неделя, 9 ноември 2014 г.

Света блаженна Ксения Петербургска - за омъжване, за здраве, за любов, за бременност, за деца и при всякакви тежки ситуации

Ксения Петербургска е започнала да твори чудеса и да помага на хората, особено на жените още преживе.След смъртта и параклиса над гроба и в Санкт Петербург станал място за поклонение на много хора и е такова и до днес. По молитвите на блаженната Ксения страдащите се изцелявали, в семействата наставал мир, а търсещите работа намирали най-подходящата за тях. На блаженната Ксения Петербургска се молят за омъжване, за здраве, за любов, за бременност, за деца и при всякакви тежки ситуации.

Как защитава иконата
Иконата на света блаженна Ксения защитава от нужди и сплетни, избавя от лоши мисли и дързост, предпазва от измами и лицемерие. На святата се молим с молба да премахне бедите от градовете и страната. В дома нейната икона ще стане преграда за болести и скърби. Блаженната света Ксения е една от най-почитаните руски светци - "утешаваща всеки, който и се помоли" - така я наричат хората.

За какво помага иконата

Иконата на света блаженна Ксения помага на жените да се омъжат сполучливо, и да живеят със съпруга си в любов и съгласие. Молитвата пред светицата дава сили, учи на смирение, укрепва вярата. Молят св.Ксения за благословия в предстояща работа. Иконата спомага за постигане на успех във всички сфери на живота. Родителите се молят на св.Ксения за помощ при възпитанието на децата и за отличен успех в училище. А тези, които нямат деца и се молят да им помогне да имат. Към св.Ксения Петербургска се обръщат в най-различни тежки житейски обстоятелства.
Молитва

О, света блаженна майко Ксения!Ти си живяла под покрива на Всевишния, била си водена и укрепявана от Божията Майка, претърпяла си глад и жажда, студ и пек, подигравки и гонения. Заради всичко това, ти си се удостоила да получиш от Бога даровете на прозорливостта и чудотворството. И сега блаженстващ под сянката на Всемогъщия. Днес светата Църква те прославя като най-благоуханен цвят. Предстоейки на мястото, където си погребана, пред твоя свят образ, като пред теб самата, ние ти се молим: "Приеми нашите прошения и ги пренеси пред Престола на Милосърдния Небесен Отец, защото имаш голямо дръзновение пред Него, изпроси от Него за прибягващите към теб вечно спасение, щедро благословение на всички наши благоугодни делови начинания, избавление от всякакви бедствия и скърби. Застъпи се със своите свети молитви пред нашия Всемилостив Спасител за нас, недостойните и грешните. Помогни ни, света блаженна майко Ксения да бъдат озарени младенците в светлината на светото Кръщение и запечатани с дара на Светия Дух. Да бъдат възпитани нашите юноши и девойки във вяра, честност и страх Божий и да имат успех в учението. Болните и недъгавите изцери, на съпрузите изпрати любов и съгласие, на монасите - да се подвизават с добрия подвиг, и ги запази от зли хули и клевети, пастирите на църквата утвърди в силата на Светия Дух, народа и страната ни запази в мир и спокойствие. Ти си наша надежда и упование и бързо чуваш моленията и прозбите ни. Ти си нашето избавление, на тебе благодарим и с тебе славим Отца и Сина, и Светия Дух сега и винаги и вовеки веков. Амин.

B kои храмове се намира иконата

В Санкт Петербург иконата на св.блаженна Ксения се намира във всеки храм.Главната светиня - мощите на светицата се намират в параклис, построен над нейния гроб на Смоленското гробище на Василиевския остров. Много хиляди хора се стичат на това свято място. В параклиса има специален сандък, където вярващите пускат писма с молба за помощ към светицата.


