понеделник, 26 януари 2015 г.

Икона на св.Параскева /Петка/ - хранителка на семейното благополучие и щастие, покровителка на търговията, домашното стопанство; лечителка на душевни и физически болести

Параскева Пятница святая мученица. Галерея икон Щигры.
Света великомъченица Параскева, или наричана още Петка охранява семейното благополучие и щастие и е помощница в майчинството и е пазителка на женското здраве. На светицата се молят за даруване на добър мъж и при съпружеско безплодие. Светата мъченица е лечителка на хората от тежки телесни и душевни недъзи. Света Петка е покровителка на търговията и шивачите.
Св. Параскева (Петка) е особено обичана и почитана светица в много поместни църкви. На нея са посветени и много храмове. Редно е, обаче, да различаваме:

преподобната Параскева (Петка) Епиватска Българска, живяла в X-XI век (чествана на 14 октомври). Тя била родом от Епиват (Тракия) от родители българи. Животът й и посмъртните чудеса вдъхновено е описал св. патриарх Евтимий. От 1238 г. до падането  под турско робство светите й мощи църква почивали в църквата "Св. Петка Търновска" във Велико Търново. След вековни странствания те били положени през 1641 г. в катедралата в Яш (Северна Румъния) - място на поклонници от цял свят.

преподобномъченицата Параскева Римлянка (26 юли), живяла през II век и по апостолски проповядвала на езичниците дори в Рим, столицата на империята. Посечена с меч след жестоки и дълги мъчения, св. Параскева обърнала със смелостта и чудесата си мнозина във вярата. Мощите й по-късно били пренесени в Цариград.

Как защитава иконата

Ако пред иконата на Богородица могат да се обръщат и мъже, и жени, то иконата на Параскева Пятница е женска икона, пред която още от древността са се споделяли тайните на женското сърце и стремежите на момичетата. Към св.Параскева са се обръщали с много въпроси, отнасящи се за бита, стопанството, семейното благополучие - въпроси, които вълнували жените.
За какво помага иконата

Към св.Параскева се обръщат за помощ при изцеление на недъзите - телесни и душевни, особено при зъбобол и повишена температура. Светата мъченица е лечителка на хората от най-тежките душевни и телесни недъзи. Света Параскева помага в молитвата за съхранение на домашните животни, а също така за цялото стопанство. Затова в деня на нейното почитание в църквата се носят плодове за освещаване, които се пазят до следващата година. 
Също така на св.Параскева Пятница се молят за семейно благополучие и щастие. Неомъжените момичета се молят за скорошен и удачен брак, а след това за застъпничество в брака.
Понеже в древността пазарите били забранени в събота, в петък всички миряни пазарували и понеже св.Параскева била покровителница на търговията, така се появили "Петнишките пазари".
В селата и до днес поставят иконата в близост до кладенци, извори, тъй като тя се смята за покровителка на водата. 

Молитва към св.Параскева
Обикнала пустинния и безмълвен живот и тръгнала усърдно след Хрис­та, твоя Жених, и на младини взела Неговото благо иго, въоръжила се мъжки с кръстния знак против духовните врагове, ти, достославна Параскево, с постнически подвизи, с пост и молитви, и потоци сълзи си угасила въглените на страстите и сега, като стоиш пред Христа в небесния чертог с мъдрите девици, моли се за нас, които почитаме твоята скъпа памет.

 В кои храмове има икона на светицата

Храм Света Мъченица Параскева - София
http://www.sveta-paraskeva.com


Старинен храм “Света преп. мчца. Параскева” - Пловдив
http://www.plovdivskamitropolia.bg/hramove/185-starinen-hram-sveta-prep-mchtza-paraskeva-plovdiv-.html

232770458362

Храм св.Параскева - гр.Бяла Слатина

http://svparaskeva.dveri.bg


Православен храм "Света Параскева Петка"-гр.Варна
http://mitropolia-varna.org/index.php?option=content&task=view&id=26

Православен храм "Света Параскева" - с.Медковец

http://svetaparaskeva.net/index.php?pg=zahrama


"Света Параскева" - с. Енина
http://svetimesta.com/Средновековни-църкви/Света%20Параскева%20-%20с.%20Енина

Храм Св.Параскева - община Хайредин
http://www.hayredin.com/bg/hram-svparaskeva-hayredin/


Храм "св. Параскева" гр.Глоджево
http://www.hramove.bg/hramove/temple_2220.html

Храм "Света Параскева"-с.Долна Студена
http://www.hramove.bg/hramove/temple_1487.html
Храм

Други храмове "Св.Петка"
http://www.hramove.bg/myadmin/popup_temple.php

Чудеса

Чудотворната икона на великомъченица Параскева от селото Митякинской
Чудотворная икона великомученицы Параскевы Пятницы из станицы Митякинской


"... Тази икона се появява през 1727 при следните обстоятелства: в селото през тази година  върлува силнаепидемия, оставяйки много безлюдни домове Две момичета  от селото били в гората и видли иконата  на св. Параскева на дърво, от която чули глас : "Отидте в селото и кажете на свещениците и на хората да дойдат да вземат иконата и да обиколят селото с нея, като  се молят силно на  Господа, епидемията ще се прекрати." Всичко това било направено. Епидемията наистина престанала да върлува. В чест на  това събитие от този момент, всяка година се прави литийно шествие през десетия петък след Великден на мястото на явяването на иконата. "("Донски епархални ведомости" ,Януари 1891)

Иконата се явила при извора на св. Параскева в покрайнините на селото. На това място бил построен параклис.

