събота, 6 септември 2014 г.

Икона на Пресвета Богородица "Геронтиса" - за разрешаване на всякакви материални трудности; при проблеми във всички сфери - семейни, битови, държавни, обществени

Чудотворният образ на Божията Майка "Геронтиса" се намира в манастира Пантократор на Света Гора. Наименованието на иконата в превод от гръцки е "Старица" или "Игумения". На тази икона Пресветата Богородица е представена в цял ръст, в молитвена поза. Нейният образ не оставя никого равнодушен и поражда у хората, които и се покланят чувство на радост, надежда, утешение и душевен мир.

Как иконата помага на вас и на вашите близки

Счита се, че иконата помага за разрешаване на много здравословни проблеми(язва, рак и др.), а също така помага  при безплодие, а също и на жени при раждане. Иконата помага на възрастни хора и на хора в нужда.Също така пред нея се молят за благополучие в работата и в учението.

Молитва пред иконата

O, Пресвета Госпожо, Владичице Богородице! Ти си по-високо от всички ангели и архангели: помощница на обидените,  застъпница на бедните, утешение за опечалените, кърмителница на гладните, дреха за голите, изцеление за болните, спасение на грешните, помощ и застъпничество за всички християни. О, Всемилостива Госпожо, Дево Богородице, Владичице! Издигни ни над дълбините на греха, и ни избави от глад, загуби, от трус и потоп, от огън и меч, от нападения на врагове, от вредни ветрове,и от смъртоносни язви, и от всяко зло. Дай Госпожо мир и здраве на Твоите раби и на всички православни християни, и просвети ума и сърцето им и позволи на грешните Твои раби да влезат в Царството на Твоя Син и наш Бог: защото Неговата държава е благословена и препрославена, с безначалния Негов Отец и с Пресветия и Благ и Животворящ Дух, сега и винаги и вовеки веков. Амин.

                                                           История на иконатаИконата се намира в съборния храм на Пантократорския манастир в Света Гора. Веднъж възрастен игумен на Пантократорския манастир се разболял и бил в предсмъртна агония. Като разбрал, че настъпва края на живота му, той пожелал да приеме причастие и помолил йеромонаха да побърза с извършването на литургията. Но йеромонахът не обърнал нужното внимание на молбата на своя игумен и не побързал със службата. Тогава чул от намиращата се в олтара икона на Божията Майка строг глас, който му заповядал да изпълни желанието и волята на своя игумен. Поради това иконата била наречена с името "Герондиса" ( в превод от гр. Старица). Иконата е реставрирана и обкована със сребърен обков. На обкова е изобразена делва с изливащ се елей - в памет на това, че по време на молитва на игумена на манастира пред светата икона станало чудесно увеличаване на елея в празните манастирски делви.

Чудеса на иконата


По време на нападение на манастира от сарацините светата икона била хвърлена от тях в кладенец, намиращ се в близост до обителта. След известно време иконата била намерена по указание на роднини на един от сарацините, наказан със слепота за деянието си. Иконата била хвърлена в кладенеца, където останала 80 години. Когато настъпил смъртния час на сарацина, в предсмъртните си мъки, той се разкаял за безумието си и признал, че е справедливо наказан от Божията Майка. Той заповядал на домашните си след смъртта му да отидат на Света Гора и да открият там иконата на Божията Майка, скрита от него и другарите му в кладенеца. Роднините изпълнили заповедта му, отишли на Света Гора и посочили мястото, където била хвърлена светинята.
По време на немската окупация на Гърция (между 1941 и 1944 г.), един от старците в манастира „Пантократор” отец Евтимий, докато проверявал склада за хранителни продукти, установил, че зехтинът във всички съдове се бил изчерпал и нямало откъде да се вземе нито за кухнята, нито за кандилата. Той съобщил на другите монаси в манастира и всички заедно започнали горещо да се молят пред иконата „Пресвета Богородица Геронтиса”. След няколко дни старецът чул насън глас, който му казал: „Отче, още преди залез слънце приготви всички съдове за зехтин да са измити, защото ще се погрижа тези дни да донеса, за да ги напълните”.

Отец Евтимий се събудил и развълнуван побързал да отиде при помощника си, за да му заръча да измие всички съдове за зехтин. „Но отче, откъде ще намерим толкова много зехтин в сегашното тежко положение?”, запитал недоумяващо монахът. Старецът настоял да направи това, което му казва, и заедно с него започнал да мие съдовете.
Веднъж един монах бил повикан от игумена на манастира, който му заръчал да отиде в Карея, и да донесе оттам едни пари, от които манастирът много се нуждаел. Монахът знаел, че трябва да се върне възможно най-бързо, още преди залез слънце, за да не бъде застрашен от нападения на крадци. Той уверил игумена, че е готов да изпълни успешно задачата и непрестанно ще се моли на Божията Майка да не му се случи нищо лошо. Случило се така обаче, че монахът се забавил и на връщане вече се било стъмнило. Разстоянието до манастира било доста голямо, което криело опасности. Тогава монахът от сърце се помолил на Пресвета Богородица да го закриля. Изведнъж до него се появила жена, облечена като монахиня, която го попитала защо е толкова тъжен. Той се учудил, но й отговорил, че е много притеснен, тъй като не послушал игумена да се върне навреме, още преди да се стъмни, и сега имало опасност да загуби манастирските пари. Тогава монахинята го докоснала с ръка и той внезапно се намерил близо до манастира, до кладенеца, в който според едно предание разбойници хвърлили иконата „Пресвета Богородица Геронтиса”, за да могат да заграбят повече злато и сребро, а после, при възстановяването на обителта, монасите я намерили непокътната.
Монахът разказал на братята си в манастира за чудото, което извършила с него Божията Майка. Всичките монаси слезли в храма и отправили благодарствени молитви към Пресветата Дева Мария за това, че се е погрижила за техния манастир www.munteleathos.com.

Иконата в България

Копие на чудотворната светогорска икона "Пресвета Богородица-Геронтиса"(Старица) има в Митрополитския катедрален храм паметник „Свето Успение Богородично“ в град Варна.

Ден на почитание
4 април

Няма коментари:

Публикуване на коментар