понеделник, 4 януари 2016 г.

Даровете на влъхвите


Поклонението на влъхвите е описано кратко в Евангелието от Матея:

Глава 2
А когато се роди Иисус във Витлеем Иудейски в дните на цар Ирода, ето, мъреци от Изток дойоха в Йерусалим и казваха:
2.де е родилия се цар Иудейски?Защото видяхме звездата Му на изток и дойдохме да Му се поклоним.
3.Като чу, цар Ирод се смути, и цял Иерусалим с него.
4.И като събра всички първосвещенници и книжници народни, питаше ги: де трябва да се роди Христос?
5. А те му казаха: във Витлеем Иудейски; защото тъй е писано чрез пророка;
6. "и ти , Витлееме, земя Иудина, никак не си най-малък от Иудините воеводства; защото от тебе ще излезе Вожд, Който ще пасе Моя народ Израиля".
7. Тогава Ирод тайно повика мъдреците и узна от тях точно за времето,когато се е появила звездата,
8. и като ги изпрати във Витлеем, каза: идете, разпитайте грижливо за Младенеца и, като Го намерите, обадете ми, за да ида и аз да Му се поклоня.
9. Те изслушаха царя и заминаха. И ето, звездата, която бяха видели на изток, вървеше пред тях, докато дойде и се спря над мястото, дето беше Младенецът.
10. А като видяха звездата, те се зарадваха с твърде голяма радост.
11.И като влязаха в къщата, намериха Младенеца с майка Му Мария и паднаха, та Му се поклониха; и като отвориха съкровищата си, принесоха Му дарове: злато, ливан и смирна.

Поклонението на влъхвите е популярен богословски и иконографически сюжет за мъдреци, дошли от Изток, за да се поклонят на Младенеца Иисус и да му поднесат дарове.
Имената на тримата влъхви са: Каспар, Мелхиор и Балтазар.

Празник
Според православния календар, празника се отбелязва 12 дни след рождество Христово.

Дарове
Влъхвите донесли на Младенеца три дара: злато - за Царя, ладан - за Бога, смирна - за Човека.

Златото - това са 28 златни ажурни плочки с размери 5 и 7 см, с различна форма - трапец, четиръгълник, многоъгълник. Върху всяка има орнамент - най-тънък филигран, който не се повтаря нито веднъж.
  Ладан и смирна - малки, големи колкото маслина топчета - те са около 70.
Ливан или Livanotos е ароматична смола от дървото bousouellias, което расте в пясъците на Арабия, Сомалия, Индия и Ливан.
Мирта или Myrtus е ароматична водо разтворима смола от дървото kommiophorou, което расте в Арабия и Етиопия.
Манастир Св.Павел – Света гора, Атон
Дары волхвов. Фото: Игорь Белокопытов
Манастир Св.Павел – Света гора, Атон
Тези съкровища се пазят в манастира "Свети Павел" в Света гора, на Атон. Тяхната ценност не е само духовна, но и историческа, археологическа; тя няма цена, затова те са поставени в малки сандъчета, в каквито пазят мощите на светците.
  Честните дарове на влъхвите Божията Майка грижливо е пазела през целия си живот. И когато вече знаела, че й предстои да се раздели със земния си живот, тя предала даровете, заедно с ризата и пояса си в Йерусалимската църква, където те се пазели до 400 г.
   Византийският император Аркадий ги пренесъл в Константинопол при освещаването на новата столица на империята. След това те попадат в град Никея и остават там около 60 години. Когато римляните били изгонени от Константинопол, даровете се върнали в столицата. След падането на Византия през 1453 г. даровете на влъхвите заминават за Атон - в манастира "Св. Павел".
Манастир Св.Павел – Света гора, Атон
Отнесла ги сръбската княгиня Мария. Там, където коленичала Мария, сега има издигнат кръст, който се нарича "Царицин". По-късно, наблизо бил изграден параклис, вътре в който е изобразено посрещането на великата светиня от монасите.
   И днес от даровете на влъхвите се носи удивително благоухание. Понякога изнасят даровете от манастирската ризница за поклонение от поклонниците и тяхното благоухание изпълва църквата. Монасите на Света гора забелязали, че даровете изцеляват онези, които са обсебени от нечисти демони.
   От 80-те години на ХХ век 2-3 предмета от даровете всяка година се изнасят от манастира за поклонение. Даровете на влъхвите, като една необикновена светиня, притежават Велика благодат. Те служат за източник на изцеление за много хора и са свидетелство за Господното пришествие в света.

Чудеса

През ноември 1980 г. след разрушително земетресение в Солун, митрополит Спиридон помолил манастир "Св.Павел" за принасяне на даровете в неговата епархия за укрепване на вярата на хората. Даровете били съпроводени от игумен и йеромонах от манастира.
Тържественото посрещане на даровете се състояло на мост край града, в присъствието на много хора. В момента, в който отворили ковчежето се разнесла благовонен аромат. Благоуханието се носело в продължение на 13-те дни, в които светинята била изложена за поклонение.
***
Едно от ковчежетата с Честните дарове през 19 век се съхранявало в  далечен метох на манастира Св.Павел в селцето Стерна, в Източна Тракия. През 1860 г. метоха бил затворен и в този период ковчежето изчезнало. После се изяснило, че ковчега е бил откраднат от местен селянин.
През 1924 г, жителите на Стерна били преселени в Кавала, по силата на договор между Турция и Гърция. Честните дарове били пренесени тук от потомък на открадналия ги, като семейна реликва.
В един от първите дни, в които се преселил този човек сънувал странен сън - слаб монах, без брада (това бил ктитора на манастира св.Павел) го приканил да върне даровете в манастира Св.Павел на Атон. Човекът се притеснил, но не върнал даровете. Сънят се повторил още два пъти. Светецът накрая му казал, че го очаква голямо наказание за светотатство.
Човекът, изплашен отишъл при селския свещеник, който го посъветвал да предаде даровете на епархията в Кавала. От този момент нататък всички ковчежета с дарове се пазят в манастира св.Павел в Атон.
Това чудно събитие се случило през 1925 г. и всички документи по връщането на Честния дар са документирани.
***
Вечерта на 21 август 1982 г. на около половин км от манастира възникнал пожар, причинен от мълния. Поради голямата суша и жега, огъня бързо се приближавал към манастира. Монаси, работници и поклонници започнали да гасят пожара, но без резултат.
Тогава един от йеромонасите изнесъл ковчеже с Честните дарове, прочел молитва и осветил мястото, където бушувал пожара. Изведнъж, посоката на вятъра се променила и огъня спрял да бушува. Манастирът бил спасен.

***
Жителка на град Агринио, Анастасия Ангели:
"Заразих се с рядък вирус, от който започнах да ослепявам. Лекарите постоянно ми казваха, че има вероятност да ослепея. И въпреки лечението ставах все по-зле.
През 2012 г. в църквата св.Никола в нашия град донесоха Честните дарове на влъхвите. Притеснявах се да излизам навън, но отидох да се поклоня на светинята. Няколко дни след това зрението ми започна да се прояснява. След още няколко дни лекарите установиха, че зрението ми е нормално."


Няма коментари:

Публикуване на коментар