събота, 3 януари 2015 г.

Честният пояс на Пресветата Богородица - при проблеми със зачатие, за тежки болести

Поясът на Пресветата Дева Мария, който в наши дни е разделен на три части е единствената реликва на Божията Майка, съхранен до наши дни. Съгласно преданието поясът бил изтъкан собственоръчно от Божията Майка от камилска вълна. След Нейното Успение Тя го  предала св.Тома.

В първия век на християнската ера той се съхранявал в Йерусалим. Известно е, че в IV в. той бил в Кападокия - в гр.Зел и в този век император Теодосий отново го отнесъл в Йерусалим. Оттук неговия син Аркадий го пренесъл в Константинопол.
Отначало светинята занесли в храма Халкопратион, откъдето през 458 г. император Лъв I го пренесъл във Влахернската църква. По време на царуването на Лъв IV Mъдрия (886-912) пояса бил пренесен в царския дворец и с неговата помощ се излекувала неговата съпруга царица Зоя. Тя била обладана от нечист дух, и импрератора се молил с цялото си сърце на Бог. Империатрицата имала видение, че ако и сложат пояса на Богородица тя ще се излекува. Тогава императора помолил патриарха да отворят ковчежето. Патриархът махнал печата и отворил сандъчето с реликвата. Поясът на Божията Майка бил цял и непокътнат от времето. Патриархът положил Поясът върху болната и тя получила изцеление.

В знак на благодарност империатрицата обшила със златен конец целия пояс. Затова и до днес той изглежда така. С благодарствени химнове той бил върнат отново в ковчежето.
В XII век официално бил определен празник на светия Пояс, който се провежда на 31 август. Поясът останал в Константинопол до XII век и след поражението на Константинопол от бълг. цар Асен, поясът бил отнесен в България. По-късно той попаднал в Сърбия. Княз Лазар I предал пояса, заедно с частица от истинския Кръст на Ватопедския манастир, където се съхранява и до днес.
В наши дни частици от Чистия Пояс на Богородица се съхраняват освен във Ватопедския манастир и в: Кипър (манастир Триодитиса), Грузия - Влахернската църква в Зугдиди, Москва - храм Пророк Илия, Санкт Петербург-Казанский собор, Италия, Прато - в църквата Сакра Цинтола, Сирия -град Хомс.

Чудеса

Чудесата, сътворени от Честния пояс през вековете са неизбрими.
Жители на Енос помолили монасите от Ватопед да дойдат с пояса при тях. Монасите отседнали в дома на местния свещеник. Неговата жена тайно отрязала частица от пояса.Когато монасите се качили на кораба да отплават, той не можал да тръгне, въпреки че морето било спокойно. Жената на свещеника, като видяла какво се случва, се разкаяла и върнала частта от пояса. В момента, в който го предала, корабът тръгнал.
Парченцето останало отрязано. По-късно се случил следния подобен случай.
По време на войната за независимост на Гърция Поясът бил занесен на о-в Крит по молба на жителите му. Но когато монасите тръгвали обратно, били арестувани от турците. Британският консул Доменикус Санантонио откупил пояса от турците и го занесал в Санторини, в новата си резиденция. Скоро новината се разнесла из острова. Местният епископ уведомил Ватопедския манастир и монасите се отправили към Санторини. Консулът поискал много пари за Пояса, но много от жителите на Санторини събрали парите. Така поясът бил спасен и отнесен във Ватопед.
Жената на консула постъпила като жената на свещеника от Енос. Тя тайно от мъжа си отрязала парченце от Пояса, преди да го върнат. Скоро консулът починал, а майката и сестрата на жената се разболяли тежко. През 1839 г. тя изпратила писмо до манастира, в което се разкайвала и помолила някой от монасите да дойде и да вземе парченцето.
През 1864 г. светият Пояс бил занесен в Константинопол, когато там върлувала холера. Епидемията утихнала и хората били спасени.

Монасите във „Ватопед" дават за благословение едно коланче (платнена лента или панделка: гр. κορδέλα), допряно до Пояса на Божията майка. То е запечатано в пликче, в което се намира и едно на листче. От едната му страна е адресът на Ватопедския манатир и снимка на светата обитал, а от другата страна е написана ценна информация при какви случаи и как да се носи тази лента (коланче): „Тази лента е благословена с Честния пояс на Пресвета Богородица. Съществува древна традиция да се дават на благочестивите поклонници тези ленти и с благодатта на Пресвета Богородица, на която е посветен манастирът, стават множество чудеса. С благословението на Честния пояс на Божията майка се изцелява предимно стерилитета на много бездетни семейства и те се сдобиват с деца. Раково и други болни също се изцеляват от нелечими заболявания. Вярващите се опасват с лентата за известно време, живеейки в покаяние, редовна изповед, молитва и участие в светата Евхаристия. По същия начин живеят и бездетните съпрузи, спазвайки освен това по-често пост и съпружеско въздържание, според силите си и в съгласие. Искреният духовен живот с постоянното покаяние и участие в тайнствата на Църквата, разбира се, трябва да се спазват през целия ни живот, доколкото представляват единственият начин на участие и единение с Бога в настоящия и в бъдещия живот".

