понеделник, 28 октомври 2013 г.

Архангел Рафаил - помага за изцелението на физически и духовни болести; на пътешествениците; на лечителите

Неговото име означава "Господ изцелява" и произхожда от еврейската дума "рафа", която означава доктор или целител. 

За какво помага иконата?

Иконата на Архангел Рафаил помага за изцеление както на хора, така и на животни. Помага за зрението на физическо и духовно ниво. Защитава пътешествениците; очиства пространството и помага за преодоляване на пагубните навици. 

Архангел Рафаил е могъщ лечител на физическите тела и на хора, и на животни. Всички, които се обръщат за помощ към него получават бързо изцеление. Според преданието той облекчил болките на Авраам при обрязването му. Рафаил може да бъде призоваван и когато се молим за здравето на друг човек. Рафаил веднага ще се се отзове на мястото, на което е повикан, но няма да се намеси, ако няма добра воля у другия човек. Само по себе си присъствието на Рафаил оказва успокоителен ефект и по този начин помага по естествен начин да се намали стреса и тревогата. 


Рафаил е и чудесен помощник за безопасни пътешествия и за безпроблемно пътуване. Той помага и на тези, поели на духовно пътешествие да намерят истина и ръководство.

В Библията е споменат във второканоничната Книга на Товит (3:16; 12:12-15). http://biblia.org.ua/bibliya/tov.html Съгласно еврейските предания той е излекувал Авраам от болката, която е изпитвал при обрязването, на което се подлага като възрастен. В исляма архангел Рафаил е този, който ще възвести Съдния ден.

Книга на Товит” от Стария завет е посветена на арх. Рафаил, защото е написана по внушение Божие, предадено от арх. Рафаил на Товит.  

Историческият Товит, иудеин, отведен в плен в Ниневия, бил придворен доставчик на Салманасар, от което много забогатял и се отдал на щедра благотворителност: гладни хранел, голи обличал, убити сънародници погребвал (гл. 1). От прекосилен труд той ослепял и обеднял. Жена му натяквала: "Де останаха добрините ти — никой не те поглежда?". В бедата си Товит потърсил в молитва помощ от Бога.
В същото време, нейде далеч, в Екбатана Мидийска, Сарра Рагуилова молела Бога да я избави от тежка беда — седем пъти се женила и Асмодей умъртвявал женихите още в първата брачна нощ.
Бог чул молитвата и на двамата (гл. 3). „Биде чута молитвата на тия двама пред славата на великия Бог и биде пратен  арх. Рафаил да изцери и двамата.”

На смъртно легло Товит пратил сина си Товий в Рага Мидийска, при Гаваила, за да получи оставените на съхранение при него 10 таланта (гл. 4). 

По пътя Товий настигнал пътник, с когото продължили заедно. Азария   се казвал спътник. Арх. Рафаил (Азария) се представил   като  младеж, който търси работа на Товий. Ето думите на писанието: „А Бог, който живее на небесата, да насочи към сполука вашия път и ангелът му да ви придружава.”  Така, воден от арх. Рафаил, Товий открил много неща за живота си.
Трябвало да пренощуват край брега на р. Тигър. Товий слязъл да измие нозете си. Една риба го изплашила. Спътникът му го посъветвал да я улови и извади на брега, да я разпори и запази за лек против слепота жлъчката, сърцето и черния й дроб. 
Товий го послушал. В Екбатана  Азария завел Товий да пренощуват в Дома на Рагуила и го посъветвал да се ожени за Сарра, като му дал и лек, чрез който да прогони бесовете от нея и да избегне съдбата на предишните й женихи (гл. 5 - 8). Сватбата продължила седем дни, през които Азария отишъл в Рага и взел оставените пари (9 гл.).

