неделя, 7 април 2013 г.

Пресвета Богородица "Неопиваща чаша" - за избавяне от алкохолизъм, наркомания, зависимости


Kак иконата защитава вас и вашите близки

Иконата на Божията Майка "Неопиваща чаша" е една от най-любимите и почиатеми чудотворни икони. Молитвата пред нея е защитила не едно семейство от вредните навици, които погубват човешкото здраве и още повече - живота: пушене, наркомания, алкохолизъм. Родителите, които пускат децата си в руслото на живота, се молят пред иконата "Неопиваща чаша" с надеждата, че Божията Майка, със Своето молитвено застъпничество ще защити децата им от опасностите на днешното общество - тютюнопушене, наркотична и алкохолна зависимост.
Молитвата пред иконата защитава вашите интереси при придобиване, замяна, продажба и други действия, свързани с имоти и подобряване на жилищните условия.

За какво помага иконата

Сред многото чудеса, които са се случвали с молитвите към Богородица пред Нейната икона "Неопиваща чаша" изцелението от пиянството е най-честото. Свидетелства за това, как помага молитвата пред образа "Неопиваща чаша" за спасение на член на семейството, или за близък човек, за който се молите са известни в наши дни в много случаи. Сега, когато към пиянството се добавят и така пагубните, смъртносни зависимости, като наркоманията и пушенето, молитвата пред иконата "Неопиваща чаша" помага за избавяне от тях.
Към нея можете да се обръщате за помощ при решение на жилищни въпроси. Известно е, че молитвата пред иконата "Неопиваща чаша" помага и при следните случаи: за успешно приключване на жилищни сделки, покупко-продажби, проблеми с наследство, ако чувствате, че в действията на ответната страна има подмолни действия. Само трябва да помните, че вашите действия трябва да съдържат изключително чисти помисли и се осъществяват в съответствие с правните норми, както юридически, така и нравствени.
Но пред всяка икона на Божията Майка, в това число и "Неопиваща чаша", можете да се молите за всичко, да изказвате своите желания, молби, скърби - на никой не отказва при сърдечна и искрена молитва Небесната Царица. Само се молете от душа, с вяра и усърдие и не забравяйте да благодарите на нашата Застъпница пред Бога за Нейната всеопрощаваща Майчинска любов.

Празник
5 май

История
Тази чудотворна икона се e прославила в Русия през 1878 г. Един селянин от Тулска област, обзет от гибелната страст на пиянството, пропил всичко, което имал, и съвсем обеднял. Накрая получил парализа на краката, но въпреки това, не престанал да пие. Веднъж на сън му се явил един благолепен старец, който му казал да отиде в град Серпухов, в монастира, посветен на Св. Богородица, за да се моли там пред Нейната икона „Неопиваща чаша” и да направи молебен пред нея. Тежко болният човек не се решил да тръгне на път, но светия човек му се явил още два пъти и му заповядал да стори заръчаното. Тогава селянинът, едва движейки се, тръгнал за монастира. Като стигнал там, разказал за видението си и помолил да отслужат молебен пред иконата „Неупиваема чаша”. Но в обителта никой не знаел за такава икона. Най-сетне си спомнили, че в коридора към ризницата стои потъмняла Богородична икона, на която е нарисувана Светата Чаша. Внимателно я разгледали и на гърба й открили надпис: „Неупиваема чаша”. А в изобразения върху една от манастирските икони преп. Варлаам (ученик на св. Алексий Московски), болният познал тайнствения старец, който му се явил на сън. След молебена селянинът не само че оздравял от тежката болест, но се избавил и от гибелната страст да пие. Вестта за чудото се разнесла навсякъде из Русия и при чудотворната икона започнали да идват хора, страдащи от пиянство, както и техните близки, за да се молят на Божията Майка за изцеление или да Й благодарят за оказаната небесна помощ.
Божията майка се моли за нас, грешните и ни призовава да вкусим от Светата Чаша на Божието милосърдие, щедро раздавана, но незчерпваема, приготвена за всички, които с вяра и любов пристъпват към нея.
Чудеса
От иконата на Богородица "Неопиваща чаша", която се намира във Владичния женски манастир в гр. Серпухов /Русия/, периодично се стича миро. По думите на служители и посетители в манастира, понякога очите на Божията Майка стават като живи. Това необичайно явление е заснето и на снимки.

