събота, 4 октомври 2014 г.

Свети Йоан Кръстител

Свети Йоан Предтеча или Кръстител Господен бил последния пророк, известяващ за идването на Месията. За него Иисус говорел, че "Никога в човешкия род не е имало по-висш от Йоан". Поради това след Божията Майка, Йоан Кръстител е най- почитания светец в Църквата. Името Предтеча идва от това, че той е дошъл да проповядва малко преди Спасителя, а Кръстител - защото именно той кръщава Иисус в река Йордан.
Важното значение на Йоан в християнството се основава на същото уважение, което му засвидетелства Иисус.Христос казва за него, че до този момент не се е родил по-велик дух сред земните хора. 

Как защитава иконата
Иконата на свети Йоан Предтеча защитава от врагове и измяна. С молитва към Йоан Предтеча се обръщаме с молба за връщане в църквата на разкаял се човек, отделил се от Бога. Иконата на св. Йоан Предтеча помага при случаи на епилепсия, болки в главата, травми на главата.

В какво помага иконата
Иконата и молитвата към св.Йоан Предтеча помага на всеки човек да се справи успешно с всякаква работа и достойно да изпълни своя дълг. Ако вие още не сте намерили своя път в живота, вие можете да се обърнете към иконата на Йоан Кръстител. С нея на вас ще е по-лесно да откриете своето предназначение, което ще ви донесе радост и щастие.

Молитва
Кръстителю Христов, проповедниче на покаянието! 
Не презирай мене, който се кая, 
но заедно с небесните воинства моли се на Господа за мене недостойния, 
който паднах в много грехове и се измъчвам от бурните помисли на моя ум.
Изпълнен съм със зли дела и няма край моят греховен навик, умът ми е прикован към земните неща. 
Що да правя, не зная, и при кого да отида, за да бъде спасена душата, 
освен при тебе, свети Иоане, едноимен на благодатта, 
защото зная, че ти пред Господа след света Богородица си най-велик измежду всички родени на земята. 
Ти се удостои да се докоснеш до главата на Царя Христа Божия Агнец, Който взе греховете на света, 
моли го за моята грешна душа, 
та поне отсега да понеса благото Му иго и да получа наградата с последните.

О, Кръстителю Христов, досточтими Предтече, последни пророче, 
първи мъчениче, наставниче и учителю на чистотата и ближни Христов приятелю! 
Тебе моля, при тебе прибягвам: не ме отхвърляй от твоята закрила, 
но подигни мене, падналия в много грехове. 
Обнови душата ми чрез покаяние, като с второ кръщение. 
Очисти мене осквернения от греховете 
и ми помогни да вляза в небесното Царство, дето нищо нечисто не влиза. Амин. 

Дни на памет на светията
Св. Иоан Предтеча възпоменаваме няколко пъти в годината:

на 7 януари - Събор на св. пророк Йоан Кръстител (Ивановден) - денят след Кръщение Господне (Богоявление)
на 23 септември - Зачатие на св. Иоан Предтеча
на 24 юни - Рождение на св. Иоан Кръстител (Еньовден)
на 29 август - Отсичане главата на св. Иоан Кръстител (Строг пост)
на 24 февруари - Първо и второ намиране честната глава на св. Иоан Кръстител.
на 25 май - Трето намиране честната глава на св. Иоан Кръстител
всеки вторник през годината е също посветен на неговата памет.Мощи в България

Мощи на Свети Йоан Кръстител бяха открити през 2010 година на созополския остров Свети Иван. по време на разкопки сред руините на средновековния манастир "Свети Йоан Предтеча". Предполага се, че костите са били пренесени през IV век на островния манастир край Созопол от Патриаршията в Константинопол. Сега мощите се съхраняват в созополския храм "Св. св. Кирил и Методий" и се излагат за поклонение всяка неделя.