Загрижен за болния си баща, Товий побързал да се върне в Ниневия. Намазал очите на баща си с жлъчката на рибата и той прогледнал. Пристигнала и Сарра от Екбатана с голяма зестра. Младите съпрузи поискали да наградят Азария за помощта, но той отказал и открил, че е Архангел Рафаил: "Аз съм Рафаил, един от седемте свети Ангели, които възнасят молитвите на светиите и възлизат пред славата на Светия" (Тов. 12:15).
След това станал невидим и отлетял към Царството Божие (гл. 9-12).
Прогледналият Товий написал гореща благодарствена молитва (гл. 13), продължил предишния си добродетелен живот, предсказал разрушението на Ниневия и посъветвал близките си да бягат. Товия завел цялото си семейство при тъста си в Екбатана. Там, в благочестие и добротворство, живял до 158 години (гл. 14).

Според преданието Рафаил научил Товий как да използва рибата за медицински цели и как да прави лечителни мехлеми и мазила.Това е пример за това, че Рафаил помага не само на болните, но също така помага на лечителите на хората и ги обучава. Лечителите могат да се помолят на Рафаил да им помогне, молейки се за ръководство и наставление по време на лечението. 

Рафаил също така е лечител и на дивите и домашни животни. Той ще ви помогне и ако сте загубили домашния си любимец.


Молитва

О, свети Архагел Рафаиле! Усърдно те молим, бъди наш пътеводител в живота, съхрани ни от всички видими и невидими врагове,изцели душевните и физическите ни болки, изправи нашия живот към покаяние и вършене на добри дела. О, свети Архангел Рафаиле! Чуй нас, грешните Божии раби (имената), молещи се на теб, и ни дай в настоящите и бъдещите дни да благодарим и славим нашия Създател сега и винаги и вовеки веков. Амин!

Места на Архангел Рафаил
1.Koрдоба, Анадулсия, Южна Испания
През 1274 г. градът бил ударен от невиждана епидемия. В този момент епископа на града построил болница и гробница за болните. Първото появяване на св.Рафаел било пред управник от града:"Кажи на епископа, че Бог е много удовлетворен от неговите грижи, от молитвите за болните към Него и Дева Мария. Сложете моя образ на върха на кулата с камбаната на джамията и отбелязвайте един ден в годината, посветен на мен."
След това се явил втори път на същия човек и поръчал да сложат образа му на църквата Св.Петър.
Архангел Рафаил се счита за покровител на града и неговия образ е навсякъде.Местните жители много почитат св.Рафаил, много деца, родени в града се наричат Рафаил. В деня на св.Рафаил (24 октомври) се извършват специални богослужения 


Архангел Рафаил – святой покровитель города (Фото: benjasanz, Shutterstock)

2. Фестивала на св.Рафаил в Индия
Провежда се всяка година в гр. Олур, Керала, Индия от 1839 г.Църквата в Олур е основана през 1718 г. и носи името на св.Антоний, но също така е приютила статуята на св.Рафаил. Фестивалът, който се чества на 23 и 24 октомври е едно от най-важните християнски събития в Керала. Основното събитие на фестивала е пренасянето на статуите на 4 архангела - Архангел Рафаил, Архангел Михаил, Архангел Гавраил и Ангела-Пазител. 
Ollur Junction.JPG

Архангел Рафаил в България


Стоян Недев-Зографа от Велико Търново изографисва иконата на архагел Рафаил по поръчка. Иконата е целебна и много силна. В горния десен ъгъл е изобразено слънцето, и са добавени цветя и птици, защото архангела разговаря с тях. В долния ляв ъгъл е изобразена книга, дадена на архангела от Бог да лекува всички болести. Архангел Рафаил държи ключа за нея.

Молитва към иконата на Архангел Рафаел

Свети Архангел Рафаеле, помогни ми. Дари ми с тези ръце лековити лъчи неземни и лечебни. Излекувай ме от всяка болка. Победи мрака в мене. Напътствай Светлината да ме пречисти и зареди с твоите енергии добри.

Лек душата ми намира, щом в очите ти се взира.

