понеделник, 22 април 2013 г.

Света Богородица "Знамение" (Новгородская) - за помирение на враждуващи, за изцеление от слепота, очни болести и епидемии

Пресвета Богородица винаги оказва помощ на хората, които се обръщат към Нея за подкрепа. Традиционно пред иконата "Знамение" се молим по време на бедствия и нашествия на врагове, за изцеление на слепота и очни болести, при епидемии, за емигрантите, за помирение на враждуващи, за прекратяване на бедствията и др.

За какво помага иконата
В чудотворните проявления, които са се случвали от различните копия на иконата на Божията Майка "Знамение" касаят най-различни области, но най-често пред този образ са молили за помощ по време на бедствия и нашествия на врагове, за изцеления от слепота и други очни болести. Молитвата пред нея помага при изцеление на епидемични болести, за помирение на враждуващи.

Молитва
О, Пресвета и Преблага Майко на нашият Господ Иисус Христос! Падаме и се покланяме на Теб пред Твоята свята чудотворна икона, спомняйки си чудното знамение на Твоето застъпничество. Смирено Те молим, Всесилна Застъпнице на нашия род: защото Си помагала и на нашите отци, така и на нас, немощните и грешните дай Твоето Майчинско застъпничество и опека. Спаси и съхрани, Владичице Твоята Свята Църква, Твоят град, цялата наша православна страна и всички нас,които идваме при Тебе с вяра и любов и молим със сълзи на очи Твоето застъпничество. О, Милосърдна! Смили се над нас и нашите грехове, простри към Христос Господ Твоите ръце и се помоли за нас пред Неговата благост, просещите опрощаване на греховете си, благочестен мирен живот, блага християнска кончина и добър отговор на Неговия Страшния Съд, да се спасим с Твоите всесилни молитви, да наследим райско блаженство и с всички светии да възпеем Пречестното и Великолепно Име на Достопоклонната Троица, Отеца, Сина и Светаго Духа, и Твоето милосърдие към нас во веки веков. Амин.
Купол в церкви Святой Марии.
Чудеса

 Чудесата от иконата на Божията Майка"Знамение" се случват постоянно. Най-големите са исторически описани - помощта при обсадата на Новгород от суздалците: след молитва пред иконата "Знамение" нападателите внезапно побегнали.
През 1356 г. в църквата, където се намирала иконата възникнал пожар, но в момента, в който започнали молебен пред нея, пожарът утихнал.
След Октомврийската революция през 1917 г. иконата на Божията Майка "Знамение" попаднала в музей. На 15 август 1991 г., когато иконата на Божията Майка "Знамение" била предадена от музея на Новгородската епархия, купола на Софийската катедрала бил окружен от ярка дъга. След това чудесното знамение се извисило в чистото безоблачно небе, където постепенно се разтворило в синевата.
Славата на святата икона на Божията Майка "Знамение" в велика. Чудесата станали достояние и някои от нейните копия били наименовани на мястото, където се е случило чудото. Тези икони на Богородица са "Знамение" Мирожская, Абалацкая, Царскоселская, Курска-Коренна, Серафимо-Понетаевска и др.

По чуден начин дошла в Знаменския манастир иконата на Божията Майка "Знамение". Тогава иконите в манастира били малко, а в манастира нямали средства да купят. Иконата дошла "сама". През 2001 г. на празника на Света Троица иконата била тържествено подарена от вярващи на манастира.
1113.jpg

Няма коментари:

Публикуване на коментар