неделя, 21 април 2013 г.

Богородица "Радост за всички скърбящи" - изцеление на недъзи, утешение в скърби, помощ в сожни ситуации


Как иконата защитава вас и вашите близки


Богородица ни защитава от всякакви скърби и беди, които имаме в нашия живот. Неочаквана радост е тази, която не сме очаквали. Иконата на Божията Майка "Неочаквана радост" и молитвата пред Нея защитава от болести, особено тези, свързани със слуха, въпреки че тук става въпрос не само за физическия, но и за духовния - колко чуваме Господ и Неговия отговор на молитвата чрез Богородица и всички светии.
Проникновената молитва и обращение към Божията Майка и тази икона помагат за всякакви скърби - раздяла на съпрузи, загуба на близки хора, в бедност, за спасение от клевети, във всякакви трудни ситуации можем да молим Божията Майка пред Нейната икона "Неочаквана радост" за защита. Например, да се молим за пътуващите по море или за пътуващите при трудни обстоятелства да бъдат защитени от опасности, и да се молим да тяхното бързо и успешно връщане.

За какво помага иконата

Молитвата пред иконата "Неочаквана радост" помага за връщане на духовното равновесие и вътрешна духовна сила. Молитвата пред нея помага да получим всичко, което така дълго сме желали, и което още не се е случило. На родителите помага в случаите, когато е необходимо да върнат детето си, което е тръгнало по грешен път. Помага за намиране на загубени близки хора, за помирение между хора, както и каквато и да е неудача да се обърне в щастлива посока.
Счита се, че молитвата пред иконата "Неочаквана радост" помага за изцеление на болести, свързани със слуха.
Също така молитвата пред иконата на Божията Майка "Неочаквана радост" помага да се изживее удивителна радост, която е неочаквана и внезапна. По време на Втората Световна война много жени се молели пред иконата за своите мъже, изчезнали безследно. И се случвала неочаквана радост - сведенията за смъртта се оказвали грешни, и войника се връщал в къщи. Много вярващи знаят - молете иконата за всичко, за което скърби душата, а Тя, Застъпницата помага на всички, които се обръщат към Нея с вяра и молитва, даже на тези, които мислят, че всичко е безнадежно.
Иконы Богородицы Девы Марии Матери Божьей всем скорбящим радость2
Празник на иконата
Два пъти в годината - 9 декември и 1 май.

Чудеса
Има много чудеса, които са се случили - излекували се болни, особено такива с проблеми със слуха - с връщането на духовния слух, се връщал и физическия. Молитвата пред иконата помагала на отчаяни родители, чийто деца са тръгнали по грешен път.
Много чудотворни изцеления се случват пред иконата на Владичицата, но най-великолепното, несъмнено е изцелението на човешката душа, нейното спасение чрез дълбока душевна промяна.

