петък, 26 юли 2013 г.

Пресвета Богородица "Радост или Утешение"- помага при изцеление на различни заболявания, защитава при конфликтни ситуации,

Иконата на Божията Майка Радост или Утешение има особен произход - тя е ръкотворна само отчасти. Нарисувана е по повод чудотворното изцеление на цар Аркадий по застъпничеството на Божията Майка, а в последствие нейните очертания се променят. Молитвата пред тази икона помага в лечението на различни заболявания, защитава от нещастия, свързани със стихийни бедствия и епидемии.

Как защитава иконата?

Моитвата пред иконата на Божията Майка "Радост или Утеха" помага при изцеление на заболявания и е известна с множеството изцеления, случвали се пред нея. Пред този образ на Божията Майка се молят за защита от природни бедствия - пожари, наводнения, от нападения на врагове и посегателства на дома.

Как помага иконата?

Молитвата пред иконата на Богородица "Радост или Утеха" помага в случаите, когато сте несправедливо наклеветен, или сте попаднали в скандална ситуация - тогава молитвата пред нея помага да се избавите от неприятната ситуация. Ако сте преживели природно бедствие - молитвата помага да се укрепи духа ви и да се преодолее паническото състояние. На нея също се молим при епидемии.
Икона Божией Матери  Отрада и Утешение
Молитва

Надеждо на всички земнородни, Пречиста Дево Богородице, наше Утешение и Отрада! Не се гнуси от нас, грешните, защото се уповаваме на Твоята милост. Угаси в нас греховния пламък и ороси с покаяние нашите изсъхнали сърца. Очисти нашия ум от греховни помисли. Приеми тези молитви, които с въздишки Ти принасяме от душа и сърце. Бъди ни Ходатайка пред Твоя Син и Бог и с Твоите майчински молитви отвърни от нас Неговия праведен грях. Укрепи в нас православната вяра, вложи в сърцата ни дух на страх Божий, дух на смирение, търпение и любов.
Изцели душевните ни и телесни рани, укроти бурята на злите вражески нападения. Вземи от нас бремето на нашите грехове и не ни оставяй да погинем докрай. Изпрати Своята милост и светото Си благословение на всички, които стоим пред Теб и Ти се молим. Бъди винаги с нас, дарувай на прибягващите към Теб отрада и утешение, помощ и закрила, та всички да Те славим и величаем до последното си дихание. Амин.
О, Пресвета Дево, Господня Майко, Царице на небето и земята, чуй многоболезнените въздишки на нашите души, погледни от Твоята свята висота към нас, които с вяра и любов се преланяме пред пречистия Твой образ. Ето ние, потънали в грехове и обхванати от бурята на скърбите, отправяме очи към Твоя образ като към самата Тебе и Ти принасяме смирените си молитви. Защото нямаме друга помощ, нито друга закрила, нито друга утеха освен Теб.Майко на всички скърбящи и отрудени.
Помогни на нас, немощните; утоли нашата скръб; насочи ни на правия път; излекувай и спаси нас, безнадеждните. Дарувай ни останалото време на нашия живот да прекараме в мир и светлина; та заедно с всички угодили на Бога винаги да Те възпяваме, величаем и славим като Всеблага Застъпница за християнския род. Амин.
Икона Божией Матери  Отрада и Утешение2
Празник на иконата
21 януари

Събития от историята на иконата

Иконата "Радост или утеха" се нарича Парамифия на гръцки. Ватопедския манастир, който се намира в Атон е основан от император Константин Велики. Името на манастира е свързано с чудната история на спасението на цар Аркадий, син на император Феодосий Великий. През 395 г. императора и неговият син плавали на кораб, когато се разразила буря и Аркадий паднал зад борда и изчезнал във вълните.