Житие

Блаженната Ксения Петербургска живяла в 18 в. Името Ксения означава "чужденка" или "странница". Сказанието за св.Ксения не ни разказва историята на нейното детство и юношество, но благодарение на хорската памет са се съхранили и запазили много подробности от нейния духовен подвиг и чудотворство. От житието на св.Ксения е известно това, че била омъжена за придворния певец Андрей Петров със звание полковник. Младото семейство живеело щастливо около 3 години, защото съпругът на Ксения починал внезапно. Останалото от съпруга и наследство тя раздала на бедните, а техния дом подарила на своя позната с условието да стане приют за бедни. Роднините и близките и решили, че тя е обезумяла и е загубила разсъдък от мъка.Те се обърнали към за помощ към влиятелни хора, с молба да я лишат от наследството. Но след беседа с вдовицата било доказано, че тя е напълно с целия си разсъдък и може сама да взема решения за своето имущество.
От ранна утрин света Ксения обикаляла в града, а вечер отивала в полето, където се отдавала на гореща молитва. Хората  не могат  да приемат действия, които излизат извън рамките на нормите и св.Ксения понасяла много насмешки и оскърбления, особено от децата, които играели на улицата. Но блаженна Ксения ги приемала със смирение и постепенно хората свикнали със странностите на святата. Намирали се и добри и състрадателни хора, които и предлагали покрив, храна и топли дрехи, но тя отказвала почти всичко.С течение на времето хората започнали да забелязват, че у Блаженната Ксения има много Божия милост и хората, които тя посещавала или от които вземала милостиня ставали щастливи и успешни в делата си. Ако Ксения влизала в даден дом, това се считало за особено добър признак. Майките се радвали, ако тя целувала техните деца и хората забелязвали, че ако тя вземе на ръце болно дете, то оздравявало. За своя свят живот и търпение св.Ксения получила от Бога дара на прозорливостта и чудотворството. Блаженната Ксения често се явявала във видения на хора, изпаднали в трудна ситуация, предупреждавала за опасността и ги спасявала от бедствия. Св.Ксения помагала и на императори, и на обикновенни хора, живели както през 18 век, така и в съвремието.
Св.Ксения имала особен талант, като помагала за устройството на семейния живот. Тя "устроила" десетки щастливи бракове, като изпращала невестата там, където е трябвало дс срещне нейния бъдещ съпруг, предотвратявала грешни избори. За нейната прозорливост в града се носели легенди. Тя често ходила на гости в семейство Голубеви, защото много харесвала дъщерята на семейството - много скромна и красива девойка. Веднъж тя и казала:
"Ти тук седиш и закусваш сладко, а твоя бъдещ мъж в момента погребва жена си на Охтинското гробище". "Какъв мъж, аз даже нямам годеник" - възмутила се девойката."Отивай! Той те чака!". Майката на момичето, която почитала Ксения като Божия пратеничка, отишла с дъщеря си на Охтинското гробище. Там, на място те видели панахидата за починалата при раждане жена на млад лекар. След церемонията, лекарят останал сам на гроба, и двете жени отишли при него. Така се запознали, а след година младото момиче и лекаря се оженили. Те живяли заедно дълго и щастливо, и до края на дните си благодаряли на св.Ксения.
А веднъж обикновенно тихата Ксения със силен глас казала на бездетна и самотна жена: "Хвърляй всичко и отивай на Смоленското гробище! Бог ще ти даде дете!". Жената тръгнала веднага, пътят не бил кратък, а когато излязла на улицата, която водила към гробището, видяла как конник  с коня си помел бременна жена. Ударът предизвикал раждането на бебето и смъртта на майката. Параскева увила бебето в кърпата си за глава, и го занесла у дома. И полицията, и жената търсили бащата на бебето, но не успели да го намерят.