1.За тази чудотворна икона св. Димитрий Ростовски разказва: Един млад човек водел разпътен живот, но имал в душата си благовейна любов към Пресвета Богородица и всеки ден се молел пред Нейната икона с думите на архангелското благовестие: "Радвай се, Благодатна, Господ е с Тебе!"Веднъж, когато отново се канел да извърши обичайното си греховно дело, преди да излезе от дома си, той пак коленичил за молитва пред иконата. Но внезапно с изумлемие и страх той видял как образът на Божията Майка оживял пред очите му, а от раните на Богомладенеца рукнала кръв. Ужасен, човекът извикал: "О, Владичице, кой е направил това?!" "Ти и подобните на теб грешници със своите грехове отново безмилостно разпъвате Моя Син, както някога това сториха юдеите. Вие ме наричате Милостива Майка, а постоянно ме наскърбявате с лошите си дела!"Грешникът в покаяние започнал да моли  Пресвета Богородица за прошка и милост, а Тя се обърнала към Своя Божествен Син. Три пъти Го умолявала да прости на пазпътния човек, но Богомладенецът оставал непреклонен.
Накрая Пречистата Дева понечила да падне в нозете Му."Какво искаш да правиш, Майко?" - възкликнал Спасителят. "Ще стоя на колене пред Теб, заедно с този грешник, отвърнала Тя, докато не му простиш греховете." Тогава Той Й казал: "Законът повелява синът да почита майка си. А справедливостта изисква законодателят да бъде и изпълнител на закона. Аз съм Твой Син и трябва да Те почитам. Да бъде според молбата Ти. Прощават се греховете на този човек и нека в знак на прощение той да целуне раните Ми!" Грешникът станал от земята, приближил се до иконата и с благоговеен страх целунал раните на Спасителя. От този ден той започнал да води чист и благочестив живот. Така Божията Майка чрез Своята икона отвърнала човека от гибелния път на греха и му дарувала неочакваната радост на спасението. Чудото със спасението на грешника било изообразено на икона, която получила названието "Неочаквана радост".
2.На фасада на къща в Санкт Петербург има надпис: "На това място се яви Богородица през 1890 г. "Чудното явяване на Богородица се случва през декември 1890 г. в Петербург, на сегашната улица Восков, дом 1. Там живяло болно момченце, на което лекарите не можели да помогнат. Богородица му се явила и му казала да отиде до другия край на града, в църквата в стъкларския завод и да се помоли пред Нейната икона "Радост за всички скърбящи".
Като се помолил пред иконата болното момченце, което било в инвалидна количка се върнало в къщи пеша. Свидетели на чудото станали стотици хора. Когато пораснал, Николай Грачов станал йеромонах. В началото на 1900 г. домът на момчето се превърнал в приют за тежко болни деца.
Иконата "Радост на всички скърбящи" сега се намира в Троицката църква "Кулич и Пасха" в Санкт Петербург.

Молитва
О, Пресвета Дево, Майко на Всевишния Бог, Застъпнице и Покровителко на всички, които прибягват към Теб! Погледни милостиво от Твоята свята висота към мен, грешния, който се покланям пред Твоя чудотворен лик; чуй моята смирена молитва и я пренеси пред Твоя възлюбен Син, нашия Господ Иисус Христос. Моли Го да просвети своята мрачна душа със светлината на Своята Божествена благодат, да ме избави от всяка нужда, скръб и болест, да ми изпрати тих и мирен живот, телесно и душевно здраве, да умири моето страдащо сърце и да изцели раните му, да ме вразуми да върша добри дела, да очисти ума ми от суетни помисли, да ме избави от вечните мъки и да не ме лишава от Своето Небесно Царство.
О, Пресвета Богородице, Ти Си "Радост на всички скърбящи", чуй и мен, скръбния. Ти си "Утоление на скръбта", утоли и моята скръб. Ти си "Неопалима къпина", запази света и всички нас от вредоносни огнени вражески стрели. Ти си "Търсеща погиналите" на болести - неочаквано изцеление и подкрепа. О, Пресвета, смили се над всички, които почитат Твоето всечестно име и ни покрий с всемогъщия Си покров. Живеещите в благочестие и чистота, запази в доброто до последното им издихание; направи злите добри, заблудените насочи в правилния път, на всяко "добро и богоугодно дело помагай, а всяко зло и богопротивно дело разрущи; на намиращите се в трудни и опасни обстоятелства изпрати невидима помощ и вразумление, спаси от изкушения, съблазни и погибел; защити и запази от видими и невидими врагове; съпътствай пътешестващите; нахрани бедстващите и гладуващите; на непримиримо враждуващите подай неочаквано помирение, а на всички нас - взаимна любов, мир, здраве и дългоденствие. 
Избави ни от смърт без покаяние и ни дарувай християнска кончина и добър отговор на Страшния Христов съд, та всички да те познаят, че Ти си твърда и нпосрамваща Застъпница на християнския род, и да славят чрез Теб Твоя Божествен Син с Безначалния Му Отец и Единосъщния Му Дух, сега и всякога и во веки веков. Амин!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Страници

Страници