През 1793, иконата е била украсена със сребрърна ризница . По време на управлението на комунистите иконата изчезва.

Почитта на аязмото продължава и по време на преследването на Христовата църква. Хората ходили  в святото място, не само от близките ферми, но и отдалече: Ростов, Краснодар, Киев, Луганск и Старобелск.
 Вярващите ходили на извора няколко дни преди празника. Aна Таранникова посочва: "Улицата, на която живеехме, идваха много поклонници няколко дни преди празника.Моите родители често канеха хора да пренощуват в къщи."

Това се случва до началото на "безбожната" петилетка през 1939 г. .. През тази година параклисът и аязмото са унищожени по нареждане на комунистическата партия. Старейшините разказват, че разрушенията направил комсомолец-тракторист на име Бодурхин. След като разрушава параклиса и заравя извора, тракториста се прибира в къщи и заварва сина си парализиран. След видяното Бодрухин загубва разсъдъка си, и до края на дните си обикаля селото плачейки, като се моли да не обиждат св. Параскева.

Някои от вярващите след това отиват да разкопаят аязмото, но ги арестуват и те никога не се връщат в селото.

Ходенето на мястото е забранено. След това идва войната, разруха, глад ... Изворът обраства с тръни, и много от хорат, които знаели къде е източника, вече не можели да  установят точно къде се намира.

Второто явяване на Света Параскева  става на 3/16 юни 1950  в 10-я петък на Великден.

Това е безценното доказателство на  Евдокия Логвина, родена през 1915 г., жителка на селцето Дурновка. "Това беше през 1950 - бях много болна, мъжът ми се върна  от войната инвалид, а имахме малки деца.Много се молих на Бог и Света Параскева, с молба за помощ и търпение. Сънувах Света Параскева, която ми каза да копая. Няколко дни след това не направих  нищо -  Тогава сънувах починалата си майка и тя ми каза:... ". Дъще, направи това, което е заповядано" Отново, аз не направих нищо - не знаех дали сънищата са от  Бога. Един ден отивах   в селото и точно на мястото на параклиса , изведнъж виждам ... стои Света Параскева с монашески  дрехи, но красиви -в червено, зелено, а в ръцете си държи свитък. Когато го разопакова, видяк иконата"Неръкотворн образ на Христос". Тя ме попита: "Вярваш ли?" , и аз отговорих: "Вярвам!" "След това ми каза - Копай" и посочи с пръст мястото. Като дойдох на себе си, св.Параскева я нямаше.
Убедих приятели да ми помогнат да  копаем ... Беше ужасно ... силно се страхувахме. Копаехме, а те не вярват.  Аз им казвам: "Копайте, където беше показано" Достигнахме до камъни, и - чудо! Под тях намерихме дъбови подове.Под тях започна да извира чиста и бистра вода.

Така светото място беше разкрито и отново там започнали да ходят много вярващи да се  молят за  застъпничеството на св. Параскева.

Хиляди случаи на чудотворна помощ има в продължение на век в село Митякинской по молитвите на св. Параскева и нейната чудотворна икона. И днес, продължава да се излива върху нас Божията благодат.
Евдокия Логвина: ".. Аз бях много болна. Молех св. Параскева за изцеление и пиех от водата на източника. Досега нищо не ме боли.".

 Уляна Горшколепова: "В 60-те години се разболях от пневмония с много усложнения. Повръщах кръв. Лекарите казаха, че състоянието ми е безнадеждно. Не отидох в болницата - отидох до източника на Света Параскева. Беше 10-тия петък на Великден. Много хора се къпеха, аз също и се изцелих като по чудо. От тогава, всеки петък ходя на светия източник и се моля. На другите винаги казвам, отидете на източника, молете се, и потърсете  помощ от Света Параскева."

 Aнна Куприенко:.. "Майка ми през 70-те години се разболя от ишиас, която даде усложнение на краката. Мама не можеше да ходи и с  двата крака. Заедно с майка ми отидохме до източника няколко пъти молейки Света Параскева . И Господ чу молитвите на св. Параскева. Майка ми получи подобрение първо на единия крак, а след това и на дтугия. След това ходихме всеки петък до светия източник. "
В чест на светите великите събития през 1950 г  е иконописна икона на св. Параскева.

Мироточение на икона на св.Параскева (Петница) Владивосток.
https://www.youtube.com/watch?v=wd9bx-ngeHk

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Страници

Страници