неделя, 7 април 2013 г.

Св.великомъченик Пантелеймон - за лекуване на болести и рани

В своя живот св. Пантелеймон лекувал телата на хората, а в смъртта си е спасил много души, откривайки им истинския Бог. След неговата кончина той останал лечител и помага пак на болните. Великомъченик Пантелеймон е един от най-почитаните православни светци. Неговата икона е известна като чудотворна. Към нея се обръщат не само православни, но и католици, мюсюлмани, всички, които вярват в неговата лечителна сила.

Как иконата помага на вас и вашите близки

Иконата на Св.Пантелеймон защитава от беди и болести. Покровителството на великомъченика се разпростира не само на болните, но и върху лекари, военни и моряци. Хората, чиято професия е да спасяват и защитават животи, ще получават подкрепа от иконата, която ще ги вдъхновява за успешната им работа.

За какво помага иконата

Иконата на Св.Пантелеймон помага на всеки болен и облегчава болките. Известное е, че с негова помощ се лекуват не само физически, но и душевни недъзи. Главното е, молитвата да бъде искрена, и тогава може да бъдат излекувани даже нелечими болести. Пред образа молят за своето здраве и за здравето на други хора. С молтви към светеца можем да се обръщаме не само, когато ни е зле. Иконата помага да се съхрани доброто самочувствие дълги години.

Празник

27 юли

Житие

Св. Пантелеймон, живял в Никомидия през III век. Син на сенатора Евстрогий. Въпреки, че бил син на знатен езичник, неговата майка искала да го възпита в православната вяра. Но след нейната ранна смърт, баща му го дал да учи медицина при знаменития лекар Ефросин. След като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството и той станал известен в целия регион. Лоши хора информирали императора, че лечителят лекува с името Христово.  Св. Пантелеймон бил убит през 305 г. по времето на император Максимилиян след жестоки мъчения. Вместо кръв от тялото му потекло мляко.
В руския манастир Св. Пантелеймон на Атон се съхранява главата на великомъченика.

Молитва
Св. великомъчениче и целителю Пантелеймоне! Моли Бога за нас и не допускай да останат в нас болестите, от които боледуваме с душа и тяло! Изцели ни от тези язви и струпеи, които са ни причинени от нашите страсти. Боледуваме от леност и разслабеност - изцели ни. Боледуваме от влечение и привързаност към земните предмети - изцели ни. Боледуваме, о свети Пантелеймоне! Боледуваме от забрава: за делото на спасението, за нашите грехове и немощи , за нашите задължения - изцели ни. Боледуваме от злопаметство, гневливост, ненавист - изцели ни, о целителю Свето-Атонски и вселенски. Боледуваме от завист, гордост, надменност, превъзнасяне, при цялата ни оскъдица и непотребност - изцели ни. Боледуваме от много и различни плътоугодие: чревоугодие, невъздържаност, сластолюбие - изцели ни. Боледуваме от сънливост, многословие, празнословие, осъдителност - изцели ни, о свети Пантелеймоне! Болят ни очите от греховни разпространения, болят ни ушите от слушане на пустословия, злоречия, клевети - изцели ни. Болят ни ръцете неразположени да се издигнат за молитва и да подават милостиня - изцели ни. Болят ни краката от нежелание бързо да отиват в храма Господен - изцели ни. Боли ни, твърде ни боли нашият език, нашите уста: от пустословие, празнословие, злоречие, отвращавайки се от молитвословие и славословие,или произнасяйки ги небрежно, разсеяно, без внимание, без разбиране - изцели ни, о милостиве!Боледуваме от главата до петите: боледува в нас разума с несхватливост, неразумност и безумие; боледува в нас волята, отвращаваща се от свети занимания и стремяща се към дела вредни и богопротивни; боледува в нас паметта, забравяща нашите прегрешения и задържаща в себе си съгрешенията и оскърбленията на ближните ни; боледува в нас въображениетом, не умеейки и не желаейки живо да ни представи нашата смърт, вечната мъка на грешните, благата на Царството Небесно, Божия гняв, кръстните страдания Христови, Неговото разпятие - изцели ни, о свети Пантелеймоне! Всичко в нас боледува. Изнемогва и нашата душа с всичките си сили и способности. Изнемогва и тялото ни.Изцели ни, о свети Пантелеймоне, Целителю безвъзмездни и любвеобвилни Лечителю, слуга на Пресвета Богородица, и не оставяй нашето окаянство в недъзи и немощи: та изцелявайки с твоята благодат, да прославяме Пресветата Троица, Отца и Сина и Светия Дух. Амин

Чудеса

Не е възможно да се опишат и разказват всички изцеления, които са се случили пред иконата на Св.Пантелеймон. Има свидетелства от много години за чудесата. В теkстове от края на 19 в. Иван Ф.Лузин разказва за това, как бил поразен от инсулт, от който се парализирал в лявата ръка и крак. От църквата му донесли иконата на Св.Пантелеймон и бил отслужен молебен. Неговото състояние се подобрило и той даже проходил.

