неделя, 15 март 2015 г.

Богородица "Търсеща загиналите" - за благословение на брака, за освобождаване от пороци, за здравето и благополучието на децата, за изцеление на болести на очите, от зъбна болка, от главоболие, за избавяне от пиянство


Светлият образ на Пресвета Богородица "Търсеща загиналите"бил  изобразен през 6 в в Мала Азия в гр. Адан.Светлият образ станал символ на всесилността и милосърдието на Божията Майка. Тази икона се почита като последна надежда на загиващите хора - тези, които се намират на края на силите си от физически недъзи или душевни тегоби. Пред иконата на Божията Майка се молим за застъпничество в дела, които не могат да бъдат решени благополучно без святата помощ.
Блаженната Матрона Московска имала копие на тази икона от младежките си години и се молила на нея до края на живота си. 

Как защитава и помага

Пред иконата на Божията Майка се обръщат хора, които са на прага на гибел - душевна или физическа. Молят Пречистата да дари сила на волята и да могат да се противопоставят на трудностите и да ги понесат достойно, без да опорочат душата си и да не нарушат заповедите на нашия Господ Бог.
Пред иконата на Божията Майка “Търсеща загиналите” коленопреклонно падат тези, които жадуват да се избавят от пороците, да променят обичайното течение на греховния си живот, които страдат в болести и скърби. Пред нея майки се молят за безследно изчезналите си деца, годеници се молят за благополучие на предстоящия брак, затворници се каят за прегрешенията си пред Бога и пред хората.
На светлия образ се молят и хора, които имат близки в беда. По време на Втората световна война богомолците се молили на Пречистата да защитава близките им, които са на фронта.
Иконата се почита и от неомъжени момичета, които молят Небесната Царица за щастлив семеен живот.


икона Богородицы «ВЗЫСКАНИЕ ПОГИБШИХ»

Молитва

Тропар, глас 7

Радвай се, Благодатна Богородице Дево, Която си носила в обятията Си Предвечния Младенец и Бог. Моли Го да даде умиротворение на света и спасение на душите ни. Защото Синът Ти, Божия Майко, Ти казва, че ще изпълни всички Твои молби, които са за добро. Затова и ние, като падаме коленопреклонно, Ти се молим и Твоето име именуваме, та, като се надяваме на Тебе, да не загинем, Владичице, защото Ти, си Издирване на погиналите.
Иконы Богородицы Девы Марии Матери Божьейвзыскание погибших2
Молитва

О, Пресвета Владичице и Богородице, По-висша от херувимите и По-почитана от серафимите, Богоизбрана Отроковице, Търсеща загиналите и Радост на всички скърбящи! Дай утешение и на нас, които живеем в гибел и скръб. Защото освен Теб нямаме друго прибежище и помощ. Ти единствена си Ходатайка на нашата радост и като Божия Майка и Майка на милосърдието, като стоиш пред Престола на Пресветата Троица, можеш да ни помогнеш, защото никой, който прибягва към Теб, не си отива посрамен. Затова чуй и нас, които сега, в ден на гибел и печал, падаме коленопреклонно пред Твоята икона и Те молим със сълзи: Избави ни от налегналите ни скърби и беди в този временен живот, нека не бъдем лишени от Твоето всесилно ходатайство и от вечната безкрайна радост в царството на Твоя Син и нашия Бог. Амин.
Иконы Богородицы Девы Марии Матери Божьейа взыскание погибших
История на иконата
Легендата гласи, че повода за създаване на образа на Богородица "Търсеща загиналите" станало чудно събитие през 6 в. в малоазиатския град Адан.
Човек на име Теофил, работил като иконом при епископа. Той бил благороден и честен, изпълнявал с радост работните си задължения и бил много почитан. Но когато стария епископ починал и на неговото място бил назначен друг епископ, който не познавал местните хора. В стремежа си да получат работното място на иконома, нечестни и злонравни хора оклеветили Теофил. Новият епископ уволнил Теофил и на негово място назначил друг, нечестен човек.
Обида изгаряла отвътре Теофил. Той мечтаел да се срещне с нечестния човек, който го оклеветил и да му потърси сметка. Срещата скоро се случила и този човек казал на Теофил:"Обърни се за помощ към дявола, той е всесилен и ще изпълни всяко твое желание. Душата на иконома почерняла от страсти и желания - той толкова силно искал мястото, че сключил договор с дявола и се отрекъл от Бога.
В този момент новият епископ бързо разбрал какво се е случило, уволнил недостойния си служител и предложил на Теофил да се върне на работа при него. Отчаяние обзело Теофил, той осъзнал погиващата мерзост на своята постъпка. Нито храната, нито пиенето доставяли радост на Теофил, страдалеца отишъл в храма и започнал да се моли неистово. Разбирайки, че е разгневил Бога, той не посмял да се обърне към Него, а се обърнал към Божията Майка и я помолил за Нейното застъпничество. Молитвата му била искрена и гореща и Божията Майка не оставила в беда разкайващия се грешник. Тя изпросила опрощение и изкупление на греховете на Теофил.
Обръщайки се в своите молитви към Небесната Царица, нещастния Теофил молил да бъде открит, той загиналия. Именно тези слова дали името на иконата на Божията Майка"Търсене на загиналите".

Чудеса, свързани с иконата "Търсене на загиналите"

Пред тази икона се молят в големи беди - по време на войни, епидемии и стихийни бедствия. И сега са известни множество удивителни истории, когато със Своето застъпничество Божията Майка е спасявала от неименуема гибел не само отделни хора, но и цели градове.

През 1871 г. в град Серпухов върлувала холера, която отнемала живота на десетки хора всеки ден. Жителите, които знаели за чудотворната икона на Богородица в храма в с. Бор, се помолили да бъде изпратена при тях. С много молитви, жителите на гр. Серпухов обходили с литийно шествие целия град. И внезапно епидемията отстъпила. В памет на това чудо жителите на гр. Серпухов поръчали специално издание на Евангелието, на който е изобразен образа на Божията Майка "Търсене на загиналите" с благодарствен надпис за спасението.
Доката иконата от с.Бор била в Серпухов пред нея завели момченце, което не можело да ходи и било сляпо. Като се поклонило пред иконата,  момченцето станало на крака и тръгнало.
В архивите на Калужката духовна семинария се пазят много свидетелства за чудесата, станали пред иконата от с.Бор. Едно от тях се случило през 1868 г. в село Татянинско имало голяма суша, пострадала реколтата и селото било застрашено от глад. Още на следващия ден, след като донесли иконата в селото завалял дъжд. Благодарните селяни дали обет всяка година да отслужват молитва и литийно шествие с иконата.
Още няколко случая на избавяне от холера са описани в Украйна. В с.Малижин, Харковска област се съхранява древна дървена икона "Търсеща загиналите". През 1770 г.била изцелена жена, а след това три пъти Богородица спасявала селото от мор.
От московското копие на Божията Майка "Търсене на загиналите" дошла традицията  да се моли Богородица за щастлив брак. Първо пред иконата за това се помолил разорен дворянин, който мечтаел да намери съпрузи за своите дъщери.  Той се молил дълго пред иконата  и Божията Майка не го изоставила. По чуден начин се омъжили и трите дъщери на дворянина.

Ден на почитание

5 февруари

1 коментар:

  1. "Единствено чиста и непорочна Дево, която си родила безсеменно Бога,
    моли да се спасят душите им. Господи, помилуй (12 пъти)". Божия Майко измоли и починалите Александър-новопр. Стояна Иван Радка Христо Рада Иван Стоян Иванка Димитър Иванка Янка и сродници.

    ОтговорИзтриване