неделя, 14 април 2013 г.

Св. мъченици Адриан и Наталия - за любов между съпрузи


Как иконата защитава вас и вашите близки

Всяка икона е изумителна за това, че святото изображение на нея е първият помощник при нашето обръщане към Бога. Ако не се чувстваме уверени и чувстваме, че ни е нужна молитвена поддръжка и помощ се обръщаме към иконата с почитание и молитва.

За какво помага иконата

Към тях се обръщат младоженци, които встъпват в брак. Те молят св.Адриан и Наталия техния съюз да бъде здрав и щастлив, и техния съвместен път да бъде увенчан с любов, уважение и взаимопомощ. Иконата на св.Наталия е запечатала мъченичеството и, което се е състояло в това, че тя е претърпяла велики страдания, гледайки страданията на своя мъж, и е била с него и физически и духовно до последния му дъх. До последно тя била редом до него, подкрепяла духа му. Затова на нея могат да се молят и тези жени, чиито мъже преживяват трудности и страдат от несправедливост.

Празник на Св. Адриан и Наталия

26 август

Житие

Адриан и Наталия живеели в Никодимия по време на управлението на римския император Максимиан, споменаван в историята като жесток гонител на християните.

Адриан бил един от близките хора на императора, член на преторията, знатен и богат човек, също и езичник. Ставайки свидетел на жестоките мъчения на християните, Адриан разбрал божествената истина. Той застанал сред преторията и казал на писарите, които записвали имената на осъдените на смърт християни да запишат и неговото име, защото и той повярвал в Христос и с радост искал да умре за него. Императорът подложил Адриан на жестоки мъчения, опитвайки се да го откаже от новата религия.

Съпругата на Адриан : Наталия, била християнка. Наталия докрай останала до съпруга си, не преставала да го поддържа и да го въодушевлява сред изтезанията, на които го подлагали заради вярата му в Христа. Тя прекарала времето си с Адриан в тъмницата, прислужвайки на мъчениците, измивайки раните им.

Адриан не се отказал от вярата си и напуснал този свят като християнин. Скоро след смъртта на съпруга си Наталия се поминала при гроба му. Тя била причислена от Църквата към лика на мъчениците, защото послужила с любов на християните.

26 август е празник на Адриан, Адриана и Наталия. Името Адриан произхожда от Хадрия, град в северна Италия, дал името на Адриатическо море. Името Наталия идва от латинския глагол natale, в превод, раждам или родна, рождена.

Молитва

О, свещенна двоице, свети мъченици Христови Адриане и Наталия, блажени съпрузи и доблестни страдалци! Чуйте нас, молещите ви се със сълзи на очи. Помолете Христа Бога, да ни помилва и да ни запази по Своята милост, да не погинем от нашите грехове. Свети мъченици, приемете гласа на нашето моление и ни избавете с вашите молитви от глад, загуби, земетресения, потоп, пожар, град, меч, нашествия на друговерци, от внезапна смърт и от всички беди, печал и болести. Да прославим Господа Иисуса Христа, на Него подобава всяка слава, чест и поклонение, заедно с Неговия Безначален Отец и Пресвят Дух, во веки веков. Амин!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Страници

Страници