понеделник, 19 август 2013 г.

Жировицка икона на Божията Майка - за щастлив брак, за деца, за омъжване на неомъжени

Жировицката икона на Божията Майка се явява в Жировичи, Беларус. Чудотворната икона се почита и в Православната, и в Католическата църква. Една от най-почитаните светини в Беларус. 


За какво помага иконата?

Иконата помага освен за устройство на семейства при неомъжени и при лечение на онкологични и тежки заболявания. Помага и при бедствия - пожари

Празник на иконата
7 май

История на иконата

Съгласно легендата иконата се появила през 1470 г. близо до село Жировичи в Беларус.В гората, която тогава принадлежала на православния литовски велможи Ал.Солтон деца овчарчета видяли необикновна ярка светлина, проникваща през клоните на крушево дърво. Децата се приближили към дървото и видяли на него неголяма икона на Божията Майка в лъчезарно сияние. Овчарчетата с благоговение взели иконата и я отнесли на своя господар. Той я заключил в дървен сандък. На следващия ден при Александър Солтон дошли гости и той решил да им покаже ценната икона, но иконата я нямало вътре. След известно време овчарчетата пак намерили иконата на същото място и отново я занесли на Солтон. Той дал обет да построи църква на мястото на явяването на иконата.
Около построената дървена църква скоро се оформило селище. През 1560 г. храмът изгорял, въпреки усилията на жителите да го потушат и да спасят иконата. Всички жители решили, че тя е изгоряла. Но скоро след това деца от селото, връщайки се от училище видяли чудно явление: Дева, с необикновена красота седяла на камък до изгорялата църква, а в ръцете си държала иконата, която всички смятали за изгоряла. Децата разказали за видяното на своите близки. Възрасните, заедно със свещеника се отправили бързо към мястото. До камъка имало запалена свещ, а на него стояла иконата, която била недокосната от огъня. След време бил изграден нов, каменен храм, а вътре поставили чудотворната икона. В началото на 16 век тук бил изграден и манастир. През 1613 г. манастирът станал католически и бил такъв до 1839 г.По време на първата световна война Жировицката икона на Божията Майка била пренесена в Москва в църквата Василий Блаженний на Червения площад, но през 1920 г. била върната в обителта.
Сега иконата се намира в мъжкия Успенски Жировицки манастир в Беларус.


Молитва към иконата


О, Премилосърдна Богородице!Всеки, дошъл пред Теб за помош не си е тръгвал нечут.От юношеските си години се уповавам на Твоята помош и застъпничество и никога не съм бил лишен/а от Твоето милосърдие. Виж, Богородице скърбите на моето сърце и язвите на моята душа. Коленичал сега се моля пред Твоята икона и Ти принасям моето моление. Не ме лишавай от всесилното Си ходатайство в деня на моята скръб, и в деня на моята печал се застъпи за мен. Не се отвръщай от сълзите в моите очи Владичице и изпълни с радост моето сърце. Бъди мое убеждище Милостива и със светлината на Твоето озарение просветли ума ми.
Mолитвите ми са не само за мен, но и за всички хора, притекли се за Твоето застъпничество. Огради Църквата на Твоя Син с благост и я предпази от нейните врагове. Измоли от Бог, Твоят Син дух на разум и благочестие за всички пастири на Неговото стадо, чистота и божествена истина. Измоли също така Владичице от Господа мъдрост и сила за всички властимащи и управляващи, справедливост за съдиите, а на всички, които идват към Теб целомъдрие, смиреност, търпение и любов. Също така Те моля Премилосърдна да осениш нашата страна с Твоята благостиня и я избави от стихийни бедствия, нашествия на чуждоземци , а на всички живеещи в нея да пребивават в любов и мир, да живеят тихо и безметежно, и заедно с Теб да възхваляват Бог на небесата вовеки. Амин.Много чудеса са се извършвали и се извършват пред чудотворната Жировичка икона на Божията Майка. Чудесата, които произтичали от нея са непрестанни и на-разнообразни, особено, ако касят изцелението на душата. В манастирските ръкописи от древността са описани над 150 чудеса. Ето някои от чудесата, случили се след изнасянето на иконата от манастира за поклонение през 1937 г.
Жителка на с.Белая Ана Мелешко, която 2 години не можела да говори внезапно се излекувала. Това се случило по време на престоя на Жировицката икона в нвйното село. чудото се случило след молитви пред иконата и вземане на Свето причастие.
13 годишно момиче, което имало заболяване на крака и единственото, което можела да направи медицината било ампутация се излекувало напълно с усърдна молитва пред копието на Жировицката икона на Божията Майка. Със сълзи от радост и голямо чувство на благодарност тя поискала да бъде отслужен акатист пред Божията Майка  в знак на благодарност.
Жителката на с.Подлеса Елена Шахмут, която страдала от остър ревматизъм и невъзможност да се движи в студено време напъло се излекувала след помазване с елей от иконата.
Момиче от с.Верблота се излекувала от очна болест, като промивала очите си с водата от извора на мястото на явяването на Жировицката икона на Божията Майка.

А това са случаи, описани в летописите на Жировицкия манастир от последните години:

Горолевич, гр.Витебск

"Моят син Генадий/роден 1988 г/ имаше киста на мозъка, която лекарите откриха, когато той беше на 9 г. До 13 му година кистата беше станала доста голяма, и според лекарите нямаше шанс и смисъл в операцията, защото беше късно. Лекарите го обявиха за безнадежден случай - детето ни гаснеше пред очите и ние не можехме да му помогнем.
Последната ми надежда беше Жировицкия манастир с чудотворната икона на Богородица и целителния извор. След първото посещение у сина ми настъпи известно облекчение на болестта. А с всяко посещение здравето му се подобряваше. Посетиме манастира 5 пъти.
През октомври 2002 г лекарите му направиха изследване - компютърна томография на мозъка - и кистата я нямаше. Отидохме за 6 път в манастира - да благодарим на Божията Майка.

Анна Владимировна, родена през 1959 г., Докшицкий район

"Страдах от радикулит. Прекарах 7 седмици в болницата, но нямаше облекчение. През август 1996 г. отидох в Жировицкия манастир с моето семейство. Присъствах на литургията, молих се пред иконата, потопих се в извора със светена вода и останах на вечерната служба. По време на службата усетих две прещраквания в гърба си, но не разбрах техния произход. Прибрахме се у дома през нощта. На сутринта, като станах започнах да оправям леглото си и чудо - нямах никаква болка в гърба си. След 2 седмици се върнах в Жировицкия манастир, за да благодаря за изцелението. "

Жана, 16 ноември 2001 г, гр.Минск

Шест години имах поставена диагноза безплодие. Отидох в манастира, и след месец забременях и родих здраво момчнце -Павел. Сега той е на 4 години."Няма коментари:

Публикуване на коментар