вторник, 3 февруари 2015 г.

Света Петка Българска Епиватска -покровителка на България, брака и плодовитостта; при телесни болести и недъзи - паралич,при очни болести; покровителка на дома и семейството


Тя е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят, известна с чудесата, които е извършвала и преживе – в светите земи на Палестина, и в родния си Епиват, и след смъртта си – навсякъде, където са били пренасяни нейните мощи. За почитта към нея голямо значение има и нейното име, което в превод от гръцки означава „петък“ – денят на кръстната смърт на Исус Христос.

Как помага светицата

Света преподобна Петка е бърза застъпница и помощница на българския народ. Тя откликва на всеки, който се обърне с молитва и искрена вяра, особено помага при телесни болести и недъзи, паралич и др. Светицата е пазителка от страшни болести.Легенди разказват за безброй чудотворни изцеления, извършени от мощите й - сакати прохождали, слепи проглеждали, страдащи от тежки болести изведнъж се оказвали здрави. Счита се, че най-голяма е силата й при проблеми с очите, психически разстройства и безплодие. И до днес съществува практиката болни да пренощуват в манастири или параклиси, носейки със себе си дарове. Те обикновено обкичват иконата й с нова кърпа и китка босилек.


Молитва
О, най-възпявана и славена от целия български народ, преподобна майко света Петко, която чрез пост и молитва достигна ангелска чистота; стана неувяхващо украшение на всички девици; възлюби небесното царство, а презря желанията на греховната плът; 
угаси със сълзливи капки парящите въглени на страстите; още от младини пое пътя на духовното съвършенство; получи от Всеподателя Бога дар на изцеления и предивни чудеса и която предстоиш пред престола на Всевишния, заедно с благоразумните девици и всички Божии угодници, моли Господа и Бога Иисуса Христа да простре Своята мощна десница над православния български народ и Светейшия наш отец (името) Патриарх Български, над Високопреосвещените Митрополити, Преосвещените Епископи, над честното свещенство и дяконство в Христа и над всички нас, събрани днес в Божия храм на молитва към тебе. Избави ни от всяко зло и нещастие; защити ни от стрелите на лукавия; укрепи ни в нелицемерна вяра и съкрушена молитва, създай мир и благополучие в нашето Отечество; предпази нашите семейства от съблазните в живота; благослови нашата челяд; дай благоразумие на нашите мъже; запази нашите жени от съблазън; избави ни от завист, злоба, клевета и ни приучи на християнска любов, която е дълготърпелива и милосърдна, не завижда, не се превъзнася, не се гордее, не безчинства, не дири своето, не се раздразнява, не мисли зло, не се радва на неправдата, а се радва на истината, любов, която всичко покрива, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява.
О, пресветла майко света Петко, непрестанно се моли за нас и никога не пренебрегвай молбата ни, колкото грешни и паднали да сме. Ние знаем своята слабост и своето увлечение в греха. Но, уверени в твоето майчинско застъпничество и любов към нас, твоите единородни чеда, братя и сестри, пак те молим да ходатайстваш пред Господа Бога и Неговата пречиста Майка света Дева Мария, щото Той, поради Своята велика милост, да запази съпружеския ни живот в мир и единомислие, да възпита нашите младенци, а юношите и девиците да настави в пътя на истината, правдата, земното благополучие и щастие в живота, да подкрепи старостта, малодушните да утеши, колебаещите се да утвърди, вдовиците да подкрепи, сираците да защити, затворниците да изведе на свобода, недъгавите да изцери, а всички нас, които тъй усърдно сега ти се молим, да запази от всички действия на дявола и от всяка неочаквана злина, беда и нещастие. Защото знаем, че всемогъщият Бог е помощ на безпомощните, надежда на безнадеждните, спасител на загиващите в бурните вълни на живота, тихо пристанище на ония, които плават, пътуват, страдат или боледуват.
Молим те, о, майко, света Петко, вслушай се в нашата сърдечна молба, та с едни уста и едно сърце заедно с тебе да прославим Отца и Сина и Светаго Духа, сега, и винаги и во веки веков. Амин.

Житие на св.Петка

Родителите на преподобна Петка са българи, живели в равна Тракия (в град Епиват през X-XI в.), където и досега (Малко Търново, Лозенград, Одрин и др.) живеят преселници от Търново. Родителите на преподобна Петка били трудолюбиви, заможни, строги и благочестиви християни. Те имали освен Петка още и син , който по-късно приел монашество под името Евтимий и достигнал до висок пост - епископ. (Неговите мощи се прославили с благоуханно изтичане на св. миро - бел.ред.).
Преподобна Петка от дете се отдала на усилено изучаване на Свещеното Писание и всячески помагала на гладни, плачещи, голи, като често им давала дори и дрехата от гърба си.

Скоро след смъртта на своите родители преподобна Петка обходила най-известните пустини и места, където се подвизавали велики Божии угодници - ходила в Египетската пустиня, била около Ираклия, Константинопол, Палестина.

В Палестина (в Йорданската пустиня, където тя се подвизавала в продължение на 25 години пустиннически живот, след този в киновийния женски манастир - бел. ред.) през време на усърдна молитва Божи глас й наредил да се върне в родното си място, което тя и сторила. Там скоро се поминала, без някой да знае нейното минало.