  Чудотворната икона "Неопиваща чаша", която се намира във Висоцкия мъжки манастир е станала всепризната светиня в Русия.Образът бил украсен със сребърна риза, а по-късно в долния ляв ъгъл било поставено ковчеже с част от пояса на Пресвета Богородица. Този образ на Божията Майка бързо станал любим на православните хора, понеже Небесната Царица щедро го надарила с благодат.  
Известни са много случаи на благодатна помощ и изцеление, получени от иконите на Божията Майка "Неопиваща чаша", намиращи се във Висоцкия мъжки манастир и във Владичия женски манастир в гр. Серпухов.
"Дойдох във Висоцкия манастир, понеже се бях пристрастил към виното, заради което имах много неприятности в семейството и на работа. Веднъж се прибрах в къщи, порядъчно пиян, и си легнах. В съня си видях Иисус Христос, протегнал ръце, и чух глас: "Иди във Висоцкия манастир пред иконата "Неопиваща чаша", тя ще те спаси!!!" Отидох в обителта и цяла година казвах молебен пред чудотворната икона на Пресвета Богородица "Неопиваща чаша". Сега ежедневно чета акатист за тази икона. Периодично ходя в църквата и се чувствам прекрасно. Отношенията в семейството ми се изгладиха. Благодаря за своето изцеление на Божията Майка и продължавам да И се моля".
Михаил, гр.Серпухов, 15/10/1997

"Моят съпруг пиеше все повече и повече, и затъваше все повече. На 22 май 2000 г. ние посетихме вашия манастир и се поклонихме пред чудотворната икона "Неопиваща чаша". Сега моят мъж не пие и се върна на предишната си работа. Благодарността ни към Пресвета Богородица "Неопиваща чаша" няма граници. В нашият дом дойдоха радостта, покоя и тишината. Покланяме се на всички свещеници, които се молиха заедно с нас".
Любов, г. Волгодонск, обл.Ростов 5 май 2001 г.

"На 24 август 2000 г. аз и мъжът ми отидохме при иконата на Божията Майка "Неопиваща чаша". Отидохме, защото мъжът ми имаше проблем с алкохола. Той не беше кръстен, и преди да отидем в манастира, той се кръсти. Но запоите продължаваха с голяма сила. Тук, в манастира, бяхме на служба и на молебен пред иконата "Неопиваща чаша". И когато се прибрахме в къщи, чудото се случи. Мъжът ми не само не пие водка, но не пие и даже бира. Вече няма никакво влечение към алкохола. Дойдохме да благодарим на Божията Майка за това, че Тя изцели мъжа ми от този недъг. Не е възможно да изразя своите чувства и благодарност с думи".
Н., гр.Псков, 13 юни 2001 г.

Сестрите Марина и Татяна разказват, че в края на 2002 г. те отишли във Владичний манастир и завели своя брат Алексей. Той пиел много и бил следствен. Отслужили им литургия, а след това бил направен и молебен. Съдебните дела продължили 2.5 години и през цялото време те много се молили, и много преживявали. Брат им спрял да пие, а съдът го оправдал напълно.

Мъж на име Лукянеко пиел много. Неговата съруга се молела много пред иконата "Неопиваща чаша" във Владичиния манастир. Вече 4 г. мъжът и не пие.

Родион от гр.Волжский свидетелства, че се е избавил от наркомания, въпреки че лекарите му казвали, че изцелението е невъзможно. Но след посещението на Владичиния женски манастир и акатист пред иконата на Божията Майка "Неопиваща чаша", на него, по Божия воля било дадено избавление от наркотичната зависимост. Това се случило през 2001 г. През 2003 г. той отново отишъл в обителта. Но с друга цел - да благодари на Богородица за избавянето от гибелта, за спасението на душата и връщането към живота.

Пред иконата"Неопиваща чаша" на Божията Майка се случват и много чудеса по разрешаване на жилищни въпроси. Г.И.А. свидетелства, че бившият и мъж - недобър и развратен човек не искал замяна на жилището. След посещението на манастира въпроса се разрешил много бързо в полза на жената.

По-нагоре са само малка част от примерите за изпълнения на молитви пред иконата на Небесната Владичица "Неопиваща чаша" във Владичината обител до гр.Серпухов. Но може ли всеки да си позволи да отиде до там?
Иконите имат много образи, но Тя е една. И ако имате този образ у дома, и когато имате известни проблеми, се молете усърдно пред Нейната икона, и Тя ще ви чуе и помогне. Главното е искрено да вярвате. И да не жалите време и душевни усилия в молитва.


В съвременния живот е пълно с неуредици и алкохола и наркотиците са особено притегателно средство да се избяга от действителността. Но е важно да се помни, че те притъпяват мъката и скръбта само временно и правят човек напълно зависим, като го довеждат до гибел, а на неговите близки причиняват страдания.

