вторник, 7 юни 2016 г.

Св.Сергей Радонежки -при всякакви житейски проблеми, на ученици и студенти в учението и преди изпити, на вдовици и сираци


Преподобни Сергий Радонежки (1314-1392) – великият подвижник на руската земя, църковният и държавен деец от ХІV в., основателят и игуменът на Троице-Сергиевия манастир завинаги е останал като „многосветъл светилник на руската земя, възсиял чрез чудесата си като второ слънце”. Основаният от преп. Сергий Радонежки манастир в чест на Св. Троица се превърна в прообраз на нов, удивително чист и строг монашески живот в Святая Русь с център Москва. Светата Троицка обител, която от 1744 г. носи наименованието Троице-Сергиева Лавра озарява със светлината си цяла Русия. Там е сърцето на православна Русия, а в Троицкия събор се намират честните мощи на преп. Сергий Радонежки Чудотворец, така както сърцето на България се намира в Рилската света обител, където са мощите на всебългарския светец преп. Йоан Рилски Чудотворец (IX-X в.). Това, което за България е преп. Йоан Рилски, за Русия е преп. Сергий Радонежки. Хиляди поклоници с благоговение и благодарност са идвали и идват в Троице-Сергиевата Лавра за поклонение.

Молитвите към Св.Сергей Радонежки ще ви защитят от всякакви житейски проблеми. На светеца се молим да защити децата от лошо влияние и от неуспехи в училище. Молитвата пред светеца, който е бил образец за смирение помага в постигане на смирение и усмиряване на гордостта на нас самите и на околните.

Как защитава и помага иконата
Св.Сергей помага при всякакви житейски проблеми, а в частност помага на вдовици и деца, останали без попечение.
Учението не се удавало лесно на св.Сергей, но след горещите му молби към Бог Той му изпратил старец, който да го обучава и така св.Сергей станал един от най-мъдрите свети хора. Сега самия той стои пред Бог и със своите молитви помага на всички родители, които се молят децата им да се учат успешно.
Ако на учениците или на студентите имат проблеми в изучаването на даден предмет, молитвата пред светеца ще им помогне в овладяването на трудния за тях предмет. На него се молят преди изпити в училища и университети. Към него прибягват и учени, които имат проблеми в изследователски проекти. Молитвата пред иконата на св.Сергей Радонежки помага при всякакви сложни ситуации в научната област.
Обръщането към светеца помага и в съдебни дела.


Молитва

О, свети преподобни и Богоносни отче наш Сергие! Погледни на нас (имената), приведените към земята милостиво и ни издигни до небесната висота. Укрепи нашето малодушие и ни утвъри във вярата, защото без съмнение се уповаваме  на теб да получим цялата благост от благосърдечния Владика Бог по силата на твоите молитви. Измоли по силата на твоето представяне пред Бога дара, нужен на всеки и по силата на твоите молитви помогни ни да се избавим от наказание в деня на Страшния Съд и да чуем блаженния глас на Владиката Христос:елате, с благословението на Моя Отец, и наследете приготвеното за вас Царство от времето на създаването на света. Амин.

Празник

Паметта на св.Сергий Радонежки се почита 4 пъти в годината - 8 октомври - в деня на неговото представяне пред Господ, 5 юни - заедно с празника на Ростово- Ярославските светии, 18 октомври - в деня на намирането на мощите на преп.Сергей Радонежки и на 19 юли - заедно с храма Радонежки светии.

В кои храмове има икони на преп.Сергий Радонежки

В Троице Сергиевата лавра в Москва се намира икона на светеца с частица от неговите мощи.


Покров с мощите на св.Сергий 15 век

Иконите и фреските в на Троицкия собор са дело на преп.Андрей Рубльов и Даниил Черньов през 1425 г. Главната храмова икона, която била изографисана за "похвала на преп.Сергий" е иконата Троица - най-известното произведение на руската иконопис.
Ковчежето с мощите на св.Сергий РадонежкиИкона на преп.Сергий Радонежки има в Руската църква "Св.Николай" в София.