Откритието е с изключително значение за цяла България и целия християнски свят. Има висока научна стойност, доказана чрез изследвания в Оксфорд и популяризирана с филм на National Geographic Channel, излъчен и по ред други световни ТV. Десетки хиляди туристи от България и от цял свят посещават Созопол, за да се поклонят на мощите.
„Св. Иван Предтеча и Кръстител” е най-големият созополски манастир, свързан и с Българската, и с Константинополската патриаршии. Един от най-големите и най-важни Черноморски манастири, с множество запазени документи и др. ценности. Има изключително важно значение за проучването на средновековната манастирска архитектура по българските земи и на Балканите, за църковните и строителни традиции и влияния, за ролята на манастирите в религиозния и културен живот в източно-православния свят в продължение на около 12 века, както и за историята на Созопол, описван от византийските хронисти през средновековието (ХІV в.) като град, „богат, многолюден и гъсто населен”.
Духовната обител е била в миналото един от най-значимите религиозни центрове. Той е бил укрепен с каменна крепостна стена, а главният манастирски храм е бил на най-видното място. В комплекса са открити и руините на средновековна църква. Разкритите останки от стенописи говорят, че някога духовното средище е процъфтявало. Археолозите са разкрили основите на манастирската трапезария с магерницата, пекарна и монашеските килии. Манастирът е имал собствен скрипторий (манастирска библиотека). От богатата средновековна библиотека са оцелели 45 кодекса с богослужебни текстове и съчинения, повечето от които днес се съхраняват във Ватикана. В началото на 17 век манастирът е разрушен от османските нашественици.
Археологическите проучвания – от 1995 г. с прекъсвания подновени в 2008 г., допълват с множество данни представите за религиозния живот в града.Манастирът е построен на мястото натракийско светилище от VII-IV в. пр. Хр., вероятно на Аполон Лечител, където се е издигала прочутата негова статуя, отнесена по-късно в Рим. В края на IV - началото на V в. върху руините на античния езически храм е построена базиликата „Св.БогородицаКалеоса”. През първата половина на Х в.базиликата е възстановена и украсена в стила на преславската столична архитектура, с което се полага началото на манастира „Св. Иван Предтеча”, превърнал се във важно книжовно средище и най-голяма созополска монашеска обител.

Обновен е значително през 1263 година, когато Михаил Глава Тарханиот построява нов съборен храм - „Св. Йоан Предтеча“.Манастирът е имал статут на царски и патриаршески (ставропигален). Функционирал е до ХVІІ в.
От манастирската библиотека са оцелели 45 кодекса с богослужебни текстове и съчинения, повечето от които днес се съхраняват в библиотеката на Ватикана.

Храмове в България
Само един храм в цяла София носи името на св. Йоан Кръстител - в квартал “Обеля”. Повече от сто години в Софийско църква не е кръщавана на името на Йоан Предтеча. Последната е от 1900-та година в село Голеш. Това е странно, защото Йоан Кръстител е светецът с най-много празници в църковния календар - седем. Преди осем години патриарх Максим благославя строежа на нова църква в “Обеля” и сам предлага името да е на св. Йоан Кръстител. Тя е изградена с помощта на Софийска митрополия и дарения от хората в “Обеля”.
В България има няколко манастира, посветени на името на Господния Кръстител. Това са Лопушанския манастир, построен през 10-ти век, в момента е мъжки / Видинска епархия/, Градешнишки манастир от 16 – ти век, в момента е без монаси / Врачанска епархия/ - съборната църква се казва “Рождество на честния и славен Пророк Предтеча и Кръстител Господен Йоан”, и Жаблянския манастир, основан 16-ти век в Софийска епархия. В Кърджали през периода 1994 - 2000 г. е реставриран и осветен средновековния манастирски комплекс “Св. Йоан Предтеча”, състоящ се от църква, епископска резиденция, параклис, монашески килии и трапезария, оградени от крепостни зидове и кули.
Няколко храма и параклиса из страната също носят името на Св. Йоан Предтеча. В Брацигово църквата е построена от най-добрите брациговски майстори.
В Казанлък катедралният храм "Св. Йоан Предтеча" е от 1844 г. Голяма част от стенописите са унищожени през 1877 г. , а през 1936 г. отново е изографисан от Стефан Иванов, Никола Маринов и Дечко Узунов. Два от медальоните са рисувани от Чудомир.
Бойницата на запад от Асеновград е кръстена на Свети Йоан Предтеча. Ситуирана върху скала, тя е недостъпна от север и северозапад. Първият строеж е от 11-13 в. Параклисът е еднокорабен и едноабсиден. Паметник на културата от национална значимост. Възстановен е през 2000 г. Преди 800 години "Св. Ян" е бил крепостна църква в калето "Св. Йоан Предтеча" и заедно с крепостта "Св. Архангел Михаил" е защитавала Станимака от север.
В Несебър има храм на името на Предтечата от 11-13 век., какъвто е имало и в Созопол.На островите Св. Иван и Св. Петър се намират останките на манастира "Св. Йоан Предтеча" с главен храм църквата "Св. Йоан Предтеча", разрушен през 14-ти и 15-ти век.


