четвъртък, 25 април 2013 г.

Йерусалимска икона на Божията Майка - за изцеление на очни болести,парализа, епидемии, пожари, защита на имуществото

Йерусалимската икона на Божията Майка е образ на Богородица, пред който се молим в случаите, когато се случват събития, които ни карат да скърбим. Иконата се счита за лечителна. Известни са много случаи на избавяне от различни заболявания, но преди всичко  молитвата пред Йерусалимският образ помага при заболявания на очите и при парализа. Пред Йерусалимският образ молят за защита от стихийни бедствия, особено от пожари, в частност молитвата пред нея защитава от нападения над вашия дом и собственост.

Как иконата защитава вас и вашите близки
Молитвата пред Йерусалимската икона на Божията Майка помага при болести, които лекарите смятат за неизлечими. Тя защитава пътешествениците от трудности по време на пътя, пред иконата се молят за спасение на техния живот и здраве. Пред Йерусалимският образ се молят за защита от стихийни бедствия, особено от пожари, от нападения на врагове, а в частност тя защитава при нападения на вашия дом, на вашата собственост.

За какво помага иконата

Йерусалимската икона на Божията Майка е образ на Богородица, пред който се молим в случаите, в които сме унили и тъжни. Иконата се смята за изцелителна. Известни са много случаи за избавяне от различни болести, но преди всичко молитвата пред Йерусалимският образ помага при заболявания на очите, слепота, паралич. В годините на холерни епидемии общата молитва пред Йерусалимската икона на Божията Майка помагала да се спре разпространението на болестта. Молитвата пред нея избавя от пожари, от нападения на врагове.

Молитви

Тропар, глас 4

Владичице, Преславна Майко на щедростта и човеколюбието, всемилостива към целия свят Ходатайке! Прибягваме към Тебе и към пречудния Твой образ с умиление и падайки на колене се молим: помоли се на Твоя Син и наш Бог, о Всепета Царице Богородице, освободи ни от всякакви болести и печал, и от греховете ни освободи, покажи ни наследствата на Царството Небесно: като Негова Майка можеш да изпросиш, Преблагословена във вековете.  

Тропар , глас 3
Твоята Йерусалимска икона ни показва милосердието на Твоето явяване пред нас. Пред нея изливаме нашите души и с вяра Те призоваваме: погледни ни, Милосърдна, утоли нашата скръб и печал, дай ни благо утешение на сърцето и спасение на нашите души, Пречиста изпроси.

Кондак, глас 5
Не Се отвръщай от нас, О Милосърдна Майко и от нашите сълзи и въздишки, но приеми нашите молитви, пред Твоята Йерусалимската икона укрепи нашата вяра, изпълни с умиление сърцата ни, и помогни да носим кръста на живота си.

Величание
Величаем Те, Пресвета Дево, Богоизбрана и почитаме Твоят Свят образ, Който дава изцеление на всички, които се притичват към Теб с вяра.