Копия на иконата на Божията Майка "Неопиваща чаша" са разпространени в целия православен свят. Молитвата пред иконата на Божията Майка "Неопиваща чаша" не само изцелява, но и помага да се промени животът на заблудения човек, води го до осъзнаване на греховете, до покаяние и благочестив живот.

Молитва към св. Богородица пред иконата Неупиваема чаша
 Преблага наша Царице, надеждо наша Пресвета Богородице, убежище за беззащитните, а за озлоблените покров. Виж нашата беда, виж скръбта ни, отвсякъде сме обсадени от изкушения и няма кой да ни избави. Помогни ни ти Самата, защото сме немощни, нахрани ни, защото сме странници, упъти ни защото сме без надежда. О, майко на всички скърбящи и обременени, ние нямаме друга помощ нито друга закрила, нито друго утешение, освен Тебе. Погледни милостно на нас, грешните и в озлобление пребиваващи, покрий ни с Твоят пречист Омофор.Та да се избавим от бедите, които ни връхлитат и най-вече от пиянството и наркоманията.За да възхваляваме винаги Твоето пресвято име. Амин.


Молитва към Пресвета Богородица и Приснодева Мария пред Нейната икона „Неопиваща Чаша"
О, Премилосърдна Владичице! Към Твоето застъпничество прибягваме сега, не пренебрегвай нашите моления, но милостиво чуй нас: жените, децата, майките и обладаните от тежкия недъг на пиянството, и поради това отпаднали от своята майка - Христовата Църква и спасението, и изцели от тежкия недъг на пиянството нашите братя, сестри и сродници.
О, Милостива Майко Божия, докосни се до техните сърца и скоро ги вдигни от греховните падения и ги приведи към спасително въздържание.
Умоли Своя Син и наш Бог Христос да ни прости нашите съгрешения и да не оттегля милостта Си от Своите люде, а да ни укрепи в трезвението и целомъдрието.
Приеми, Пресвета Богородице, молитвите на майките, проливащи сълзи за своите чеда, на жените, ридаещи за своите мъже, на чедата, останали сираци, бедни и заблудени, и на всички нас, които припадаме пред Твоята икона. И да стигне този наш вопъл, по Твоите молитви, до Престола на Всевишния.
Защити ни и ни запази от примките на лукавия и от всички вражески козни, в страшния час на нашия изход ни помогни безпрепятствено да преминем въздушните митарства, по Твоите молитви ни избави от вечно осъждане, и Божията милост да ни пази във вечни векове. Амин.


Акатист и икони в България

Вече и в Българската православна църква, по примера на другите православни църкви, се взема отношение по проблемите на наркоманията и алкохолизма и се дават главните насоки за работа с подвластните на тези греховни увлечения.
    Отделни свещеници започнаха начинания в това направление. Акатистът на Пресвета Богородица в чест на нейната чудотворна икона “Неопиваща чаша” се чете в храм “Св. цар Борис” във варненския квартал “Аспарухово” и в храм-параклис “Св. Троица” ­ гр. Бургас, а съвсем отскоро и в столичния храм “Св. ап. Андрей Първозвани”, кв. “Банишора”.
Иконата на Богородица "Неопиваща чаша" има в Соколския манастир, Габрово.

6 коментара:

  1. Да уточня,в Соколски манастир е иконата Живоприемни източник,празникът й е на светли петък.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. kade e tozi sokolski manastir?

      Изтриване
    2. Манастирът е разположен в местността Соколова пещера по горното течение на река Янтра, сред северните склонове на Стара планина, на 4 километра южно от етнографското селище Етъра и на 12 километра югоизточно от Габрово. До манастира има автобусен транспорт, а от Етъра може да се достигне по маркираните пътеки за по-малко от два часа.

      Можете да разгледате и тук: https://bg.wikipedia.org/wiki/Соколски_манастир

      Изтриване
  2. Акатист на Пресвета Богородица в чест на нейната чудотворна икона “Неопиваща чаша” се чете и в храм "Рождество Христово" кв.Младост3,гр.София.Всеки петък от 10:30ч

    ОтговорИзтриване
  3. Акатист на Пресвета Богородица в чест на нейната чудотворна икона " Неупиваема чаша " се чете и в църквата " Св.Петка " - която е до входа на метростанция Сердика , всяка сряда от 18:00

    ОтговорИзтриване
  4. Акатист на Св.Богородица Неупиваема чаша се чете и в гр.Хасково в църквата Св.Георги Победоносец, всеки четвъртък от седмицата и се записват имена за цялата година. Бог да пази децата на България по молитвите на Св.Богогродица ! Амин !

    ОтговорИзтриване

Страници

Страници