В Троянския манастир има скит от 1832 г, посветен на "Св. Йоан Предтеча", получил по-късно името "Зелениковец" от местността, където бил издигнат. В землището на село Руен се намира параклис “Отсичане главата на Св. Йоан Кръстител”, който е еднокорабен и едноапсиден. Намира се в източната част на землището. В Света гора Атон в Зографския манастир има един параклис на името на “Св. Йоан Предтеча”, украсен през 1768 г. със средства на Хаджи Василий от Ловеч. Според гръцки проучвания атонският скит "Св. Йоан Предтеча", разположен близо до Иверския манастир, е бил средище за "подготовка на новомъченици".

Житие на светеца и значение на иконата

В пустинните земи на Израел, няколко месеца преди да дойде Спасителя се появил човек, който кръстил хората. Той подготвял пътя на Господа, разказвайки всичко за Царството Небесно. Той учил хората да правят добри неща и да бъдат милосърдни. Много виждали в негово лице Месията, но той говорил, че Силният идва след него.

Зачатие на пророк и кръстител Йоан Предтеча


Свещенник Захарий и неговата съпруга Елисавета живели в близост до град Хеврон и от дълги години нямали деца. Годините минавали и  надеждата да станат родители угасвала. Те се отчаяли и спрели да молят Бог за дете. Веднъж, когато Захарий бил сам в храма пред него застанал човек. От него струяла светлина и необикновена мощ, а на плещите имал крила. Това бил архангел Гавраил. Той му съобщил, че скоро Захарий и Елисавета ще имат син, който ще бъде велик пророк и ще кръсти Месията, а името, с което ще го нарекат ще е Йоан. Захарий се усъмнил в казаното, защото той и жена му били на преклонна възраст. Неверието възмутило архангела и той възникнал:"Знай, че скоро ще дойде Спасителя, а преди Него ще бъде твоят син, който ще подготви пътя на Месията и ще бъде такъв пророк, като Илия. Но за това, че не ми повярва ще онемееш дотогава, докато не се случат тези събития."

Рождество на св.Йоан Предтеча

За случилото се Захарий не могъл да разкаже на никой, а след няколко дни станало ясно, че Елисавета чака дете. Бъдещата майка била от рода на Аарон и била роднина на Дева Мария. Божията Майка, узнавайки новината, отишла да я види. Когато Елисавета я видяла, тя почуствал как бебето се раздвижило в утробата и. 
Когато момченцето се родило, майка му с увереност казала. че ще  го нарече Йоан. Тя по-късно се допитала до Йоан. Той напиал:'Името му е Йоан".В този момент му се върнала способността да говори. Захарий веднага предал думите на архангела за това, че неговият син ще бъде Предтеча - този, който ще подготви хората за Спасителя.
Половин година след това във Витлеем се родил Иисус Христос. Влъхвите го нарекли Цар Иудейски и Ирод изпратил войните си да убият всички момченца до 2 г. възраст.Опасността надвиснала и над малкия Йоан. Елисавета избягала заедно с него в планината, а Бог и помогнал да се скрие, като им дал вода и храна. В този момент войните на Ирод влезли в храма, където бил Захарий и започнали да го измъчват, за да каже къде са се скрили. Бащата не отронил нито дума и бил убит.

Пророчество на Йоан Предтеча
От ранно детство Йоан живял сам в пустинята. Майка му починала, когато той бил съвсем малък. Неговият живот протичал в пост и молитва. На 30 г. възраст той започнал да проповядва сред хората. Той говорел, че скоро ще дойде Спасителя, а за да се срещнат с Него, хората трябва да се покаят и да вършат само добри дела, за да може чрез нравствено очистване да се подготвят за кръщението.
При пророка идвали хора и питали какво да правят.Той ги поучавал да бъдат добри, справедливи и честни. Хората започнали да говорят, че това е Месията. Но пророка отговарял:"Аз кръщавам с вода, но има сред вас Един, който не познавате. Той идва след мен, но Той е преди мен. Аз съм недостоен за праха под обувките Му."

