понеделник, 9 март 2015 г.

Богородица "Подаваща ум"- за успешно обучение, за просвещение, за благоразумие, за смирение


"Вразуми", "научи","подай добра мисъл" - колко  често звучат тези думи в ушите ни. И се обръщаме към Пречистата като към извор на истинска мъдрост. И се молим за прибавяне на ум, благоразумие, смирение, които така не ни достигат в суматохата на стремителния живот.


Образът на Божията Майка е рядка иконография. Фигурите на Богородица и Младенеца са облечени в камбановидна дреха с кръстове, символизираща скръбта и прославата. Фигурите са разположени  на фона на райските порти с ангели, държащи светилници в ръце, което символизира светлината на истината.
В подножието на входа на Рая е изобразен Небесния Йерусалим.Пред иконата се молят родители на деца, страдащи от слабост на ума или изпитващи трудности в учението. В нашия сложен и объркан век  все повече родители се молят пред иконата на Богородица "Подаваща ум" за нравствено наставление на своите деца и за обогатяване на техните млади неукрепнали умове с християнска мъдрост. 

Как помага иконата

Пред иконата "Подаваща ум" се молим, за да изпросим от Божията Майка и Иисус Христос помощ за усвояване на наука, за успешно вземане на изпит, за постъпване в университет и за благополучие по време на учебната година. Пред този образ можем да се молим и за даруване на житейска мъдрост, необходима за вземане на правилно решение в живота.
Пред тази икона се обръщаме към Всевишния и Богородица, когато наш близък страда от умствено разстройство, скудоумие и др.подобни недъзи. Молитвата също така помага да се измоли духовно просвещение, християнска мъдрост и добродетели за нас самите, за нашите деца, за нашите приятели и даже и врагове.

Молитва

О,Пресвета Дево, Ти Си Благословенна Дъщеря на Бога Отца, Майка на Неговия Божествен Син Иисус Христос и Невеста на Светия Дух. Ти царуваш над ангелите и спасяваш хората, изобличаваш грешниците и наказваш богоотстъпниците. Помилвай и нас, които много съгрешихме и не изпълнихме Божиите заповеди, нарушихме обетите на Светото Кръщение. Когато Светият Дух отстъпил от цар Саул, страх и униние го обхванали и го измъчвал мракът на отчаянието и безрадостното състояние на душата. Сега и всички ние сме лишени от благодатта на Св.Дух, заради своите грехове. Умът ни е изпълнен със суетни помисли, забравата за Бог е помрачила душите ни, и всякакви скърби, болести и злини - ненавист, вражда, отмъстителност, злорадство и множество други грехове измъчват сърцата ни. И така, останали без радост и утешение, викаме към Теб, Майко на нашия Бог Иисус Христос: Моли твоя Син да ни прости всички наши съгрешения и да ни изпрати Утешителя - Светия Дух, Който Го е изпратил някога на апостолите, та утешени и просветени от Него, с благодарност да Ти пеем: Радвай се, Пресвета Богородице, Която ни даруваш ум за наше спасение! Амин.


О, Пресвета Богородице! Ти просвещаваш помрачените и даруваш разум, Ти си опора на гонените за истината и опрощение на каещите се. Изцели страстите на душите и телата ни, защото избавяйки ни от страстите, Ти лекуваш и нашите тела. Та като разберем истинския път спасението, да се върнем от плена на греха и порока и с усърдна молитва да зовем към Теб: Радвай се Пресвета Богородице, милостива Подателко на разум!

История на иконата "Подаваща ум"

Иконата "Подаваща ум" е една от най-загадъчните образи в руското православие. Изследователите и до днес спорят за възникването на иконата. Според едната теория, идваща от старинно предание, в което се разказва за нелеката съдба на благочестив иконописец, увлякъл се по богословските науки. Той прочел толкова много книги и така усилено размишлявал върху тях, че скоро загубил здравия смисъл. В редките моменти, когато мисълта му се прояснявала, той молил Божията Майка да му придаде ум. И скоро горещата молитва била чута - сама Божията Майка, заедно с Божествения Си Син се явила на иконописеца и му казала да Ги изографиса така, както ги вижда. Иконописецът бил изпълнен със страстно желание веднага да започне работа, но разсъдъка отново му изменил. Той рисувал иконата на Богородица всеки път, когато му прояснявало, и накрая успял да я завърши. Удивително, със завършване на иконата, се възвърнал и разсъдъка му. В чест на това събитие иконата била наречена "Подаваща ум".
Другата теория принадлежи на съвременните иконографи. Тя твърди, че иконата идва от запад, от малко италианско градче - Лорето от 16 в. Това градче е известно с неголяма статуя на Божията Майка. За сходството на двата образа говорят множество детайли. Интересен е факта, че днес в Италия има икона на Богородица и на италиански е написано: "Лоретска Богородица. Руска икона.18 в."

Къде се намира иконата

В гр.Тутаев, Ярославска област, в храм Покровский се намира иконата "Подаваща ум" от 18 в. Иконата се е прославила с многочислени изцеления, а с молитвите пред нея се случват постоянно удивителни и светли събития. Всяка година на 1 септември чудотворния образ се носи в Ярослав за началото на учебната година.

Чудеса на иконата

1.Московчанката Раиса Зайцева внезапно се сблъскала с печален проблем - оказало се, че нейният малък син Станислав, който бил в 1 клас е неспособен да се обучава. Не можел да научи наизуст даже кратко стихотворение или да реши проста задача. Жената много се натъжила, и отишла в църквата, в която ходи. Свещенникът и казал да отиде в Тихвинската църква в Москва, където имало копие на иконата на Богородица "Подаваща ум". Раиса отишла в храма заедно с малкия си син. Момченцето много харесало образа на Богородица и карало майка си често да ходят в църквата. Майка му купила икона, и я сложили на бюрото му. Съвсем скоро нещата в училище потръгнали - учението му ставало все по-успешно, паметта се подобрила.

2.Виктория Белхова от с.Балухар, Иркутска област завършвала курс "Основи на православната култура" и и предстоял труден изпит по Стария Завет.С голямо старание тя се подготвяла за изпита, но не се чувствала уверена в знанията си - много сложна била материята и трудно се запомняла толкова много информация.
Преди изпита жената отишла в църквата, поговорила със свещенника и той и разказал как в семинарията, всеки семинарист имал икона на Богородица "Подаваща ум". Виктория отначало се зарадвала, но после се оказало, че никъде в околността няма църква, която да има тази икона, а също не я намерила в църковния магазин в селото. Разстроена, жената напуснала храма и се прибрала вкъщи. Там я чакал нейния съпруг, който и предал малка икона подарък от тяхна позната. Съпругът и обяснявал, че никога не е виждал такава икона. С разтуптяно сърце Виктория взела иконата и чудо - това била иконата "Подаваща ум". Както всички се досещат, изпита преминал успешно.

3.Момиченце, на име Анастасия имала поставена тежка диагноза "забавено умствено развитие".Майка и изчерпала всички възможности - медикаменти, терапии, масажи, но нищо не помагало. Но майката не се предавала - тя се молела на Богородица и Господ Бог пред иконата "Подаваща ум" и чудото се случило - Настя била напълно излекувана.

Ден на почитание на иконата

15 август

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Страници

Страници