четвъртък, 18 юли 2013 г.

Икона на Пресвета Богородица "Чуваща молитвите"-за болни от рак и тежки болести, при семейни и житейски проблеми, при отчаяние


Чудотворната икона на Божията Майка "Чуваща молитвите" помага при лечение на рак и други заболявания. Към Нея се обръщат тези, които се нуждаят от бърза помощ. Можем да се молим за себе си и за други. Тя помага и в семейни и житейски дела. Ако сте изпаднали в отчаяние се обърнете към нея с молитва и скоро проблема ще се разреши.

Как защитава иконата?
Много чудеса са свързани с прекрасната икона на Богородица "Чуваща молитвите" в православната история.
Иконата на Божията Майка "Чуваща молитвите" защитава от злословия, при беди и в нужда. Тя помага в дома да няма конфликти, давайки добро разположение на духа на членовете на семейството.

За какво помага иконата?
На чудотворната икона "Чуваща молитвите" можем да се молим за лечение на ракови заболявания, болести на гръбначния стълб, при всякакви здравословни проблеми. Към Светия образ можем да се обръщаме с всякакви молби. Името на тази чудотворна икона говори, че всички, които искрено и се молят ще бъдат чути.

Молитва

О, Преблагословена Владичице, Приснодево Богородице, бързо Чуваща всички, които прибягват към Теб с вяра! Погледни от висотата на Твоето Небесно величие нас, които се прекланяме пред чудотворния Ти образ, и чувайки нашата смирена молитва, помоли Твоят Син и наш Бог да запази мира и благоденствието на нашата страна, да укрепи Православната Църква и да я запази от неверие, ереси и разкол. Избави всички, о Всеблага, които с вяра Ти се молят от греховно падение, от клевета на зли човеци, от беди, скърби и болести. Дай ни дух на съкрушение, смирение на сърцето, чистота на помислите, изправяне на греховния живот и на съгрешенията ни; за да възпяваме в благодарност Твоето величие, да отидем в Небесното Царство и там с всички святи да прославим Пречестното и великолепно име на Троицата: Отец, Син и Светия Дух. Амин.

Празник на иконата

22 септември

В кои храмове се намира иконата
Чудотворната икона на Божията Майка "Чуваща молитвите" се намира в Зографската обител на остров Атон. От копията, направени от нея като чудотворни се прославили две икони. Едната се намира в храма Св. Николай в село Фасово, Киевска област, другата в Св.Николаевския събор, град Ашхабад, Туркмения.


История и значение на иконата
На Атон, в Зографската обител в края на 13 и началото на 14 век живял българският монах Козма. Заради неговото старание го назначили за презвитер, но светият Козма Зографски, продължавал да търси пътя на спасението и неуморно се обръщал с молитва към Божията Майка. Веднъж станало чудо. По време на молитва той чул гласа на Богородица, Която питала Своя Син:"Как да се спаси Козма?" , а Господ отговорил "Нека да се отдаде на безмълвие". Свети Козма Зографски разказал за случилото се на монасите. Като получил благословията на настоятелите, той се отдал на усамотение в пустинята и живял до края на дните си в пещера. Иконата, пред която се молел свети Козма Зографски била прославена като чудотворна. Иконата се намира в Зографския манастир и е една от най-важните светини там. В Атон наричат тази икона "Епакуса" ,което означава отговаряща на молитвите.
А в първите монашески години на преподобни Козма Небесната Царица му позволила да види лично с очите си трогателната И грижа за обитателите на Атон. Това се случило в манастира "Ватопед" на Благовещение - храмовия празник на манастира. Там той видял в църквата Жена с царствена красота и величие, Която сама се разпореждала с всичко, както в църквата на службата, така и в трапезарията. Виждайки с удивление сред множеството монаси жена и наблюдавайки как всичко се извършва под Нейно разпореждане, младият гост крайно се смутил. Като се върнал в "Зограф", старецът му го попитал защо е толкова разстроен и Козма му разказал за видяното във "Ватопед". 
"Как изглеждаше тази жена? Какви бяха дрехите и? - попитал го старецът.
И след като Козма му описал видяната от него жена, старецът с въздишка отбелязал:
"И ти не си разпознал Жената, Която ти се е явила в манастир, посветен на Божествената Мария?Това е била Царицата на нашата Света Гора."