И до днес се случват много чудеса, описани в книгата 'Чудесата на светия Пояс".


Това е съвършено невъзможно, това е вроден недостатък
Никозия
"Ожених се през 1981 г. и в продължение на 4 г. нямахме деца. След много изследвания лекарите установиха, че не мога да имам деца, защото имам вроден проблем. Това се случи през 1985 г.
През 1995 г. посетих посетих Ватопедския манастир, където чух за Пояса на Богородица. След поклонението пред него, йеромонаха отслужи молитва. След това той ми даде осветено коланче от Честния пояс и ми каза да си го връзвам на кръста. След 10 месеца моята съпруга отиде на лекар, защото не се чувстваше добре и лекаря и каза, че тя е бременна във втори месец. Ние му предоставихме всичките ми изследвания, в които беше обяснено, че не мога да имам деца. Той ги изчете и единственото, което каза беше:"Нищо  не мога да кажа, това е просто чудо."

Тумор просто нямаше, беше изчезнал.
Атина
"Фани Фустери, млада жена беше дошла при мен, цялата в сълзи. Тя била при много лекари, направила много изследвания и рентгенови снимки,които ми показа. Всички лекари и говорили в един глас - рак. Тя имаше насрочена операция за понеделник, а аз се видях с нея в събота. Аз и дадох коланчето, което имах и и казах, че е осветен от Светия Пояс на Богородица. Със сълзи на очи тя го уви около гърдата си, там където беше тумора и ми каза:"Ана, вярвам,че само Божията Майка може да ми помогне".
В понеделник тя отишла в болницата, и при прегледа от лекаря той не можал да намери тумора, който бил видим и с просто око. Лекарят бил в недоумение и я отпратил от болницата. Сега Фани е здрава напълно".

Лекаря ще потвърди моят разказ
27/04/1996 г.
"Казвам се Христна Сугелитиан и живея в с.Барсау, Румъния. През 1990 г, на 19 г. се омъжих.Много искахме дете с моя съпруг, но нещата не се получаваха. Опитвахме 7 г., назначиха ни различни курсове на лечение, но всичко беше без резултат. Бяхме загубили всяка надежда, че ще имаме дете.
Нашият семеен лекар ни даде още една надежда и каза да се обърнем към Бог, защото за Него няма невъзможни неща. Лекарят ми даде коланче, осветено от Пояса на Богородица. Започнах да се моля и вързах коланчето с вяра. Божественото чудо се случи по-бързо, отколкото човешката логика може да очаква. Аз забременях, по сметките на лекаря в първите дни,когато започнах да нося коланчето. Бременността ми мина нормално и на 4 януари1998 г. родих красиво момченце.
Ние сме недостойни да благодарим на Бог и на Божията Майка за великата радост, която дойде в нашия дом. Ние разказваме на всичките си познати и приятели за това чудо, за да могат хората да видят божествената Помощ на Божията Майка, Която твори чудеса, когато ние, хората сме безпомощни. "

Вероятността да оживее беше много малка
"Казвам се Никулина Глодаренко и живея в Констанца, Румъния. Работя като главен счетоводител на болница.
На 5 януари 1999 г. моят съпруг Виктор Глодаренко получи инсулт. След няколко дни той получи и бъбречна недостатъчност, и беше преместен в реанимация. Изследванията показваха,че ситуацията е твърде сериозна. Според лекарите му оставаха няколко часа живот.
В тези мигове на отчаяние един колега дойде при мен и ми даде няколко реликви от Атон: икона на Богородица, коланче от светия Пояс, маслиново клонче и масло и ми каза да ги сложа под възглавницата на моя съпруг. Като по чудо моя мъж започна да идва на себе си.
Лекарите не можеха да си обяснят какво се случва. Постепенно изследванията станаха нормални и след повторната енцелафограма се установи, че тромба напълно е изчезнал.
Обикновено след инсулт, ако болния оживее в повечето случаи остава инвалид. След по-малко от 30 дни моят съпруг стана на крака и се прибра в къщи на собствен ход. В нашата болница не е имало такъв случай. Това събитие промени напълно моето възприятие за света и укрепи вярата ми в Бога."