След време в нейния гроб бил погребан един неизвестен моряк. Тялото на преподобната било намерено нетленно. Ангел Господен насън се явил на един благочестив монах стълпник,  като му открил, че това нетленно тяло е на св. Петка. На другия ден св. мощи били най-тържествено пренесени в катедралния храм на Епиват „Св. 12 апостоли".

През Второто българско царство мощите били пренесени най-тържествено в Търново от цар Иван Асен ІІ и патриарх Василий и положени в нарочно изградения храм „Св. Петка Търновска".

След падането на Търново при цар Иван Шишман (1393 г.) под турците, св. мощи били пренесени в Румъния, а по-късно в Сърбия. През 1641 г. обаче мощите били наново пренесени в Румъния, гр. Яш, където се намират и сега, поставени в катедралния храм „Сретение Господне".
Светите мощи на св.Параскева в Яш, Румъния


Манастири в България, посветени на светицата

Клисурски манастир “Света Петка Параскева” - Банкя, София

http://www.bulgariamonasteries.com/klisurski_manastir_bankq.html

Клисурски манастир (Снимка 2 от 10)

Историята на манастира е свързана с пренасянето на мощите на св.Петка от цар Иван Асен II през 1238 г. Когато литийното шествие спряло на това място за почивка,то било осветено и на него била построена църква, а по-късно и манастир.

Бистришки манастир "Света Петка" - с.Бистрица, София
http://www.bulgariamonasteries.com/bistrishki_manastir.html
Бистришки манастир (Снимка 1 от 16)

Мулдавски манастир "Света Петка" - с.Мулдава, Асеновград
http://www.bulgariamonasteries.com/muldavski_manastir.html

Мулдавски манастир - Манастирските порти  (Снимка 6 от 31)

Владайски манастир "Св. Петка" - кв.Владая, София
http://www.bulgariamonasteries.com/vladaiski_manastir.html
Владайски манастир (Снимка 4 от 12)

Вакарелски манастир "Света Петка" - с.Вакарел, София
http://www.bulgariamonasteries.com/vakarelski_manastir.html
Вакарелски манастир  (Снимка 1 от 1)

Скален параклис "Света Петка"- гр.Трън
http://www.peika.bg/statia/Skalen_paraklis_Sveta_Petka_v_Tran_tvori_chudesa_l.a_i.80755.html

Скален параклис Света Петка в Трън твори чудеса

Копривецки манастир "Св. Петка" - с.Копривец, Русе


Копривецки манастир - Входа на манастира (Снимка 4 от 18)


Голямобуковски манастир "Св. Петка (Животоприемен източник)" - с.Голямо Буково, Бургас
http://www.bulgariamonasteries.com/goliamobukovski_manastir.html
Голямобуковски манастир (Снимка 1 от 7)


Чудеса

В църквата "Света Петка"в с.Белчин, Самоковско има частица от мощите на светицата. Тук идват много бездетни семейства с молитва за дете.
Църква "Света Петка" в гр.Пещера има интересна история, разказана от отец Димитър, свещенник в храма:
Църквата е построена през периода 1690-1710 година. Тогава е построен старият храм, който е бил много по-малък от сегашния, вкопан е в земята, според изискванията по онова време. Легендата разказва, че в градината на храма е имало извор и иконата на Света Петка, която и в момента стои в храма е намерена тук до този извор. Той е бил лековит, защото хората са идвали и са преспивали тук. Миели са лицата и очите си, за да оздравеят. Турският валия, който е бил управител на цялата област е имал дъщеря, която е била сляпа. В съня на жена му се явява жена в черни дрехи, която и казва да отиде до това християнско оброчище и да заведе детето си, за да преспят там и да се измие от водата, която извира. Валията забранил на съпругата си да ходи там, тъй като това било християнско средище. Жената обаче отново се явила в съня на туркинята, скарала и се, че не е довела детето си при извора.Семейството на валията било заможно, ходили по много лекари, но не могли да излекуват дъщеря му. За това жена му използвала случая, при който той тръгнал по работа за Пловдив. Тогава тя взела дъщеря си и пристигнала в Пещера. Остават една нощ в християнското оброчище, а детето измива лицето си с целебната вода. Валията се върнал от Пловдив и разбрал, че жена му не го е послушала. Тръгнал да посрещне семейството си ядосан, но когато се приближили дъщеря му го разпознала. Тогава той разбрал, че тя е прогледнала. Валията измолил разрешение да бъде построена църква на мястото, където е бил лечебния извор в Пещера. Така се построява църквата „Света Петка”, която е малка, вкопана 13 стъпки в земята. Тя не е имала дори камбанария. Впоследствие жителите на града са изградили и нея. След това през 1902 година църквата изгаря, неизвестно по какви причини. Храмът е построен отново през 1904 година в този му вид, в който е сега. През 1905 година на 22 май той е осветен. Църквата има уникален иконостас с красива дърворезба.

Ден на почитание
14 октомври

Няма коментари:

Публикуване на коментар