Пророческа сила
Особена слава на Ксения донесли страшните предсказания, които касели цяла Русия. В навечерието на Рождество, на 24 декември 1761 г. блаженна Ксения била особено развълнувана, обикаляла непрекъснато града и непрекъснато говорила едно и също: "Печете блини!Блини печете! Цяла Русия ще пече блини!"
Хората се опитвали да разгадаят думите и, но не намирали отговор.До масленица било далече, за какво друго Русия ще пече блини! На следващия ден, 25 декември отговорът бил даден от печалния звън на камбаните, оповестяващи смъртта на импреиатрицата Елисвета Петровна.
Смъртта и била неочаквана - дъщерята на Петър Велики починала в разцвета на силите си.В навечерието на смъртта си  давала разпореждане на италиански архитект как да бъде украсен новия Зимен дворец. Ксения предсказала смъртта на империатрицата - на помените обикновено се поднасят кисел и блини.
Друго предсказание, свързано отново с царското семейство било свързано със следващата имприатрица Екатерина. Ксения няколко дни безутешно плакала на оградата на църквата. "За какво плачеш?", я питали минувачите. "Кръв, кръв във водата. Водата в канала ще стане кървава. " - през сълзи повтаряла Ксения.
Градът замлъкнал в очакване на беда. И тя дошла, след три седмици - на 5 юли1764 г. В тайна килия на Шлиселбургската крепост бил убит най-секретния затворник на Руската империя. Империатрицата Анна Йоановна, в стремежа си на всяка цена да закрепи престола за потомството на своя баща - цар Иван Александър, брат на Петър Първи, оженила своята племенница Ана, за принц Антон Брауншвейский.Роденият през 1740 г. от този брак наследник - Иван Антонович, тя нарекла свой наследник. След нейната смърт през октомври 1740 г. двумесечното бебе Иван VI било назначено за император за една година.
През 1741 г. в Русия имало държавен преврат и за империатрица била провъзгласена дъщерята на Петър Велики - Елисавета Петровна. Едногодишният император Иван бил заключен в Шлиселбургската крепост, а родителите били изпратени на заточение, от което не се върнали. Нещастният Иван останал заключен в крепостта в продължение на 23 години.
Ето чия страдалческа смърт оплаквала Ксения. 
В края на живота си, тя често започнала да повтаря следните слова: "Скоро ще плачат в Русия. Този, който влезе под портите, ще живее толкова, колкото букви ще има в библейското изречение над портата."
Дълго гражданите имали всякакви догадки, но скоро разгадали тайната: в Петербург се строял Михайловския замък, предназначен за императора Павел Първи. Строителството не вървяло, постоянно имало проблеми, не стигали материалите. Поставили вратата, но нямали материал за облицовката.  Тогава взели мрамор от строителството на Исакиевския сбор. Мраморът бил поставен на централния вход, така както бил с  написано на него библейско изречение.Преброили буквите - те били 47 на брой. Съгласно предписанието на императора му оставали много малко години живот - до 1801 г. От уста на уста се предавало мрачното предсказание, което създавало напрежение около фигурата на императора и зловещия дворец. Това, че за неговото построяване били използвани материали oт строежа на храма. Замъкът бил завършен в началото на 1801 г., императора живял в него само няколко дни, защото бил убит от заговорници, малко преди да навърши 47 г.

 От житието на святата се знае, че тя тайно помагала да се построи каменната църква на Смоленското гробище.Там тя била и погребана, след 45-годишен подвиг.
На нейния гроб насипали пръст, за да се образува могила. Хората, почитали Ксения вярвали в чудотворната сила на пръстта от нейния гроб и вземали от там с шепи. Известна е историята на император Александър III, който заболял от тежка форма на тиф и царица Мария Фьодоровна сложила под възглавницата му пръст от нейния гроб. В същата нощ тя имала видение и блаженната Ксения и казала, че болния ще оздравее, и в семейството им ще се роди дъщеря, която трябва да носи името Ксения. Предсказанието на блаженната се изпълнило точно.
Могилата била насипвана много пъти и пръстта постоянно била вземана от хората. После върху гроба и била положена каменна плоча, която хората разбивали на камъни. В третата четвърт на 19 век построили малък параклис, а през 1902 г. построили каменнен параклис, който се намира и до сега на това място. 


Чудеса

Маса чудеса се случили по молитвите към св.Ксения. Хората разказват за случаи на изцеление от всякакви страшни заболявания - рак, левкемия. По нейната молитва се заличавали сериозни рани и травми, у бездетните се появявали дългоочаквани деца. Хорара говорят, че св.Ксения никога не оставя без помощ жените и затова има не малко потвърждения. Св. Ксения помага за разрешаване на битови проблеми, като придобиване на жилище, намиране на работа и др.

1. В детството си боледувах много. На 10 г. лежах в болница с диагноза дистрофия на миокарда. Лечението не даваше резултати и положението ставаше все по-тежко. Лекарите бяха казали на мама, че не могат да ми помогнат.Аз престанах да се интересувам от всичко - не ме радваха нито играчките, нито приятелите ми, нито слънцето. Мама много плачеше, но веднъж срещна една възрастна жена, която и каза да отиде на Смоленското гробище и да се помоли на св.Ксения за мен. Това се случи през 1956 г, времето беше облачно, а в такова време ми ставаше особено зле. Аз започнах да не мога да дишам, и около мен се събраха няколко лекари, които ме сложиха на носилка и ме понесоха към операционната.
Събудих се на операционната маса. В същото време майка ми беше поръчала молебен към св.Ксения Петербургска. На сутринта майка ми звъннала в отделението, но и отговорили, че съм в друго отделение. Мама с ужас се обадила в реанимация, откъдето и казали, че състоянието ми е удовлетворително. Тя се срещнала с др.Ашкинадзе, който и казал, че ако се бяха забавили минута-две е щяло да бъде фатално. Ето такова истинско чудо свърши с мен св.Ксения. Често разказвам този случай и благодаря на св.Ксения за Божията помощ. Когато оздравях напълно отидох да се поклоня пред нейните мощи. Матвеева, 1988 г.

