрението, не толкова физическото, но и духовното.
Също така молитвата пред Владимирската икона на Божията Майка помага на човек, който се обръща към Владичицата, когато трябва да вземе много важни за себе си решения или когато очаква много важни промени, знаменателни промени в живота си, напр. може да се моли за щастие в брака.
Празник
Три пъти в годината:
26 август
23 юни
21 май


Молитва

0, Всемилостива Владичице Богородице, Всесилна Застъпнице, непосрамващо наше упование! Благодарим Ти за всички благодеяния, които от древни дни и до днес извършваш чрез Твоята чудотворна икона. И сега, Преблага Владичице, погледни милостиво към нас, грешните и недостойни Твои раби, яви ни милостта Си и моли Твоя Син и наш Бог да ни избави от всяко зло, да запази нашата страна от глад, унищожение, земетресение, наводнение, пожар, от меч, от нашествие на другородци и междуособни борби. Изпроси за православните християни благоденствие и мирен живот, здраве, дълголетие, помощ във всяко добро дело и спасение.
Съхрани и умъдри пастирите на Църквата, за да пасат достойно Христовото стадо и правилно да преподават словото на истината; укрепи христолюбивото православно войнство; дарувай дух на съвет и разум на всички властващи; изпрати Твоето свято благословение на всички православни християни, които Ти се покланя и се молят пред Твоята целбоносна икона. Бъди наша Застъпница и Ходатайка пред престола на Всевишния.
Към кого да прибегнем, ако не към Теб, Владичице? На кого да принесем нашите сълзи и въздишки, ако не на Теб? Нямаме друга Помощница, нито друга Надежда освен Теб, Небесна Царице. Под Твоя покров прибягваме, вразуми ни и ни научи, о, Всемилостива Застъпнице, как безгрешно да изминем пътя на своя земен живот. Ти знаеш нашите немощи, знаеш и съгрешенията ни, но и вярата знаеш, и упованието виждаш, затова ни дарувай да поправим своя греховен живот и смекчи нашите зли сърца. Укрепи в душите ни правата вяра, вложи в сърцата ни дух на страх Божий, дух на благочестие, дух на смирение, търпение и любов, помагай ни в добрите дела. Избави ни от изкушения, от душевредни пагубни учения, от неверие, поквара и вечна погибел.!
Към Теб се обръщаме. Пречиста Владичице, и коленопреклонно Те молим: смили се над нас и ни помилвай, а в деня на Страшния съд ни удостой да застанем отдясно на Твоя Син, Христа, нашия Бог, Комуто подобава всяка слава, чест и поклонение с Безначалния Негов Отец и Пресветия и Благ Единосъщен Негов Дух сега и всякога и во веки веков. Амин!


Владимирская икона Божией Матери

Интересен факт

Логотип Icon Productions

Част от образа на иконата /носа и очите/ са взети за логотипа на компанията, създадена от Мел Гибсън - Icon Productions.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Страници

Страници