събота, 27 април 2013 г.

Богородица "Нерушима Стена"- защита на дома от недробожелатели, изцеление, при заплаха от наводнения, пожари и др. природни бедствия

Иконата "Нерушима стена" е една от най-важните православни икони. Тя ни дава защита от различни негативни събития - от стихийни бедствия, пожари, наводнения, от набези на крадци, недоброжелатели и други беди. Нерушимата стена ни охранява чрез вечното застъпничество на Богородица. И в настоящето са известни много случаи на изцеление от различни нелечими болести.

Как иконата защитава вас и вашите близки

Иконата на Божията Майка "Нерушима стена", названието на която е взето от древна молитва, където самата Божия Майка се нарича "стена нерушима", е останала неповредена и недокосната от времето цели 8 века върху мозаечно изображение. Този образ защитава от стихийни бедствия, от нападения на врагове и нечисти сили.
В дома тази икона се слага точно срещу входната врата. По такъв начин образа на Божията Майка е обърнат към влизащия в дома, и ако човека престъпва дома с нечисти намерения, ще се чувства неуютно, неловко, а в някои случаи и ще съкрати визитата. Също така този образ защитава от болести, беди и нежелани събития.
Молитвата пред иконата защитава дома от нежелано проникване, ако се налага да отсъствате за дълго време - например сте в отпуск или командировка. Можете да прочетете една от молитвите, а след това да помолите Божията Майка със свои думи Тя да приеме жилището ви под своя защита, под Своя Покров, който Тя държи и на иконата.

За какво помага иконата
Молитвата пред иконата "Нерушима стена", отдавна почитана като чудотворна, се счита за целителна - помага при болести, душевни и физически. Молитвата помага също така и за защита от всякакви напасти-нападения над държави, градове, домове, от епидемии и др.
Поставената в дома икона "Нерушима стена" и молитвите към нея носи помощ при посещение на недробожелателни хора. Молитвата помага да се предотврати всякакво злонамерено действие, защото образът "Нерушима стена", помага в молитвите към Небесната Царица и Нейното молитвено застъпничество. Божията Майка със своят свят покров охранява мястото, което се молим да бъде защитено.
нерушимая стена
Молитва
Първа молитва
Царице моя преблага, надеждо моя Богородице, Приятелко  на  страннниците,Радост за скърбящите, Покровителко на обидените. Виж моята беда, виж скръбта ми; помогни на мен, немощната/ят, укрепи ме. Премахни обидата ми по волята Си, , защото нямам друга помощ освен Тебе, нито друга блага утешителка, о Майко Божия. Запази ме и съхрани во веки веков Амин!

Втора Молитва
О, благодатна Владичице наша Богородице  Приснодево, приеми нашето благодарствено хвалебно пение и възнеси до
нашия Творец и Създател топлата молитва на нас, недостойните. Да ни прости Милосърдния всички наши грехове, лоши дела и помисли от лукавия. О, Госпожо Пресвета, смили се и ни дарувай според нуждите ни: болните изцели, скърбящите утеши, вразуми заблудените, запази новородените, възпитай и научи младите, ободри и настави мъжете и жените, подкрепи старите, бъди за нас тук и във вечния живот Нерушима стена, избави ни от всякави беди, напасти и от вечните мъки. За да можем, възпявайки Майчината любов да възхваляваме с цялото си сърце Твоя Син заедно с Неговия Отец и Светия Дух, во веки веков! Амин!

 Трета Молитва ,
И Ти, Владичице, ненапразно наричана Нерушима стена, бъди за всички враждуващи против нас и замислящи пъклено дело преграда и Нерушима Стена, защитаваща ни от всяко зло и тежки обстоятелства Амин!

Тропар , глас 4-ти
Към Богородица днес смирени и грешни пристъпяме и в покаяние се покланяме, зовящи от цялата си душа:”Владичице, помогни и ни дари с милосърдието Си. Гинем от множество прегрешения, не се отвръщай от рабите Си, защото само Теб и едничка надежда имаме

Друг Тропар, глас 4-ти
 Нерушима стена и всемогъщ покров,  премахващ греховете и скърбите си за нас, Твоите раби, Владичице Богородице! Затова Те молим:дарувай мир на света и на душите наши спасение и светлина!

