петък, 26 април 2013 г.

Богородица "Неопалима къпина" - защита от пожари и палежи, врагове, изцеления на душата и тялото


Неопалима къпина е една от старозаветните икони на Богородица. Иконата "Неопалима къпина" защитава от пожари, мълнии, крадци и подобни злини. От древни времена тя е защитник на пожарникарите.

Как иконата защитава вас и вашите близки

Иконата "Неопалима къпина" е един от най-изумителните първообрази на Пречистата. В композицията на иконата са събрани библейските символи и сюжети от Стария и Новия Завет. "Неопалима къпина" е синоним на чистотата на Невестата, която е неизгаряща от огнения Свети Дух, защото чрез Нея се е родил Спасителя на нашия род, Син Божий и Син човешки. Молитвата пред тази икона защитава жилището от пожари и палежи. Иконата е защитник на пожарникарите.


За какво помага иконата
Освен молитви за защита на дома от пожари и палежи, а също така за помощ на тези, които спасяват от огън хората и тяхното имущество, пред тази икона на Божията Майка се молим за спасение на дущата, за да може чистият огън на Неопалимата къпина да изгори земните страсти. С молитва към тази икона се молят за защита от врага и за изцеление на душата и тялото.

Молитва 
0, Пресвета Дево, Майко на Всевишния Бог, Застъпнице и Покровителко на всички, които прибягват към Теб! Погледни милостиво от Твоята свята висота към мен, грешния, който се покланям пред Твоя чудотворен лик; чуй моята смирена молитва и я принеси пред Твоя възлюбен Син, нашия Господ Иисус Христос. Моли Го да просвети моята мрачна душа със светлината на Своята Божествена благодат, да ме избави от всяка нужда, скръб и болест, да ми изпрати тих и мирен живот, телесно и душевно здраве, да умири моето страдащо сърце и да изцели раните му, да ме вразуми да върша добри дела, да очисти ума ми от суетни помисли,
да ме насочи към изпълнение на Неговите заповеди, да ме избави от вечните мъки и да не ме лишава от Своето Небесно царство.
О, Пресвета Богородице, Ти си „Радост на всички скърбящи", чуй и мен, скръбния. Ти си „Утоление на скръбта", утоли и моята скръб. Ти си „Неопалима къпина", запази света и всички нас от вредоносни огнени вражески стрели. Ти си „Търсеща погиналите", не допускай да погина в бездната на моите грехове. На Теб след Бога възлагам цялата си надежда и упование!
Бъди ми покровителка във временния и вечния живот и Ходатайка пред Твоя възлюбен Син нашия Господ Иисус Христос. Научи ме с вяра и любов да Му служа и благоговейно да Те почитам, Пресвета Божия Майко, Преблагословена Марие! На Твоите святи молитви връчвам себе си до края на дните си. Амин
Тропар
Онзи, Който с неопалимата от огъня къпина, видяна някога от Мойсей, предизобрази тайната на Своето въплъщение от безбрачната Дева Мария. Той и днес. като Творец на чудеса и Създател на цялото творение, прослави Нейната света икона с много чудеса, като я дарува на верните; за да изцелява болести и да ги пази от пожари. Затова викаме към Преблагословената: надеждо на християните, от страшни беди. от огън и гръм избави надяващите се на Теб и спаси душите ни, защото си милостива.

Празник
4 септември

Чудеса

С иконата "Неопалима къпина" са свързани много славни чудеса. Един очевидец разказва как при голям пожар горяли множество домове, а в далечината стояла плачеща жена с иконата "Неопалима къпина" в ръце. Пожарът се разгорял, но жената стояла, без да се помества. Когато всичко стихнало и от домовете останали обгорели руини, само един дом бил недокоснат от огъня - този, срещу когото стояла жената с иконата в ръце.
На Синай съществува обичай при силни гръмотевични бури да се извършва служба, посветена на иконата

1 коментар:

  1. Благодаря ви за тези молитви,само като ги чета и някакси надеждата и вярата в мен че светът ще стане все някога по- добър се връща.Когато силно вярваш че има по силна енергия която може да ти помогне под формата на Бог е толкова красиво, че не са ти нужни скъпи дрехи или коли за да се чустваш щастлив на този свят.Не знаех, че има Богородица,която пази от пожари и подобни неприятни бедствия, но отивайки до някоя църква да запаля свещичка ще потърся и нейният образ.

    ОтговорИзтриване

Страници

Страници