Потресени, пътешествениците достигнали брега, където се намирал Атон и започнали да търсят тялото на императорския син. Обхождайки целия бряг, те стигнали до гъсти храсти, и изведнъж видели синът на императора - целият мокър и заспал от изтощение. Когато момчето се събудило, то разказало, че неговото спасение се дължи на помощта и застъпничеството на Божията Майка. Храстът нарекли вато пед - храста на отрока и в чест на това събитие обителта, която била построена там била наречена така.
В памет на това събитие Теодосий Велики принесъл на манастира множество дарове, разширил го, а на това място, където било намерено момчето бил построен олтар. Иконата на Божията Майка "Отрада/Радост" била нарисувана в този период. Тогава тя се отнасяла към типа Одигитрия Пътеводителница - и Божията Майка и Младенеца гледат към нас, като Тя показва Сина като път, а Той е вдигнал ръка в благославящ жест.
Всичко се променило в 9 век, когато през 807 г. се случило събитие, вследствие на което нарисуваното от човешка ръка изображение се променило под действието на небесните сили. След това иконата наекли "Радост или утеха".
В същата година се появила разбойническа шайка, а нейният владетел се наричал Вардухан. През ношта злодеите пристигнали на брега и се скрили в гъстите храсти, очаквайки отварянето на манастирските врати сутринта. По волята на Пречистата Дева събитията се развили по различен начин. След утринната молитва, монасите се прибрали в килиите си да отдъхнат преди да започнат с ежедневните си задължения. В храма останал само настоятеля, който се молел пред иконата на Пресветата Дева.
Изведнъж от иконата се чул Нейния глас, който казвал в този ден братята да не отварят манастирските врати, и че Тя сама ще излезе на манастирските врати и ще даде отпор на разбойниците. Като погледнал внимателно иконата, настоятелят видял, че ликовете на Пречистата Дева и Младенеца са като живи, и той чувал техния диалог. Иисус протегнал ръчичката Си към устата на Майка Си, като Я помолил да замълчи и да не предупреждава братята, за да бъдат наказани за техните грехове. Но задържайки със Своята ръка ръката на Сина Си, Тя отново повторила Своето предупреждение.
След това иображението застинало. На него се съхранило изображението на Божията Майка, характерно за Одигитрия - нежно и състрадателно, а образът на Младенеца Христос напротив е строг и решителен, да въздаде на всекиму заслуженото.
Игуменът последвал повелята на Божията Майка, събрал братята пред променилата се икона, станала неръкотворна казали молитва, въодушевени от явното застъпничество на Небесната Царица, Която им указала пътят към спасението, въпреки волята на Своя Син и Господ. Монасите излезли на манастирските врати и прогонили разбойниците.
Сега пред иконата винаги гори кандило, а копията на иконата отишли по всички страни.
Чудеса пред иконата

В допълнение към чудото с намирането на императорския син Аркадий и монасите от храма Ватопед, по волята Божия и чрез Нейната икона "Радост и Утеха" е известно още едно чудо, свързано с преподобния Неофит.
Случило се така, че Неофит трябвало да замине от Ватопед за остров Ивбей. Като отишъл там, той се разболял много тежко. Чувствайки кончината си, монахът започнал да се моли със сълзи на очи на Пречистата Дева да не умира извън стените на родната обител.И той иведнъж чул Нейният глас, който му казал, че той ще се върне във Ватопед, и че след година ще отиде при Господа.
Неофит се върнал в обителта и след година, като се молил пред иконата, той отново чул Нейния глас, който казал, че времето дошло. Когато той се върнал в килията си, той се почувствал не добре, повикал братята си, поискал прошка от тях и починал. 

1 коментар:

  1. Иконите са много красиви.Самата мисъл че са направени от хора които са силно вярващи и са създавани с мисълта, че ще носят надежда и утеха на хората е велико.Ако се вгледаме в тях винаги като че ли намира една тъга и сериозност която ни казва, че е време да се пробудим и да живеем, да според да злорадстваме и да стане малко по добри.Благодаря за интересната статия и молитва.Спомням си на бъди вече как баща ми каза молитва в която благодари за всичко, беше много красиво, както трябваше да бъде във всяко едно християнско семейство.

    ОтговорИзтриване