История и чудеса на иконата

Съгласно преданието, иконата на Божията Майка "Нерушима стена" се прославила след видението на стареца Гавриил. Той видял пред себе си чуден град, разположен на възвишение, където трябвало да отиде, а към града водел широк път, по който се стигало лесно до града. Много хора вървели по пътя, без да забелязват, че над тях се е надвесил огромен, страшен великан, който ги  дебнел и изчаквал да ги залови. Старецът започнал да мисли как да отиде във Великия град, без да попадне в лапите на великана. В този момент той забелязал много малка, невидима стръмна пътека, която завършвала до високите до небето стени на града. По тази пътека ходили много малко пътници, великана се опитвал да ги залови, но пътечката се удряла в стените на града и се връщала празна при него. В този миг в главата на стареца изплували думите от Акатиста към Пресветата Богородица:"Радвай се, Нерушима Стена...", разбирайки коя сила защитава пътниците по тесния път, той свърнал по него. Той се добрал до града, а там...красота, светлина, цветя, благоухание, всичко в благословение и радост...Стигнал до Престола на Великия Цар. Но как той щеше да стигне дотук, ако не беше го обградила Нерушимата Стена?
Богородица, изпълнява Своя обет, даден в часа на Нейното Успение :"Аз съм с вас - до края на света", и винаги идва на помощ при искрена молитва към Нея пред всяка Нейна икона. С молитва пред иконата на Божията Майка "Нерушима Стена" са се случили изцеления на нелечими заболявания, запазвали са се семейства, намиращи се на границата на разпадане, намирали се отдавна изчезнали хора, и още много и много случаи са известни, благодарение на Нейната помощ.
Копието на иконата "Нерушима Стена", направено от киевската икона дълго време било неизвестно, и иконата отново се открила през 20 в. През 1972 г. в с.Николское, Астраханска област дошъл нов игумен - Паисий. Въпреки сложното за православието време, той започнал възстановяването на църквата Рождество Христово. Така от съседното село Златозубкова, където се намирали останки от разрушения в годините на съветската власт Възкресенско-Мироноски Манастир, била предадена иконата "Нерушима Стена". Тя била една от малкото, спасени от вандализма , но въпреки това от нея била взета позлатата и бил повреден живописния слой. В църквата я донесла Мария Аншакова. Във времето, в което иконата се намирала в нейния дом, тя се молела пред нея.
Иконата се намирала в храма повече от 30 г. Овехтяла и почерняла, сложена в един далечен ъгъл на църквата, тя можела да бъде забравена, но през 2001 г. жителка на съседното село Соленое Займище, Агрипина Еремеева /95 г./ усърдно се молела на Богородица, да я избави от загубата на зрение. Тя сънувала особен сън. Пред нея се явила Пречистата и и казала да отиде при Нейната икона"Нерушима Стена", която се намирала в Рождественската църква в с.Николское. Баба Агрипина разказала за това на местния свещеник отец Александър и се отправила към църквата за празника Успение на Пресветата Богородица.
Намерили иконата и започнали реставрацията и. След това тя била върната в храма в с.Николское и хората започнали по-усърдно да я почитат. Малко след това чудотворните и способности се открили напълно. Чудесата били от разнообразен характер - от напълно излекуване на рак след молебен за здраве до откриването на убиеца на местно момиче. В друго семейство намерили сина си, изчезнал преди 11 години, в трето се помирили, след твърдото решение да се разделят и много други.  
По свидетелство на очевидци, в годините на Великата Отечествена война, на бойното поле, в най-горещите точки на сраженията виждали жена, която стояла с лице към вражеските части, с вдигнати към небето ръце. Едно от тези свидетелства е описано в книгата на преподавателя от Самарската духовна академия, Николай Агафонов, в сборника разкази "Преодоляване на земното притежание".
Разказът се нарича "Нерушима Стена" и разказва за чудото на удивитено спасение на Курската дъга - в едно от най-тежките сражения. Фронтовакът, който разказал историята си на Агафонов, отишъл на църква и като видял иконата 'Нерушима стена" познал жената, когато видял тогава, в този паметен бой. Това била самата Пресвета Богородица.
Защитата на Богородица е била и ще бъде нерушима стена, ограждаща християните от всякакви беди и зло, откъдето и да идват те.

12 коментара:

  1. Красиви молитви, но нима има и такива които не са.....знаейки че се молиш за нещо хубаво и добро всяка молитва е красива, ето тази...." Царице моя преблага, надеждо моя Богородице, Приятелко на страннниците,Радост за скърбящите, Покровителко на обидените. Виж моята беда, виж скръбта ми; помогни на мен, немощната/ят, укрепи ме. Премахни обидата ми по волята Си, , защото нямам друга помощ освен Тебе, нито друга блага утешителка, о Майко Божия. Запази ме и съхрани во веки веков Амин!...." разкошна е, молба за спасение и да ни запаси такива каквито сме, а именно нека доброто да спаси света.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за статията.От голяма полза ми е...." Тропар , глас 4-ти
    - ъм Богородица днес смирени и грешни пристъпяме и в покаяние се покланяме, зовящи от цялата си душа:”Владичице, помогни и ни дари с милосърдието Си. Гинем от множество прегрешения, не се отвръщай от рабите Си, защото само Теб и едничка надежда имаме...." за жалост ние не сме безгрешни и макар че в онзи грешен момент не осъзнаваме какво правим , след това вече е късно. ВАЖНО Е.......нужно е да има към кого да вярваме и към какво....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря.Надявам се написното да помага на хората за всякакви житеийски ситуации, в които попадаме всички. А искрената молитва, която идва от сърцето със сигурност ни освобождава от негативните помисли, болка и скръб.