Жителка на Полтавска губерния разказва за своя син, който заболял от рядко генетично заболяване. Лекарите в безсилието си вдигали рамене, и тогава майката се обърнала за помощ към светия лечител. На следващия ден синът оздравял и потвърдил, че сънувал Св.Пантелеймон, който му дал лекарство от неговата кутия.

Връщайки се в наши дни, ние продължаваме да четем истории за чудотворни изцелния. Семейство строило къща. На главата на мъжа паднала талпа. Травмата била опасна за живота, а наблизо нямало помощ. Жената започнала да се моли на Св.Пантелеймон. И в този момент и съобщили, че в селото е кацнал въртолет. Мъжът бил закаран в болница и опериран навреме. Когато той се възстановил, съпрузите отишли да благодарят на св.Пантелеймон в църквата. Когато застанали пред иконата, мъжът веднага разпознал младият човек, изобразен на нея. Когато, с разбита глава лежал в кома, пред него се появил млад човек и го повикал с него. Мъжът отказал, защото имал много незавършени дела. Юношата се усмихнал и казал:"Не искаш, не трябва." Тогава се появил и спастелния самолет.

Една жена се разболяла от рак, преминала през необходимото лечение и операция. След това останал страх, че болестта ще се върне. Тогава нейното семейство започнало да се моли всеки ден на св.Пантелеймон. Минали много години, ежегодните изследвания показали, че няма разсейки.

Кръвта на св.Пантелеймон
В кралския манастир Въплъщение Господне в Мадрид се съхранява една от най-ценните и почитаеми светини на християнския свят - кръвта на св.великомъченик Пантелеймон, която всяка година на 27 юли става в течно състояние.
Кръвта, която е в твърдо състояние през цялата година става течна без всякаква човешка намеса.Toва чудо се случва в навечерието на паметната дата от мъченичеството на светеца. Това се случва всяка година, от 1616 година, когато в манастира е донесен съд с кръвта на светеца. Годините, в които това не се случва са 1914-1918 г., по времето на Първата световна война и през 1936 г., когато избухва гражданската война в Испания.
Всяка година вярващите посещават манастира на тази дата. От 1993 г. е забранен достъпа до светинята и чудото може да се види директно от монитори, поставени в манастира. Тази мярка е предприета с цел запазване на светинята.
След като св.Пантелеймон бил обезглавен един християнин събира кръвта и други останки от светеца. Кръвта се съхранява в стъклен флакон.В някакъв период от време светинята е принадлежала на римската католическа църква, защото в началото на 17 в. била подарена на Хуан Суниг, вицекрал на Испания от папа Павел V. Неговата съпруга дарява реликвата на манастира, защото през 1616 г. там постъпва нейната единствена дъщеря Алдонса.

Явяването на Божията Майка в руския манастир св.Пантелеймон на Атон

В лявата част на стената при входа на руския манастир св.Пантелеймон на Атон има каменна плоча, на която е изобразена Божията Майка, смирено стояща заедно с монаси и поклонници.

Пояснителният надпис на руски и гръцки език разказва на поклонниците за чудното явяване на Божията Майка, случило се на това място на 21 август 1903 г. В манастирските ръкописи, които се съхраняват в библиотеката разказват за това, как в началото на ХХ век братята щедро споделяли с бедните храната, която произвеждал манастира. Всяка неделя пред портите на манастира се стичали бедни хора - до около 800 на брой и получавали от монасите питка хляб. На 14 август 1903 г. от Карея /административния център на Света Гора/ в манастира постъпило писмо, в което Кинота /събранието на всички атонски манастири/ изразявал недоволство от "безполезната" и "вредна" практика за раздаване на милостиня на всеки и с молба до управата на манастира това да бъде прекратено.
След получаването на писмото монасите решили за последен път да раздадат милостиня в следващата неделя, на 21 август. Както обичайно в лятната утрин дошли стотици нуждаещи се, за да получат подаяние. По време на раздаване на милостинята монах Гавраил фотографирал дошлите хора. Когато снимките били проявени всички били шокирани: на снимката, заедно с хората се появил образа на Божията Майка, която смирено получавала от монашеските ръце благословения хляб.
В манастирските летописи е записано, че Божията Майка се явила на отец Валентин във величествено сияние и казала:"Кажи на отец Макарий да не затваря вратите за нуждаещите се"(запис от 13 ноември 1903 г). Следващия запис е от ръката на отец Макарий:" Да не се затварят портите на манастира". В следващите години руските монаси вярно следват заповедите на отец Макарий и портите на манастира са отворени за всички нуждаещи се.
Оригиналната снимка се съхранява в руския манастир св.Пантелеймон на Света Гора.

1 коментар:

Страници

Страници