неделя, 28 април 2013 г.

Богородица "Огневидна" - защитава от беди, изцеление на болести, изцеления на деца

Огневидната икона на Божията Майка е чудотворна. Първоизточникът е загубен, затова има само копия на оригинала от 845 г. Червеният цвят символизира кръвта на изкупителната жертва на Агнеца Божий - Господ Иисус Христос, отишъл на кръста заради човечеството. Затова към тази икона се обръщаме с молба за изцеление от всякакви заболявания. А също така с молитви за спиране на война и за здравето на военнослужещите.

Как защитава иконата?
Сведенията за иконата на Божията Майка Огневидна са много малко, и историците са много внимателни с изводите и заключенията. По тип иконата е Застъпница и молитвата пред нея защитава от всякакви беди.В първоначалния образ Божията Майка е изобразена без Младенеца, но със със свитък в ръце - списък с Нейните молби към Сина И. Тези молби са молби за нас и нашите проблеми, затова ако се молим пред тази икона за всичко, Божията Майка ще ни защити от беди със своите молитви към Нейния Син и наш Господ.

За какво помага иконата              
Божията Майка се явява наша Застъпница пред Бога. Затова молитвата пред нея помага за всички дела. Огненият цвят е символ на очистването и свидетелства за това, че молитвите пред нея помагат за очистването на духа и тялото.             
Свидетелствата за чудесата, които са се случили пред иконата на Божията Майка Огневидна, говорят за това, че тя помага при раждане на дете, за изцеление на деца по молитвите на родителите и близките им.

Молитва
Икона Божией Матери Огневидная
Икона на Божията Майка Огневидна
Кузнецов
О, Пречиста Богородице, Боголюбива Майко, Надеждо на нашето спасение!Погледни милостиво на стоящия пред Теб с вяра и любов и покланящия се пред Твоя пречист образ: Приеми нашите хвалебни песни и кажи Твоята топла молитва за нас, грешните пред Господ, и пренебрегни всички наши съгрешения, но ни спаси и помилуй нас! О,Предивна Владичице! Покажи ни Твоите чудни милости! Молим Те, избави ни от всякакви скърби, спаси ни от изкушения, беди и болести, премахни от нас клеветите и разприте: съхрани ни от мълниеносни гръмотевици,от пожари, от глад, от земетресения, наводнения, дай ни Своята милостива помощ на път, в морето, и на суша, да не погинем внезапно. О, Всемилостива Боголюбива Майко, с твърдо упование  отправяме към Теб нашата смирена молитва! Не се отвръщай от нашите сълзи и въздишки, не ни забравяй в нашият живот, но винаги бъди с нас, и с Твоето застъпничество и ходатайство пред Господа ни дай утешение, защита и помощ, за да славим и величаем преблагословеното и всесвято Твое име! Амин.



Празник
10 февруари

История на иконата

За иконата на Божията Майка Огневидна няма много факти. Изследователите, които се опитват да установят началото на нейното появяване предполагат, че това се е случило през 845 г. Според някои произхода на иконата "Огневидна" е загадъчен, но има предположения, които я свързват с визнтийския образ на Агиосоритиси-Светорачица /гръцки - Агио Сорос- Свети Рак/, в гръцката версия я наричат Молителка/ гр. - Параклесис/. Изображението Агиосоритиси се намирало в Халкопратийския храм на Богородица в Константинопол, който се намирал на 150 м. от храма Света София, но не се е съхранил до наше време. Един век по-късно бил построен нов храм със същото название, а до него малка базилика Свети Рак. Там се съхранява пояса на Пресвета Богородица.
Иконата на Божията Майка Огневидна се съхранява в Държавния исторически музей.

Чудеса
В книгата на Кристина Кондратева "Иконата на 21 в. Кузнецово писмо" се описва чудото на изцелението, дошло от иконата на Божията Майка Огневидна, нарисувана от Юрий Кузнецов. Една жена поръчала редкия образ за подарък на своя внук. Момченцето живеело с родителите си в Германия, и затова им изпратили първоначално иконата на снимка, която сложили в стаята на момчето. "Веднъж момченцето се разболяло от грип. Майката го сложила да спи, коленичела пред иконата, запалила свещ и започнала да се моли пред иконата на Покровителницата да помогне на детето и да го излекува. На сутринта момченцето се събудило напълно здраво!" 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Страници

Страници