Житие на светеца
Сергий Радонежкий е един от най-известните политически и исторически деятели на 14 век. Той е основател на Троице-сергиевата лавра, учител и наставник на много руски светци, канонизирани от Църквата. 
Според древното предание, главно от неговия ученик Епифан, преп.Сергий се родил през 1314 г. в село Варница,  Ростов в семейството на именитите ростовски боляри Кирил и Мария. Родителите му го нарекли Вартоломей.Въпреки, че семейството било знатно, те живеели много скромно и били много религиозни. На 7 г. възраст Сергий и братята му започнали да ходят на училище, и докато учението на двамата му братя се удавало лесно, това не било така за Вартоломей. Желаейки да промени това, момчето се молило горещо на Бог да му даде разум и сили за напредване в учението. По свидетелствата на летописите веднъж момчето срещнало старец, който се молел на Бог. Момчето поискало от стареца да се помоли и за неговите успехи в училище. Старецът се помолил и го благословил. Оттогава момчето започнало да напредва в учението. 
През 1330 г. родителите на Вартоломей се преселили в село Радонеж, близо до Москва. Скоро родителите му починали, и той заедно с големия си брат Стефан оставили наследството на най-малкия брат и се отдали на отшелнически живот в близката гора, където построили келия, а след това построили и малка църква, която била осветена с името Света Троица. Скоро Стефан решил да изостави отшелническия живот и отишъл в Московския Богоявленски манастир, където станал настоятел. Вартоломей останал и през 1337 г. на 23 г. бил подстриган в монашество с името Сергий. 
Младият подвижник прекарал повече от година в пълно единочество. Животът му протичал в молитви, пости и тежък труд. Сергий станал известен в околността и скоро при него започнали да идват за съвет други монаси и скоро братството наброявало 12 човека. Всеки монах живеел в отделна келия, а заедно се събирали за богослужение. Така била основана знаменитата Сергиево-Троицка лавра. През 1354 г.Сергий бил ръкоположен в сан игумен.
Както свидетелства житието, преп.Сергий Радонежки правил чудеса още в земния си живот:"...Идвали богомолци, виждали нищетата на пустинята, но виждали и мира и благодатта сред братята и тази закваска носели в родните семейства като светлина, като сол. И станало славно името на Божия угодник в цяла Русия и идвали много при него с вяра. Веднъж, като се помолил старецът излекувал тежко болен, а друг път - изцелил бесноват велможа, който не бил с разсъдъка си, буйствал и се биел, така че десет човека не можели да го удържат."
Св.Сергий Радонежки бил удостоен с видение на Пресветата Богородица, която му се явила по време на нощна служба и казала:"Не бой се, избраннико Мой. Дойдох да те посетя. Не скърби, защото твоята молитва за учениците и обителта е чута; и твоята обител ще има изобилие във всичко; не само в твоя живот, но и при твоето представяне пред Бога.Аз няма да напусна това място и неотменно ще подавам всичко необходимо, ще го съхранявам и защитавам с моя покров."

Икона явяване на Божията Майка на преп.Сергий 16 в,

Свети Сергий Радонежки умеел да действа с "тихи и кротки слова" и на най-загрубелите и жестоки сърца и по такъв начин помирявал даже враждуващи князе. Благодарение на него всички князе се обединили преди Куликовската битка, признавайки главната роля на московския княз Димитрий. Руската войска получила благословия от преподобния Сергий Радонежский преди предстоящото сражение с татарите.
Той предсказал победата над татарите и на 8 септември 1380 г. на празника Рождество Богородично руските войски победили татарите на Куликовско поле, като положили началото на освобождението от татарското иго. 
Княз Димитрий дълбоко почитал своя духовен баща - преподобния Сергий Радонежский, който бил и кръстник на децата му. 
Сергий Радонежский починал на 25 септември 1392 г., достигайки до дълбока старост. Той предсказал своята кончина 2 години преди това и назначил свой приемник - ученика му преп.Никон. Сергий Радонежский бил погребан в основания от него манастир, а 30 год. след това неговото тяло и дрехи били намерени нетленни.
Това се случило през 1422 г. по време на строителството на новия храм "Животоначалната Троица". Малко преди да започне строителството Сергий Радонежски се явил в съня на един благочестив човек, като му казал да предаде следните думи на братята:" Защо ме оставяте толкова време в гроба, погребан в земята с цялата тази вода, тясно е тук за моето тяло." Когато разкопали за основите, били открити нетленните мощи и дрехи на св.Сергий Радонежский невредими, а гроба бил пълен с вода. При освещаването на Троицкия храм, мощите на светеца били пренесени в него, където се намират и до момента. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар