неделя, 22 януари 2017 г.

Августовска икона на Божията Майка

Икона Божьей Матери «Августовская»
Иконата на Божията Майка "Августовска" или точното и название "Икона на Пресвета Богородица, явила се на героите-войни" е изографисана по указание на руския император Николай II, в памет на чудното явяване на Небесната Царица пред руски воини през 1914 г. преди Варшавско- Ивангородската операция и битката при град Августов, Сувалска губерния на Руската империя. (сега територия в източна Полша).


Според разказа на очевидци (казаци, войници и офицери) през нощта на 7 срещу 8 септември те видели на небето Божията Майка, като в едната си ръка Тя държала бебето Иисус, а с другата ръка сочела на запад. Главата на Богородица и  Богомладенеца били обкръжени с венци от звезди. Фигурата на Божията Майка не била видна цялата - все едно краката И били скрити от пелена. Била облечена в бяла роба, която сияела. Лицето И било спокойно, а не строго, по-скоро ласкаво. След това видението започнало да избледнява и на негово място се появил наклонен кръст, направен все едно от облаци. Той изчезнал постепенно, а на негово място засияла ярка звезда. Общо явлението траело около 15 минути.

 След това се разгоряло голямо сражение при град Августов, което завършило с победа. Всички свидетели на видението останали живи и никой не загинал.
Съобщения за нея се появили в светската и в църковната преса.
Вестник "Борсови новини", 25 септември 1914 г.:"Изключително интересно писмо получихме от ген. Ш., командващ войските на пруския фронт. Писмото е написано на 18 септември, в навечерието на битката при Августов.. Ето и извадки от писмото:" След нашето отстъпление офицер от нашата армия станал свидетел на следното явление, заедно с цялото поделение. Те точно се установили в лагера. Било 11 часа вечерта. Тогава дежурния постови, с побледняло лице отишъл при него и му казал:" Ваше благородие, елате!". Поручик Р. го последвал, и тогава видял на небето Божията Майка с Иисус Христос в едната Си ръка, а с другата сочела на Запад. Всички войници стояли на колене и се молили. Явлението стояло дълго, след което се променило под формата на сияен кръст, и изчезнало. "
Битката при Августов в следващите дни завършила с победа.
Медицинска сестра разказва следния знаменателен случай: "Една сутрин в нашия лазарет дойде бледен и изморен войник - Какво ти има? Ранен ли си? - Не.- Болен?- Не.Какво се е случило с теб? Защо дойде?- Има ли място при вас само да отдъхна? - Бях на предни позиции. Нашата рота попадна под кръстосан огън. А немците не пестят снаряди. Битката продължи час-два и моите другари един по един предадоха Богу дух. По едно време се огледах - бях останал единствено аз - всички бяха мъртви. Изпаднах в ужас и започнах да мисля как ще дойдат немците, ще ме хванат и ще започнат да ме измъчват. Вече се смрачаваше, огледах се и единственото, което можех да направя е да се скрия между телата на мъртвите ми другари. Лежах така, докато настъпи нощта, след което станах и реших да тръгна и да търся наши войски. Тъкмо тръгвах, когато видях светлина. Гледам по полето върви самата Божия Майка. Минава покрай мъртвите ми другари и на главата на всеки слага венец.Понеже вече беше много тъмно видях как венците светиха.
Напълно замръзнах на местото си. Божията Майка дойде при мен и посочвайки на Север ми каза:
"Отивай натам, към своите. Не се страхувай! Смело върви по този път. Няма да падне косъм от теб."
Тръгнах по посочения път. Сраженията не преставаха. Около мен летяха куршуми, но нито един не ме докосна, и достигнах до тук. Нека да отдъхна за малко.
Августовская икона Божией Матери

Донските казаци, които се биели на Северозападния фронт също видели Божията Майка. Техните имена, за съжаление, без фамилии са отпечатани върху  оцелелите по чудо икони. В продължение на много години те са били внимателно съхранявани на Дон, по средното му течение в казашки села и стопанства. През последните години, някои от тях са били върнати на Църквата .Ето как предава видението, на което станали свидетели казаците Анна Артемова: "Нашите казаци попаднали под обсада. Били в тъмна гора, и нищо не се виждало. Те започнали силно да се молят.И в този момент пред тях се появил светещ облак, а в него стояла Божията Майка. Тя им указала с ръка посоката, към която да тръгнат. След видението конете сами намерили изхода от гората и казаците се прибрали живи и здрави.По нареждане на Императора Светият Синод сформирал комисия за разследване на чудното явление. През 1915 година се появила първата икона с този сюжет, а отзад били изброени имената на 50 казашки войни, станали свидетели на събитието. Процесът бил прекратен след 1917 г, при идването на съветската власт.
Много икони, пресъздаващи чудното явление се намират в Полша, Беларус, Русия, Украйна. Към момента се известни около 50 запазени икони, въпреки многото унищожени икони при идването на съветската власт. От 2008 г. Руската църква официално отбелязва деня на Августовската икона на 1 септември.

Августовская икона Божией Матери

Няма коментари:

Публикуване на коментар