Чудеса  
Много от чудесата, свързани с иконата "Чуваща молитвите" се отнасят към съвремието. Много изцеления са се случили с молитва пред светия образ. Млад човек, чийто гръбначен стълб бил увреден в автомобилна катастрофа станал на крака и проходил след молитви пред иконата. На бездетно семейство се родило детенце. Пред иконата се молят не само за здраве. Една жена искала да отиде при дъщеря си - студентка в Москва, но нямала пари. Тя отишла в храма, помолила се, а когато излязла на улицата, към нея дошъл непознат човек, който и дал пакет, а в него имало необходимата сума за пътя до Москва.
Иконата на Божията Майка "Чуваща молитвите' помогнала на момиче да срещне добър мъж, за който се омъжила впоследствие. Това се случило по време на пътешествие, на което я благословили с тази икона. Жена искрено се молела пре иконата "Чуваща молитвите" за своя брат, който страдал от алкохолизъм. Скоро той се избавил от порока.
 В село Фасово, където се намира храмът  Св.Николай по време на празника на иконата в един дом избухнал пожар. Докато пожарникарите работили всички, които били в храма се молели. За щастие пожарът бил овладян бързо. Човек, който бил в гаража на запалилата се къща оцелял по чудо. Той съжалил, че не отишъл в храма в този ден с майка си. От тогава той често започна,л да посещава църквата за да благодари на Божията Майка за спасението.
С иконата, която била предадена в храма Св.Николай също се случило чудо. Тя била донесена от дома на жена, която я дарила на храма. Иконата била старинна - тъмна и покрита със сажди. Когато я донесли в църквата, образът се изменил. Той станал по-чист и цветовете по-ярки.
 Икона Божией Матери "Услышательница". Свято-Никольский собор г. Ашхабада
Икона на Божията Майка Услишителница в Ашхабад, Туркменистан

24 коментара:

  1. Тази икона монасите от нашата Света обител в Света гора Атон наричат Услъйшителница. Намира се в олтара от дясната страна. Имах щастието да й се поклоня.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, много се радвам, че сте имали шанса да се поклоните пред тази чудотворна икона на Божията Майка. Нека да ви пази и защитава!

      Изтриване
    2. Молитва към св.Троица
      Владико,Боже Вседържителю,Господи сине Единородний Иисусе Христе и Светий душе Едно Божество,една сила,помилвай ме грешния и по който начин Ти е угодно ,спаси мене ,недостойния раб защото си благословен во веки веков!Амин,!

      Изтриване
    3. На мен сьщо ми помогна Тази икона На Божията Майка и то не ведньж!!!Бях взел копие от Църквата моят баща имаше здравословен проблем и се молях постоянно пред иконата,баща ми се излекува и във знак на благодарност я оставих във един параклис който посещавам доста често за да могат повече хора да се молят и да Им помага иконта.След това когато имам свободно време винаги ходя да се отблагодарявам. Помолих се да ми изпратят човек със когото да се разбираме и да се обичаме на Пресвета Богородица и Нейния Син и наш Господ Бог Исус Христос и от близо една година си имам най-прекрасната приятелка.Благодаря Ти Пресвета Богородице Чуваща молитвите Благодаря Ти Господи Исусе Христе!!!АМИН!!!

      Изтриване
  2. Dali moje I ikona na Sv. Bogrodica ot vkushi da pomaga ako se pomolish?

    ОтговорИзтриване
  3. БЛААГОДАРЯ, ЧЕ ГО ИМА ТОЗИ САЙТ! БЛАГОДАРЯ,ЧЕ ГО ОТКРИХ!

    ОтговорИзтриване
  4. Пресвета Богородице помогни и в моята нужда защото Ти си надежда и на тия които не виждат надежда или изход от дадени препятствия и проблеми.За които Божия Майко Милостива са виновни единствено моите грехове и престъпления."Благоприятно молитвено кадило" - Пресветите Ти молитви се издигат за нас грешните Пресвята Дево бъди бъди винаги с нас.Амин.

    ОтговорИзтриване
  5. Изповядвам Отец и Син и Светия Дух.Иисус Христос Син Божий.Който се роди от ВинагиДева Мария за нас.Признавам ВинагиДевството на Божията Майка и я призовавам за покров и защита и сигурно спасение.Чиито молитви Бог приема и изпълнява на мига.Слава на Бога Нашия Господ.

    ОтговорИзтриване
  6. Молитва към Св. Троица

    Владико, Боже Отче Вседържителю, Господи, Сине Единородний Иисусе Христе и Светий Душе, едно Божество, една сила, помилвай ме грешния и по който начин Ти е угодно, спаси мене, недостойния Твой раб, защото си благословен во веки веков! Амин!

    ОтговорИзтриване
  7. Божия Майко Славим Бога Почитаме Тебе измоли и покрий вразуми за вярата и Божията рабиня Иванка боляща.

    ОтговорИзтриване
  8. И като стигна на едно място, пренощува там, защото слънцето беше залязло; и взе от мястото един камък и го сложи за възглавница, и легна да спи на това място.

    12 Той сънува стълба, изправена на земята, чийто връх стигаше до небето; и Божиите ангели се качваха и слизаха по нея.

    13 А Господ стоеше над нея и каза: Аз съм Господ, Бог на баща ти Авраам и Бог на Исаак; земята, на която лежиш, ще дам на теб и на потомството ти.

    14 Твоето потомство ще бъде многочислено като земния пясък; ти ще се разшириш към запад и към изток, към север и към юг; и чрез теб и чрез твоето потомство ще се благословят всички племена на земята.