2. Мен ме е спасила св.Ксения, чието име нося. Аз съм дъщеря на  морски офицер от Балтийския флот. След сватбата си моите родители се преселили в Кронштадт. Скоро след моето раждане баща ми бил изпратен на плаване, и оставил младата си жена и невръстно бебе. Майка ми била много неопитна, не можела да ме кърми и лекарят я накарал да ме храни изкуствено. След известно време се установило, че не мога да понеса изкуственото хранене. Но лекаря не го забелязал. След известно време започнали конвулсии, отначало по-редки, но след това зачестили, а в деня на прибиране на баща ми били непрекъснати. Баща ми веднага ме занесъл при друг лекар, който потвърдил съмненията на родителите ми, че имам непоносимост към изкуствената храна. "Едиственото, което може да спаси вашата дъщеря е друга кърмилка, но въпросът е бебето ще иска ли да суче?".Баща ми веднага отишъл в Петербург, понеже не могли да намерят кърмилка в Кронштат. Майка ми изпратила телеграма на сестра си:Ксения е много зле. Веднага отиди на Смоленското гробище и отслужи панахида на св.Ксения." Леля ми, която беше много религиозна жена, веднага отишла на гробището и отслужила панахида. На края на панахидата при нея отишла монахиня, която и подала малко вързобче с пръст от гроба на св.Ксения и казала:"Сложете това вързобче под главата на бебето. Всичко ще бъде наред."Леля ми се срещнала с баща ми и му предала вързобчето. Когато баща ми се върнал в къщи с кърмилката, положението било безнадеждно. Кърмилката ме взела на ръце и започнала да ме кърми. Аз веднага съм спряла да плача, и от този момент конвулсиите престанали и аз съм започнала буквално да оживявам. Докторът бил потресен. "Това е чудо, конвулсиите трябваше да спрат постепенно.И това, че започна да суче също е чудо. Благодарете на Господ и св.Ксения.  Ксения Аршаулова, 74 г.

3. Когато бях 5-годишно дете - спомня си Людмила Павловна, - мама нерядко ме водеше на Смоленското гробище, разказваше ми за св.Ксения Петербургска. За мой срам, когато пораснах почти не ходих там. Когато остарях, най-накрая отидох на Смоленското гробище през 1990 г., като явно за мое назидание се случи тази среща. Към мен се обърна непозната жена с молба да и обясня какво да направи, за да благодари на блаженната Ксения. Ето какво разказа тя:"Моят брат живее в Беларус. Преди дни гледал по телевизията за блаженната Ксения. Той много се зарадвал, че може най-накрая да благодари на тази, която го спасила по време на войната. Тогава той бил съвсем млад войник и взел участие при освобождаването на Прага. Били в бойна позиция с още един войник в мазето на една къща. Изведнъж по незнаен начин при тях се появила жена със забрадка и казала на руски, че незабавно трябва да напуснат, защото тук ще падне снаряд и ще загинат. Двамата войници побързали и удивено попитали :"Коя си ти?"."Аз съм блаженна Ксения, дойдох да ви спася!", последвал отговор. И изчезнала. Войниците се спасили. Но брат ми тогава така и не разбрал коя е тази Ксения, търсил я, разпитвал за нея, и ето, след 45 г. се срещнали. Такова чудо! След предаването той веднага ми звънна, за да отида в параклиса и да и благодаря."

4. Марта, бивша певица в хора на Смоленското гробище в Петербург, където се намират гробът и параклисът на блажената Ксения Петербургска, си спомня такъв случай от своето детство.
По време на блокадата параклисът бил затворен. Никой нямал сили да дойде до тук. Но паметта за Ксения била силна и хората се обръщали към нея в най-трудните моменти. 
"Считам, че тя ме спаси. Това беше в най-трудния период на 900-дневната блокада. Тя ми се яви през нощта - с неизменната си бяла забрадка, с тояжка в ръка. Шепнеше: "През следващата нощ не нощувай у дома си" - и изчезна така внезапно, както се беше появила.
Вечерта отидох да нощувам при роднини в друг район. А нашият дом тази нощ беше разрушен при бомбардировка. Дори убеждището, в което хората са опитали да се скрият, рухнало под натсика на смъртносния огън.
Много вярващи казват, че даже в годините, в които параклисът бил затворен, от него се чувало църковно пеене. Енориашите често виждали жена с бяла забрадка да обикаля с леки стъпки Смоленското гробище. Ксения се явявала на прозореца на параклиса, нерядко с Евангелие в ръце. 
Това са само малко от безброй многото свидетелства. Народната любов към блажената Ксения е безгранична.

Няма коментари:

Публикуване на коментар