Молитви към архангел Рафаил за лекуване на всякакви болести
От книгата на Дорийн Върчу „Чудотворните изцеления на Архангел Рафаил”, изд. Аратрон

Очи
Скъпи архангел Рафаил, благодаря ти, че измиваш очите ми със своята изумруденозелена лечебна светлина, че ми помагаш да се фокусирам и да виждам цялата красота на живота с всичките й подробности.

Панкреас
Скъпи архангел Рафаил, моля те, облей моя панкреас със своята лечебна енергия и помогни на моята храносмилателна и ендокринна система да функционират съвършено и в Божествена хармония.

Пикочен мехур
Скъпи архангел Рафаил, благодаря ти, че изпращаш своята изумруденозелена лечебна светлина в моя пикочен мехур и цялата ми отделителна система. Сега с готовност се освобождавам от всички гневни мисли и чувства и си позволявам с любов да призная истинските си емоции пред себе си и пред другите.

Простата
Скъпи архангел Рафаил, благодаря ти, че се грижиш и лекуваш простатата ми и ми даваш съвети, за да мога и аз да поддържам нейното здраве и функция.

Пръсти
Скъпи архангел Рафаил, благодаря ти, че излекува пръстите ми и възстанови тяхната стабилност и подвижност. Сега се освобождавам от всяка болка и изцяло приемам твоята лечебна енергия с дланите и пръстите си.

Пръсти на краката
Скъпи архангел Рафаил, моля те, помогни на пръстите ми да се излекуват, да бъдат здрави, силни и напълно подвижни. Моля те, помогни ми да стоя стабилно на краката си и да вървя свободно напред по житейския си път. Сега се освобождавам от целия гняв и нежелание да простя, за да ги заменя със здраве и спокойствие.

Психично здраве
Скъпи архангел Рафаил, моля те, помогни ми да осъзнавам и да виждам моя живот красив и подреден. Моля те, помогни ми да се освободя от болката от миналото и от тревогата за бъдещето, за да се радвам на настоящия момент. Моля те, покажи ми как да се съсредоточа върху това, за което изпитвам благодарност, и да предавам всички мъчителни мисли на Бог в мига, в който се появят.

Раждане
Скъпи архангел Рафаил, моля те, грижи се за моята бременност и раждане, за здравето и безопасността на моето бебе, както и за мен. Благодаря ти, че с твоя помощ раждането ми ще бъде лесно и безпроблемно.

Рамене
Скъпи архангел Рафаил, сега предавам целия си товар на теб и на Бог, за да го лекува и трансформира. Вече не желая да нося нищо негативно и стресиращо. Моля те да изчистиш и обгърнеш раменете ми със своята защитна и лечебна зелена енергия.

Ребра
Скъпи архангел Рафаил, благодаря ти, че възстанови равновесието в моето тяло и целостта на ребрата ми. Сега те са здрави във всяко отношение, в хармония с духовната истина. Благодаря ти, че ми помагаш да дишам леко и приятно.

Репродуктивна система (за жени)
Скъпи архангел Рафаил, моля те, дай ми подкрепа, съвети и лечебна енергия, за да поддържам репродуктивната си система и моето тяло да откликне на желанието ми да забременея. Моля теб и другите ангели да напътствате мен и моя партньор, за да зачена успешно и да родя здраво дете.

Ръце
Скъпи архангел Рафаил, моля те да обгърнеш ръцете ми със своята изумруденозелена лечебна светлина, да отстраниш всичко, което не е от Бога, да им върнеш истинската сила и съвършеното здраве.

Скръб
Скъпи архангел Рафаил, моля те, прегърни ме и утеши скърбящото ми сърце. Помогни ми да продължа напред и да изградя отново живота си. Моля те, дай ми надежда и покой.

Сливици 
Скъпи архангел Рафаил, моля те, облей сливиците ми със своята облекчаваща и лечебна изумруденозелена светлина. Благодаря ти, че се грижиш за здравето ми с разбираеми съвети и лечебна енергия.