    15 Ето, Аз съм с теб и ще те пазя, където и да идеш, и ще те върна пак в тази земя; защото няма да те оставя, докато не извърша това, за което ти говорих.

    16 А като се събуди Яков от съня си, каза: Наистина Господ е на това място, а аз не съм знаел.

    17 И се уплаши и каза: Колко е страшно това място! Това не е друго освен Божий дом, това е врата към небето.

    18 На сутринта, като стана рано, Яков взе камъка, който си беше сложил за възглавница, изправи го за стълб и изля масло върху него.

    19 И нарече онова място Ветил; а преди името на града беше Луз.

    20 Тогава Яков направи оброк и каза: Ако Бог бъде с мен и ме опази в това пътуване, на което отивам, и ми даде хляб да ям и дрехи да се облека,

    21 така че да се завърна с мир в бащиния си дом, тогава Господ ще бъде мой Бог

    22 и този камък, който изправих за стълб, ще бъде Божий дом; и от всичко, което ми дадеш, ще дам десятък на Тебе.

    ОтговорИзтриване
  9. Божия Майко Врата и Стълба Небесна спаси спаси нас.Амин.Алиллуйа.

    ОтговорИзтриване
  10. Vsqko choveshko sashtestvo ima pravo na zdrave,shtastie i luobov.Pojelavam vi gi ot sarce.

    ОтговорИзтриване
  11. Молитва към св.Троица
    Владико,Боже Вседържителю,Господи сине Единородний Иисусе Христе и Светий душе Едно Божество,една сила,помилвай ме грешния и по който начин Ти е угодно ,спаси мене ,недостойния раб защото си благословен во веки веков!Амин,!Помогни и спаси - Венцислава и син Лъчезар .АМИН

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря Ти Пресвета Богородичке ,че се грижиш за нас и ни помагаш <3 Моля те от сърце и душа Божия майко да ми помогнеш да започна работа и на мен и сестра ми да създадем семейства.Дълбок поклон пред Тебе Пресвета Богородичке , Майко Божия.Амин

    ОтговорИзтриване
  13. Моля те пресвета Богордичке, помогни на детенцето ми да намери правилния път. Не го наказвай заради моите грехове. Накажи мен. Ти виждаш, Богородичке, колко е голяма мъката ми в момента. Аз съм грешна, лоша съм. Но не позволявай детенцето ми да изкупва греховете ми. Пази го, Богородичке, от лоши приятели. Пази го да не вреди повече на себе си. Моля се със сълзи на очи детето ми да си върне спокойствието и да остави завинаги пороците на безпътния живот. Моля те, пресвета Богородичке, да си намери добра приятелка, която да му помогне да остави всички лоши неща. Моля те, защото вече нямам сили да се боря. Ти си ми последната и единствена недежда. Амин

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Купете си Богородичен псалтир и всеки ден го четете!

      Изтриване
  14. Благодаря Ти, Пресвета Богородице, че се грижиш за нас и ни помагаш. Моля те от сърце и душа, Божия майко, помогни на татко да се излекува напълно, а на мама дай сили да издържи. Дари ги с крепко здраве и дълъг живот. Дълбок поклон пред Тебе Пресвета Богородице, Майко Божия, Алилуия.

    ОтговорИзтриване
  15. Майчице Богородичке миличка, обичам те ,много ме е страх за нашето момиченце -
    племеничката ми Мария.спаси я майчице.Плача майчице вземи я под крилото си и я спаси Предавам ти я на теб Майко Богородице Поклон пред тебе майчице

    ОтговорИзтриване
  16. Богородице, избави ни от тежките проблеми с баща ни. Моля те вече не издържаме. Нямам сили. Помогни на мен и сестрите ми да създадем семейства.

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря Ти, Майчице Небесна от цялото си сърце и душа за всичките помощи и грижи, които ни даваш на мен и на земната ми майка.И Те моля да ни закриляш все така и за в бъдеще, защото без Тебе сме слаби и объркани. И също Те моля да пазиш българите и всички хора по света от корона вирус ковид 19 и от неговите щампове.И нека бъде Божията воля за това и за всичко.

    ОтговорИзтриване
  18. Пресвета майчице, благодаря ти, че ми върна живота от болест за която стори чудо! Благодаря ти, че ми върна семейството и от разруха съгради цяло. Благодаря ти, че бдиш и ни помагаш и в най-трудните моменти! Моля те от все сърце, стори чудо пак за мен и детето ми! Дари всички ни с пълно здраве! Избави ни от набезите на лукавия и го дръж надалеч от нас! Помогни ни майчице да се справим с налегналите ни изпитания! Дай ни молитвени сърца, и души упрени на Бога! Върни здравето на Дарина и Диана, от сърце те моля! Дай ни мир и любов помежду ни. Моля те, дръж ни под твоят покрови закрила! И не ни изпускай из ръцете си нито миг!

    ОтговорИзтриване

Страници

Страници