Съобщавам ви за чудесата на Богородица
26/04/1999, Лондон
"Изпращам ви това писмо,за да съобщя за чудеста на Богородица, които дойдоха чрез коланчетата осветени от светия Пояс.
Имам 3 дъщери, и всички имаха проблеми с раждането. Две от тях загубиха бебетата в началото на бременността, а след това получиха здравословни проблеми. На третата дъщеря лекарите казаха, че ще е сложно да зачене дете. Но Божията Майка чу нашите молби и ни изпрати при отец С., който ни даде коланчета от светия Пояс. Моите дъщери ги вързаха на кръста си и всички родиха здрави момченца.
Дадох едното коланче на жена, която не можеше да има деца  и беше правила седем неуспешни опита инвитро, но след няколко месеца се появи здраво бебе.
Наша позната дойде от Кипър - тя имаше тумор в гърдата.Направиха и 2 операции и с помощта на коланчето оздравя напълно.
Следващото чудо се случи с Андрула, която след 25 г. брак, на 44 г. роди здраво момченце.
Благодарение на всички тези чудеса, нашата вяра укрепна".

Лекарите чакаха да умре
31/03/2000 Канада
"Преди месец получих от Атон лента, осветена от Пояса на Богородица.Искам да разкажа за първото чудо.
Мой приятел дойде в магазина ми и каза, че баща му умира. Направили му операция  (рак на главния мозък) преди 20 дни и се намирал в кома. Аз му дадох лентата и казах да прекръсти с нея главата на баща си. Действително той отишъл в болницата и прекръстил главата на баща си. Въпреки, че бил в кома от 20 дни, той отворил очи, но отново изпаднал в безсъзнание. Тогава синът му сложил коланчето под възглавницата му и чудото се случило. На следващия ден болният се събудил, заговорил и даже се изправил за малко. Сега е много по-добре и лекуващите му лекари не могат да повярват, че това се е случило. Те очаквали, че той ще умре. Моят приятел ме помоли да оставя лентата, докато изпишат баща му от болницата."

Две години мъчения, предизвикани от тежък рак
23/08/2000 г. Вогатсико
"Вече две години се мъча от рядък вид рак. Тази зима беше особено тежка за мен. Моята дъщеря ми донесе икона и лента, осветена от честния Пояс на Божията Майка. Освен лекарствата, които пиех, лекарите ме посъветваха да си купя ортопедичен колан и да лежа непрекъснато. Тогава казах на дъщеря ми, че ще нося колана на Богородица, защото вярвам, че ще ми помогне. И Богородица сътвори чудо. След 20 дни болките преминаха, и аз започнах да се подобрявам. "
С дълбоко уважение, Ники Папандреу.

Чудеста на Честния Пояс в Америка
Панайотис Калас, живущ във Флорида
"1.През септември 2001 г. вечерях с мои приятели. Един от тях разказа за дъщеря си, която имала рак на сърцето и била бременна. Лекарите искали да изрежат тумора, но се притеснявали за бебето. Дадох на моя приятел лентата на Богородица, миро от  Ватопед и иконата на Богородица "Всецарица", която изцелява от рак. Моят приятел отиде от Маями в Ню Йорк при своята дъщеря. Тя завързала лентата около ръката си, помазала корема си и оставила иконата до главата си. Бебето се родило живо и здраво, а туморът изчезнал.
2. През април 2002 г. чичото на жена ми се разболя много тежко - рак на черния дроб. Нямаше никакви шансове за оздравяване , защото вътрешните му органи бяха увредени. Жена ми изпрати част от коланчето, осветено от честния Пояс и веднага неговите близки го занесли в болницата. Малко след това болния се почуствал по-добре. След известно време неговото състояние се подобрило. Никой от лекарите не можел да повярва, че това се случва. Ракът изчезнал и сега чичото на жена ми е жив и здрав."

Това, което е на теб те спаси
15/10/2002 г
"Казвам се Ставтрула Илиаду и съм на 25 г. Бих искала да разкажа как забременях, когато се докоснах до светия Пояс през октомври 2000 г., когато се докоснах до светия Пояс в село Асиро.Бременността ми протичаше нормално и на 21 юли 2001 г трябваше да родя. Още предната вечер сложих коланчето в багажа си, но преди да тръгна към родилния дом нещо ме накара да го вържа на ръката си.
По време на раждането се молих постоянно, защото имаше усложнения и бебето на два пъти нямаше пулс -на два пъти той се увиваше в пъпната връв. Благодаря на Богородица за живота на моето бебе. Когато раждането приключи не знаех, че ще има още усложнения и моят живот е под угроза. На моите близки са казали, че ситуацията е критична. Не помня, какво се е случило в следващите дни. Помня само какво каза един професор, акушер-гинеколог" Това, което е на теб, то те спаси. Преди всичко помогна Поясът на Богородица, а след това всичко останало."
След това много бързо се възстанових. При всеки удобен случай разказвам на хората за чудото, което направи Богородица".

Станах от леглото и тръгнах
15/08/2004 г.
"Казвам се Николай Януполос, живея в Патра и съм на 23 г.
На 14 окт 2000 г. катастрофирах. Бях получил перитонит, счупена лява челюст и коляно и имах парализа на нерва на малката берцова кост. След хирургически интервенции шест месеца имах подобрение по
Няма коментари:

Публикуване на коментар