неделя, 19 септември 2021 г.

Икона на Божията Майка " София - Премъдрост Божия"

 Света София - Премъдрост Божия - това е Христос, Премъдрост Божия и Божия сила.


Преди да се възкачи на престола, Цар Соломон не се отличава с особена интелигентност или смелост. Бог обещава да даде на Соломон всичко, което поиска, и царят не поисква нито злато, нито армия, нито мир в страната, а само мъдрост. Колко малко и колко истинско. Благодарение на мъдростта, дадена от Бог, Соломоновото царство става най -богатото в историята на човечеството.

В притчите на Соломон е написано пророчество, чието значение е невъзможно да бъде разбрано от непросветените християни. Притча 9: 1-2 казва, че мъдростта е построила къща на седем стълба, принесла е дар и е приготвила празник. Следва призивът да се яде и пие в нейната къща, за да върви по пътя на разума. Исус Христос е мъдрата основа на нашия живот. Приемайки светите дарове при причастие, ние приемаме Неговата Плът и Кръв, пречиствайки душата и тялото, изпълвайки се с дух Светий. 

Описанието на иконата "София-Премъдрост Божия" и нейното разбиране може да стане след като се прочете Словото, дадено от Създателя. 

Няма консенсус в  църковните среди относно образа на мъдростта.Някои от тях считат, че  централната фигура на този образ е Богородица. Със сигурност може да се каже, че святото лице е криптиран образ на духовно тайнство, което дава надежда за бъдещ вечен живот.


Икона на Божията Майка " София - Премъдрост Божия"


Иконата датира от края на 17 в, и е изографисана в Киев. Сюжетът е заимстван от църквата на Юстиниан във Византия.
Иконата свидетелства за изпълнение на древното пророчество : символически показва как чрез Божията Майка Божията Майка се въплъщава Божията Премъдрост - Христос. 

Иконата изобразява храм с покрив, поддържан от седем колони; вътре в храма, върху облак, стои Богородица с Младенеца на гърдите Си. Над покрива - Господ с архангелите, в подножието на храма - старозаветните пророци, предсказали раждането на Христос. Върху корниза на покрива има надпис - цитат от Стария завет: „Мъдростта създаде дом за себе си и установи седем стълба“, на седемте стъпала на храма (изобразяващи Божията църква на земята),са изброени имената на седемте добродетели: вяра, надежда , любов, чистота, смирение, доброта и слава.

От двете страни на Отца са изобразени седемте архангели с разперени крила, държащи в ръцете си знаците на Неговата служба: от дясната страна - Михаил с огнен меч, Уриел - със светкавица, Рафаил - с алавастра на мира; от лявата страна - Габриел с цвете лилия, Селафиел - с броеница, Йехудиел - с кралска корона и Барахиел - с цветя на бял плат. 

На гърдите на Божията Майка е изобразен Предвечния Младенец, благославящ с дясна ръка, а в лявата държи света.

За какво се молим пред иконата

Пред иконата се молим за благополучие в семейството и в дома, при трудности в избора на решение. Иконата дарява мъдрост и укрепване на вярата.


Молитва

Недостижима и Всепета Премъдрост Божия, наречена София, девствена душо, приеми молебенното пеене от нашпите скверни и недостойни уста. Не е красива песента в устата на грешниците, но и разбойник с едното слово се спасява, митар ще се оправдае с въздишка и дъщерята ханайска с майчина молитва ще се изцели, защото Ти Господи, Си Благ и Човеколюбив, защото Ти Господи идваш в мир да ни просветиш и грешниците да опростиш, и разум на неразумните да дадеш, и жадуващите души да чуят благите думи на Твоето учение, и ще напоиш самарянина с жива вода, на блудника ще дадеш целомъдрие, на разбойника ще отвориш райските порти, защото Ти Си Благ Подател, Вразумител и Животохранител, Христе Боже наш, и на Тебе  принасяме своята възхвала, слава, чест и благодарност и славославим и се прекланяме пред Безначалния Твой Отец, и с Пресветия и Благ, и Животворящ Твой Дух, и с Пресветата и Пренепорочна Твоя Майка, Владичица наша Богородица и Приснодева Мария, сега и винаги и во веки веков. Амин.

Храмове Света София - Премъдрост Божия

Църква на  Светата Премъдрост Божия (АЯ СОФИЯ)- Константинопол
Построена през 360 г. Храмовият празник е на 25 декември, когато е Въплъщението на Премъдростта Божия или Раждането на Божия Син.



Църква "Св. София" - София 

Църквата „Св. София” (Божия Премъдрост) е построена през 6 в. по времето на Юстиниан върху основите на 4 по-стари християнски храма от 4 век.


1 коментар:

  1. Страхотен ресурс! С радост прочетох цялата статия. Желая Ви успехи!

    Ще съм признателен, ако разгледате и нашият блог за пари и печелене:
    BedenBogat com
    & Viseo

    ОтговорИзтриване

Страници

Страници