Кръщение Господне
В река Йордан св. Йоан Предтеча кръщавал хората. Когато на брега дошъл Иисус пророка се обърнал да Го посрещне и възкликнал: "Ето Го, Агнеца Божий, Който е взел греха на света. Това е Той, за Който казах:след мен идва Мъж, Който е преди мен, защото Той е изначално преди мен. Аз не Го знаех, но за това Той е дошъл да се кръсти във вода, за да бъде представен на Израиля."

Вифавара
На това място се извършило Кръщението на Иисус от Йоан Предтеча

В момента, в който Господ стъпил във водата на река Йордан, Бог се явил на хората: чул се глас от небесата и Светия Дух се появил под формата на гълъб. Така сред многобройното присъствие на много хора, пророк и светител Йоан засвидетелствал идването на Месията.

Отсичне главата на св.Йоан Предтеча
След кръщението Спасителя се отделил в пустинята. 

пустыня
Йорданската пустиня, където Йоан Кръстител прекарал време в пост и молитва

Скоро след това св.Йоан бил арестуван по заповед на цар Ирод. Йоан укорявал цар Ирод затова, че отнел жената на брат си Иродиада и заживял с нея. За това Иродиада ненавиждала Йоан и искала да бъде убит. Но царя отказвал да убие човека, който бил толкова обичан от народа.
На рожденния ден на царя в двореца се събрали гости. По време на пиршествата при тях дошла Саломея. Тя била родната дъщеря на Иродиада. Тя започнала да танцува, и когато престанала цар Ирод възкликнал: "Ще ти дам каквото искаш!".Саломея отишла при майка си и тя и казала:"Поискай главата на Йоан".
Цар Ирод не могъл да се отрече и след известно време в залата внесли на поднос главата на Йоан Кръстител, която показали на Иродиада. Една слугиня проследила своята господарка, взела главата и я скрила на Елеонската планина.

Първото и второто намиране на главата на Йоан Кръстител
Минали години. Земята на Елеонската планина преминала във владение на един знатен човек на име Инокентий. По време на строителството на църква там той намерил великата христианска светиня - главата на свети Йоан Предтеча. Той я съхранявал в новопостроената църква, но след неговата смърт църквата запустяла и реликвата била загубена.
По време на управлението на император Константин в Йерусалим идвали поклонници, желаещи да се поклонят на христианската светиня. Йоан Кръстител се явил в съня на двама пътуващи монаси и той им разкрил мястото, където е неговата глава. Те я намерили и продължили по пътя си. Заедно с тях, в търсене на прехрана пътувал и един беден грънчар. Веднъж той чул глас, който му казал да вземе главата със себе си. Той така и постъпил, и от този момент животът му се променил. Той забогатял, и знаейки, че това което има е благодарение на светинята, щедро раздавал милостиня на бедните. След неговата смърт главата на Кръстителя преминавала от ръка на ръка. Когато станал неин притежател, йеромонах Евстатий я скрил в пещера, а той започнал да приема болни хора и да ги лекува. Чудесата той приписвал на себе си, а всъщност те произтичали от главата на Йоан Предтеча. Когато се разкрила истината, Евстатий бил изгонен от града, а край пещерата открили манастир. Дълго време монасите търсели главата, но не успяли да я намерят.
За втори път главата била намерена през 452 г. Намерил я архимандрита на обителта Маркел, на който се явил Йоан Кръстител, като му указал точното  място. Дълго време главата на Йоан Кръстител се съхранявала в Константинопол.

Третото намиране на главата на Йоан Кръстител

400 г. след второто намиране на главата на Йоан Кръстител, тя била изгубена отново.Спасявайки я от иконоборческото движение, я укрили в град Коман. За трети път главата на Йоан Кръстител била намерена от патриарх Игнатий.
Друга много чудотворна светиня е ръката на Йоан Кръстител. Дясната ръка на светеца, която той положил на главата на Иисус при Неговото кръщение била съхранена от апостол Лука. Многократно се променяло местонахождението на десницата, но от 1799 г. тя се намира в Русия, и била пренесена от Малта. След Окт.революция я изнесли извън страната. Към днешна дата се намира в Черногорския Цетински манастир.

Няма коментари:

Публикуване на коментар