      Изтриване
  3. Така е, когато сме искрени и честни със самите себе си, то няма как да не се чувстваме щастливи и най вече свободни.По този начин говорейки и с другите хора около нас ние им предаваме положителна енергия.Много благодаря за молитвите....."Нерушима стена и всемогъщ покров, премахващ греховете и скърбите си за нас, Твоите раби, Владичице Богородице! Затова Те молим:дарувай мир на света и на душите наши спасение и светлина!..." нека да има мир, но виждайки какво става по света хората са забравили за съществуването на тази дума и нейното значение и нужда.

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви за тази невероятна статия.Винаги гледайки иконите изпитвам странно чувство и като че ли малко страх. Те са толкова божествени и добри,че ако имаш дори и най леко тъмните мисли,ми се струва, че може да бъдеш наказан. Страхотно е, че с молитва може да помагаш също така и за защита от всякакви напасти-нападения над държави, градове, домове, от епидемии и др.Нека всички заедно се молим малко повече и да станем по - добри, защото каквито сме и ние, то така и ще се отнасят с нас.

    ОтговорИзтриване
  5. Постепенно започвам да виждам, че все повече се ремонтират църкви и различни храмове по нашата страна.Често дават откъси по телевизията в различни предавания за изоставени манастири,който са от векове на сам създадени, богати на култура. Това са свещенни места и е редно да се грижим за тях.На скоро чух че реставрацията е изключително скъпа, но в крайна сметка това не е лесна работа да възтановиш икони от преди толкова време.Благодаря за статията.

    ОтговорИзтриване
  6. :) да се надяваме и да се молим Божията благодат да бъде на повече места в нашата красива и благословена страна!

    ОтговорИзтриване
  7. Във всеки един дом е хубаво да има икона. И не просто ей така за украса, а понеже сме българи и сме християнии трябва да има някого към кого да се обръщаме с молитва за здраве на нашето семейство.За мен това е ай важното.Всичко друго малко по малко човек може да го постигне, но без здраве нищо не става.Тук ни пишете различни молитви.Като малак преди да си легна доста съм се молила, за различни неща, сега от много време на сам не съм.Вярвам, че ако вярваме, че има сили,които могат да ни помогнат, то те ще дойдат рано или късно.Вселената е жива и чува всичко.

    ОтговорИзтриване
  8. Така е във всеки дом нека има поне по една икона.В моят дом, макар че не сме от хората, които ходят всяка неделя или събота нацърква има такава.Дори няколко, всичките са изключително красиви и сякаш гледайки ги ти казват нещо. За мен не е нужно да ходиш постоянно на църква, за да си вярващ. Когато мислиш че има някаква енергия по силна от теб,която ти помага в дадени ситуации е достатъчно.Благодаря за тези молитви, българи сме, трябва да знаме как да се молим.

    ОтговорИзтриване
  9. Много красива икона.

    ОтговорИзтриване
  10. И като стигна на едно място, пренощува там, защото слънцето беше залязло; и взе от мястото един камък и го сложи за възглавница, и легна да спи на това място.

    12 Той сънува стълба, изправена на земята, чийто връх стигаше до небето; и Божиите ангели се качваха и слизаха по нея.

    13 А Господ стоеше над нея и каза: Аз съм Господ, Бог на баща ти Авраам и Бог на Исаак; земята, на която лежиш, ще дам на теб и на потомството ти.

    14 Твоето потомство ще бъде многочислено като земния пясък; ти ще се разшириш към запад и към изток, към север и към юг; и чрез теб и чрез твоето потомство ще се благословят всички племена на земята.

    15 Ето, Аз съм с теб и ще те пазя, където и да идеш, и ще те върна пак в тази земя; защото няма да те оставя, докато не извърша това, за което ти говорих.

    16 А като се събуди Яков от съня си, каза: Наистина Господ е на това място, а аз не съм знаел.

    17 И се уплаши и каза: Колко е страшно това място! Това не е друго освен Божий дом, това е врата към небето.

    18 На сутринта, като стана рано, Яков взе камъка, който си беше сложил за възглавница, изправи го за стълб и изля масло върху него.

    19 И нарече онова място Ветил; а преди името на града беше Луз.

    20 Тогава Яков направи оброк и каза: Ако Бог бъде с мен и ме опази в това пътуване, на което отивам, и ми даде хляб да ям и дрехи да се облека,

    21 така че да се завърна с мир в бащиния си дом, тогава Господ ще бъде мой Бог

    22 и този камък, който изправих за стълб, ще бъде Божий дом; и от всичко, което ми дадеш, ще дам десятък на Тебе.

    ОтговорИзтриване
  11. Стълба и Врата към Небесното Царство-Божията Майка чрез която и Бог слезе при нас.Слава на Бога.Амин.

    ОтговорИзтриване

Страници

Страници