 Молитва

О, Пресвета и Преблагословена Майка на Нашия Господ и Спасител Иисус Христос, Пречиста Богородице Марие, Покровителнице и Застъпнице наша! Падаме на колене и Ти се покланяме, пред святата и чудотворна Йерусалимска икона и смирено Ти се молим чуй гласа на нашата молитва, която произнасяме от дуща, виж скърбите и изкушенията ни, дарувай ни помощ любвеобилна Майко, на нас безпомощните и унилите, в много грехове попадащи и разгневяваши Господа и Създателя наш. Помоли Го, Владичице да не ни погуби с нашите беззакония, но заради Твоята закрила да ни яви Своята човеколюбна милост, измоли за нас, Всеблага, душевно и телесно здраве,покаяние, християнски добродетели, благодатен, мирен и благочестен живот, плодородие на земята, благодатни дъждове и благословение свише на всички наши благородни дела и начинания. Съхрани и пази ни в света, и помогни на всички да носят леко кръста Христов с търпение и смирение, за спасение на нашите души, ограждай ни с Твоя Майчински покров от изкушенията на дявола и от всяко зло.
О, Царице всеблага! Простри Твоите ръце към Твоя възлюбен Синр Господа Наш Иисуса Христа и се моли заедно с Твоите праведни родители Йоаким и Ана, с тях се помоли на Него да ни помилва и да ни избави от погибел вечна, защото винаги в скърби пред Твоята икона се молим и защото винаги ни даряваш утешение на нас, смирените и грешни молещи се, чуй ни и ни покажи Твоята щедрост: болните изцели, скърбящите утеши, бедстващите от беди избави, пътеществащите и мореплаващите невредими съхрани, и на всички ни дай благочестен завършек на живота, блага християнска кончина, да унаследим небесното царство: в светлина и радост със светиите да бъдем, и да величаем Твоето милосърдие и на Родения от Тебе Господ наш Иисус Христос. На Него и на безначалния Му Отец и Пресвят Дух подобава всяка слава, чест и поклонение, во веки веков. Амин.

Празник на иконата
12 октомври

История на иконата

По преданието, първият образ на Йерусалимската икона на Божията Майка принадлежи на евангелиста Лука. Той знаел много езици, също така бил лечител, той се смята и за един от първите иконописци в историята на християнството. Образа на иконата бил изографисан 15 години след възнесението на нашия Господ Иисус Христос в Гетсмания, близо до мястото, където се е случило библейското събитие, което ние сега знаем като моление за Чашата. Този образ бил сложен в храм Възкресение Христово, и също така по преданието, именно от този образ Мария Египетска чула глас, който я призовал да прекрати неправедния си живот и да се предаде на служба на Бог.





През 463 г. цар Лъв 1 Великий Макела пренесъл иконата в Константинопол, в храма Богородица Пигия, но названието на иконата Йерусалимска останало завинаги, заради мястото, където била нарисувана.
Названието Пигия било дадено във връзка с преданието за разкриването на  чудодейното действие на иконата. В близост до Златните порти на Константинопол имало свещена горичка, която носела името Богородица, там имало извор, водите на който били смятани за лековити. С времето горичката се разраствала и изворът се загубил в гъстите храсти и почти пресъхнал. Лев,който тогава бил обикновен войн, се разхождал в горичката и там срещнал изнемощял от жажда и умора сляп пътник. Лев го настанил на сянка и отишъл да търси вода, за да даде на слепеца да пие. Докато той търсел, чул глас, който започнал да го насочва към мястото, където имало вода. Младият войн се удивил, но се подчинил. Когато намерил извора, скрит в храст, и се навел да налее вода, чул гласа отново, който му казал да даде от водата на пътника за пиене, а на очите му да сложи от тинята на извора. При това му било предречно, че сте стане император, а когато това се случи той е длъжен да почисти извора от тинята и да построи храм в чест на Богородица.
 Когато Лев се върнал, направил всичко, което му било казано. Когато намазал с тиня очите на пътника, той прогледнал в този момент, и щастлив, тръгнал към Константинопол, за да прослави името на Божията Майка. Когато войника станал император, той изпълнил даденото пред Божията Майка обещание - построил каменен кладенец, а над него построил храма Пигий, където била пренесена Йерусалимската икона на Божията Майка.
След едно столетие, когато скитските номади се опитали да завоюват Константинопол, след всеобща молитва на гражданите пред Йерусалимската икона на Божията Майка града се спасил от нападението на врага. В чест на това чудно избавление, иконата била пренесена във Владическата константинополска църква. Тук иконата останала почти 3 века.
Иконата на Йерусалимската Божия Майка била пренесена в Корсун - един от важните гръцки постове в Крим. В чест на кръщението на княз Василий, Йерусалимският образ му бил даден в дар. Киевският княз Владимир покръстил Русия в православната вяра.
Иконата не останала дълго и в Киев - по-късно княз Владимир я предал във Велики Новгород, в чест на покръстването на новгородците. Тук, в катедралата Света С6фия чудотворната икона останала около 400 години, докато през 1571 г. цар Иван Грозни не я пренесъл в Москва, в Успенската катедрала в Кремъл, където имало много уникални светини. Почти 2 века и половина московчани се молили пред Йерусалимският образ на Богородица. По време на Отечествената война през 1812 г. французите, макар и победени, ограбили столицата, в това число и съкровищата на Кремъл. Така Йерусалимската икона на Божията Майка отишла във Франция и се съхранява и досега в катедралата Парижката Света Богородица.
В Москва останали две копия на иконата - едното пренесено, на мястото на загубената икона се намирало в двореца на руските царе, а другото било донесено от храм Рождество Христово в Измайлово.  
Йерусалимският образ на Божията Майка от измайловския храм бил почитан и любим на московчани за неговата чудотворна сила. През 1866 г. в няколко села от Подмосковието имало епидемия от холера. Направили литийно шествие в тези села и холерата спряла.






Тази икона се намира в подземния храм "Успение на Божията Майка" в Йерусалим, непосредствено до гроба на Божията Майка в Йерусалим. Изографисана е преди 100-120 г. от руска монахиня иконописка в манастира в Йерусалим. Божията Майка и се явила и и казала да  изрисува Нейния образ. Иконата е нарисувана по начина, по който е била видяна Богородица във видението.

Значение на иконата и история на църквата "Успение на Божията Майка" в Йерусалим

Тази икона се намира в подземния храм "Успение на Божията Майка" в Йерусалим, непосредствено до гроба на Божията Майка в Йерусалим. Изографисана е преди 100-120 г. от руска монахиня иконописка в манастир
 в Йерусалим. Божията Майка и се явила и и казала да  изрисува Нейния образ. Иконата е нарисувана по начина, по който е била видяна Богородица във видението.
Йерусалимската икона на Божията Майка е една от главните икони, който са част от историята на християнството още от апостолските времена.
Вече са минали повече от две хилядолетия от времето, в което апостол Лука е нарисувал иконата. А този образ е винаги с нас, затова е нашата велика благодарност към Бог и Божията Майка.

5 коментара:

  1. "Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята; не им се кланяй и не им служи, защото аз съм Господ, Бог твой, Бог ревнител, който за греха на бащи наказвам до трета и четвърта рода децата. Изход, Глава 20:4-5

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Първия човек които е нарисувал икона е свети ап.и евангелис Лука преди да пишеш глупости мисли боже прости му този грях Амин

      Изтриване
    2. Първия човек които е нарисувал икона е свети ап.и евангелис Лука преди да пишеш глупости мисли боже прости му този грях Амин

      Изтриване
  2. Коментара ти е глупав. Явно си протестант и не познаваш православното учение за иконите. Първо цитираш стария завет, когато Спасителят не е дошъл, приемайки плът. А Той идва именно в плът, т.е. има образ, а не като дух. Прочети малко и тогава цитирай. Освен свещено писание има и свещено предание.

    ОтговорИзтриване
  3. Православния се покланя не на материала а на Първообраза Който е Бог. Господ като Творец на всичко е Първообраз и на всичко.Неговата Слава търсим и чрез Светците и Божията Майка.Сам пророк Моисей по заповед Божия поставя два херувима над ковчега със завета а те не са наречени идоли защото проповядват видимо за Единия Бог.Именно там в Стария Завет Бог дава дъжд на народа след молитвите на Великия ревнител за чистата вяра Пророк Илия.Защо е бил нужен още тогава ходатай с молитвена помощ и защита Защо тогава а сега...сега ходатаи са Пресветата Дева и Светците на Църквата.Те са живи и се молят за нас както прор Илия както и пророк Самуил и преди и след смъртта си когато се явява за доказателство и на цар Саул.

    ОтговорИзтриване

Страници

Страници