Стомах
Скъпи архангел Рафаил, сега предавам на теб и на Бог всичко, което ме тревожи, за да бъде излекувано и променено. Позволявам си да приема с готовност всичко, което се случва в живота ми, защото знам, че душевният покой води до чудо­творно изцеление. Благодаря ти, че изпълваш стомаха ми с лечебната си енергия и възстановяваш съвършеното здраве и хармония на моята храно­смилателна система.

Стъпала
Скъпи архангел Рафаил, моля те, заздрави стъпалата ми, помогни ми да стъпвам здраво и стабилно, следвайки пътя на душата и сърцето си.

Сън
Скъпи архангел Рафаил, моля те, успокой ума ми и ми помогни да се отпусна, да се доверя и да се освободя от напрежението. Благодаря ти, че ми помагаш да се насладя на прекрасния нощен сън. Сега се чувствам в безопасност и знам, че ме обичат.

Сърце
Скъпи архангел Рафаил, сега се освобождавам напълно от всички емоционални притеснения, които стягат сърцето ми. Предавам всички свои емоционални болки на теб и на Бог – изцяло и с пълно доверие. Моля те, обгърни ме с изумруденозелената си светлина, която аз вдишвам с всяка клетка на сърцето и кръвоносната си система. Благодаря ти, че по всякакъв начин подкрепяш моето здраво сърце.

Тегло
Скъпи архангел Рафаил, сега предавам всичките си тежки мисли и чувства на теб и на Бог. Настроението ми е ведро, мислите ми са безгрижни и на сърцето ми е леко. Моля те, прережи всички нишки на страха, които ме свързват с нездравословните храни и напитки, и поддържай моя здравословен апетит и начин на хранене.

Тревожност
Скъпи архангел Рафаил, моля те да успокоиш мислите и нервите ми с изумруденозелената си светлина. Помогни ми да се отпусна и да повярвам, че любимите ми хора, както и аз, сме защитени и в безопасност.

Челюст
Скъпи архангел Рафаил, благодаря ти, че излекува челюстта ми, за да бъде здрава и да функционира правилно. Благодаря ти, че ми помагаш да дъвча и гълтам лесно и с удоволствие. Сега се освобождавам от всяко напрежение в челюстта си, защо­то знам, че ти ме подкрепяш напълно и ме закриляш по всякакъв начин.

Черва
Скъпи архангел Рафаил, моля те, изпрати своята лечебна енергия в моите черва и цялата ми отделителна система. Нека бъдат съвършено здрави и да функционират правилно във всяко отношение.

Черен дроб
Скъпи архангел Рафаил, сега желая да се освободя от целия задържан гняв и нежелание да простя.. Искам да изчистя напълно черния си дроб от всич­ки остатъци от предишния си начин на живот. Благодаря ти, че излекува черния ми дроб и се погрижи той да функционира в съвършено здраве.

Устни
Скъпи архангел Рафаил, моля те, излекувай устните ми и им върни истинското състояние на Божествено здраве и съвършена функция.

Уши
Моля те, скъпи архангел Рафаил, със своето Божествено присъствие и с лечебната си енергия направи така, че ушите ми да бъдат здрави и да функционират правилно. Желая да се освободя от всичко обидно и нараняващо, което ушите ми някога са чули. Желая да чувам само истината.

Яйчници
Скъпи архангел Рафаил, моля те да изпълниш яйчниците ми със своята изумруденозелена лечебна светлина, да премахнеш всички болки и блокажи и да им помогнеш да функционират съвършено във всяко отношение. Благодаря ти, че ми показа какво да предприема, за да се погрижа за здравето и благополучието си.

5 коментара:

  1. Молитвите на Дорийн Върчу не са православни. Авторката се занимава с ясновидство.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е ,н арх. Рафаил присъства във всички религии.Важното е какво има в душата и сърцето , а не канона и фанатизма.

      Изтриване
  2. Харесва ми статията! Научих неща,които досега не са ми били известни!

    ОтговорИзтриване
  3. Харесва ми статията! Научих неща,които досега не са ми били известни!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за статията :-) Ще се моля за здраве за хора и животни :-)

    ОтговорИзтриване

Страници

Страници