петък, 3 юни 2016 г.

Тамбовска икона на Божията Майка - при заболявания на костите и очите, за намиране на загубени вещиТази икона на Божията Майка се отнася към типа Одигитрия или Пътеводителка. Христос, седнал в лявата ръка на Майка си, благославя молещите се с едната си ръка, а в другата държи свитък.

Празник на иконата

16 априлИстория на иконата

В Тамбов, в църквата Архидякон Стефан, се намира чудотворната икона на Божията Майка, наречена Тамбовска. Иконата има интересна история, която преплита и друго нейно наименование - Илинско-Черноговска икона на Божията Майка(1658 г.). В периода от 8 дни през 1662 г. от очите на Божията майка изтичали сълзи. В същата година татарите нападнали Чернигов и го разграбили. Те влезли и в Троицката обител, опорочили всички икони, но тази икона на Божията Майка останала невредима.
Чудотворно копие на иконата на Божията Майка се намира в Гетсиманския скит на Сергеево-Троцката лавра.
През 1686 г. светител Питрим дошъл в Тамбов и донесъл копие на Илинско-Черниговската икона, която с течение на времето започнали да наричат Тамбовска. Въпреки това тя имала различия с Илинско - Черниговската икона - на нея били изографисани светител Алекси и преподобна Евдокия. Предполага се, че това са родителите на Питрим, както и че той е направил образите им върху иконата.
Скоро построили малка дървена църква "Петър и Павел" и иконата била поставена там. През 1771 г. богат търговец построил каменна църква "Архидякон Стефан" и Тамбовската икона била пренесена там. Иконата била поставена в олтара на църквата и скоро всички забравили за нея.
Но Богородица сама напомнила на хората за себе си. Свещенник от Калуга страдал от заболяване на краката. Болката толкова го изтощила, че той не можел да служи повече, и само се молел Бог да облекчи страданията му. Една нощ на сън му се явила Божията Майка и му казала да намери Нейния образ, наречен Тамбовска икона. Божията Майка му казала, че тогава той ще намери изцеление. Още на следващата сутрин болния успял да стане на крака. Той решил да тръгне на поклонническо пътуване по храмовете на Русия и да търси тази икона. Когато я намерил той дълго стоял пред образа на Пречистата и се молил. Свещенникът излязъл от олтара напълно здрав. Този случай станал известен на гражданите и скоро се разнесъл в цялата област. Търговец от региона сънувал Божията Майка и Тя му казала да пренесат иконата от олтара в църквата на видно място, за да могат повече хора да и се поклонят. Търговецът купил сребро и на иконата била поставена ризница, след което я поставили на централно място в храма. През 1900 г. църквата "Архидякон Стефан" преименували на Богородична. Епископът на региона получил изцеление на очите и в знак на благодарност украсил с 14 топаза ризницата на иконата, а неговата дъщеря дарила огърлица от аметисти.
Богородица Тамбовская

В годините на съветската власт Тамбовската икона пострадала, както и повечето светини - отначало били откраднати ризницата и скъпоценните камъни, а през 1925 г. изчезнала и иконата.

За какво да се молим пред иконата

Пред Тамбовската икона на Божията Майка можем да се молим за избавяне от много болести, на първо място при заболявания на костите и очите. Тя защитава от врагове, подобно и на останалите икони. Тамбовската Богороица е бърза Утешителница на скърбящите. На нея се молят майките за получаване на помощ при възпитание на децата. Тя помага за намиране на изгубени вещи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар