петък, 26 април 2013 г.

Кипърска икона на Божията Майка - за изцеление на нелечими болести, за парализирани, болести на двигателния апарат

Как защитава иконата

Молитвата пред Кипърската икона на Божията Майка защитава в случаите на болести, свързани с разтройство на опорно -двигателния апарат, парализа и други нарущения. Също така молитвите защитават от епидемия.

Молитва

Пред Кипърската икона на Божията Майка може да се четат всички тропари, кондаци и молитви, които се четат пред всички богородични образи.

Празник

20 април

История на откриването на Кипърската икона на Божията Майка
Иконата идва от остров Крит и от тогава е нейното име. Тя разкрила своята сила при неочаквани обстоятелства. На вратите на една от църквите, построени на мястото на гроба на св.Лазар, домът на който посещавал неведнъж Спасителя и го наричал свой приятел, се намирала  иконата на Божията Майка. Преданието разказва, че минаващ покрай портите на църквата арабин с насмешка над светия за христианите образ, изстрелял стрела. Стрелата попаднала в коляното на Пречистата, и в този момент от там потекла кръв. Кръвта потекла толкова обилно, че земята ноколо почервеняла.
Арабинът в паника пришпорил коня и хукнал да бяга, но в този момент паднал мъртъв на земята.
И вече повече от век светинята се пази в Ставруни, в древният кипърски манастир, където по традиция не допускат жени. Тук, в чест на чудотворната икона е построена църквата Богродица Панагия Ангелоктиса.

Чудеса
През 1841 г. Кипърската икона на Божията Майка в Стромини се проявила като чудотворна и целителна, и славата за нея се разпространила надалече.
Дъщерята на един сеянин, която се казвала Марфа се разболяла от скорбут. Заболяванет се развивало дълго и в 18 годишнина на момичето навлязло в тежък стадий, застрашаващ живота и. Всички близки очаквали скоро да се случи най-лошото. На 7 януари тя се изповядала и причестила, готвейки се за момента на смъртта. Но в този момент се случило чудо: тя започнала да има видения и да вижда Божията Майка от Кипърската икона, тази която се намирала на верандата на входа на Успенската църква.
Всеки път Марфа чувала глас, който и казвал да вземе тази икона в своя дом и да се отслужи молебен с водосвет. Гласът и казвал, че ако направи това, ще оздравее. Но до този момент, на който и да се молила Марфа да и дадат иконата, никой не можел да се сети за коя икона говори тя. А иконата се намирала над самия вход, както и първообраза на древната икона.
Марфа решила да отиде в църквата с родителите си, обиколила я заедно с тяхна помощ, но така и не намерила това, което търсила. Излизайки на верандата и обръщайки се към входа, за да се прекръсти, тя вдигнала глава и видяла същата икона от виденията. Направили водосвет и молебен в дома на болната. Марфа скоро се почуствала по-добре, и сама занесла иконата в църквата. Скоро девойката оздравяла напълно.
Вестта за чудното изцеление на Марфа бързо обиколила селото. Все повече и повече хора започнали да ходят при Кипърската икона. Скоро започнали да прииждат и жители от други места, които се молели за изцелението на себе си и на близките си.
Селянинът Алексей Порфирев от село Нов Воскресенски приход половин година лежал парализиран, загубвайки напълно подвижността на ръцете и краката. Той само можел да говори, и по негова молба го завели в църквата Успение, където бил отслужен молебен с водосвет. Малко след молебена Порфирев почуствал, че ръцете и краката му се раздвижват, и скоро оздравял напълно. Той отслужил благодарствен молебен на Богородица.
Ана Петрова от с.Мележ  също страдала от парализа на ръцете и краката. След молебен пред чудотворната икона тя получила напълно изцеление. 
От същото заболяване страдал и Алексей Петров от с. Зубцово. Той дошъл с роднините си в Стромин. След молебен пред Кипърската икона неговото състояние се подобрило, а скоро оздравял напълно.
Чудесата от иконата продължават да се случват.

Иконография на образа 
Кипърската икона на Божията Майка е от раздела икони Кикски - една от трите икони, които са нарисувани от евангелиста Лука.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар