събота, 20 април 2013 г.

Благовещение - изцеление на недъзи, скърби, заточение на близки хора

Пред иконата на Божията Майка "Благовещение" се обръщаме към Богородица и се молим за получаване на облекчение и изцеление на недъзи и освобождения от заточения. По мнение на много богослови, думите на архангел Гавраил "Радвай се, Благодатна" станали първата блага вест за човечеството след неговото грехопадение. От 2 в. Благовещение се разглежда като първият акт в християнската история на изкуплението, в което послушанието на Дева Мария уравновесява непослушанието на Ева.

Как защитава иконата

Пред иконата "Благовещение" се молим на Пресветата Божия Майка с много молби. Пред образа молят Божията Майка за избавление от нападките на врагове, към Нея се притичат с всякакви скърби, изкушения, които могат да нанесат вреда за спасението на душата. Така също, се молят за изцеление от болести, за освобождение от затвор.

За какво помага иконата

Молитвата към Божията Майка пред иконата "Благовещение" помага в застъпничеството на Божията Майка за нас в скърби, в униние, при различни видове изкушения. Така също се молим за избавяне от болести на физическо и духовно ниво и за избавяне от всякакъв вид затвор.

Молитва

Богородице Дево, радвай се!
Благодатна Марие, Господ е с Тебе!
Благословена си Ти между жените
и благословен е плодът на Твоята утроба,
защото си родила Спасителя на нашите души.
Богородице Дево, радуйся,
Благодатная Марие, Господь с Тобою,
благословенна Ты в женах
и благословен плод чрева Твоего,
яко Спаса родила еси душ наших 

Празник
25 март

Чудеса

Много известна е историята на явяване на иконата на Божията Майка "Благовещение" на стената на една от кремълските кули в Москва. Според преданието, при царуването на Иван Грозни, в една от кулите, използвани в този момент за затвор бил хвърлен воевода, който не могъл да докаже невинността си на царя, и след неговите горещи молитви, на стената на кулата се явила самоизписана иконата Благовещение.
Чудотворно явилата се икона привлякла към себе си молещи се, а през 1731 г. империатрица Анна Йовановна заповядала на това място да се построи каменна църква в чест на Благовещение, така че иконата да се намира вътре в църквата. След няколко години избухнал голям пожар, и църквата била повредена, но чудотворната икона останала невредима.
Явилата се на стената икона на Божията Майка "Благовещение" се съхранявала дълго време. за повече от 100 г. в Кремъл ходили много хора с молба за помощ. За съжаление, църквата не се съхранила до наши дни, тя била разрущена през 1932 г. Съдбата на самоизографисалата се икона е неизвестна. От тогава се е съхранило само името на кремълската кула - Благовещенска.
Една от най-ранните икони на Божията Майка със сюжета "Благовещение" се намира в Третяковската галерия. Още една чудотворна икона на Божията Майка "Благовещение" Тиноска, която се намира на о-в Тинос в Гърция. По местно предание иконата е нарисувана от Лука.  Иконата била открита на 30 януари 1823 г след видение на монахиня Пелагия. 2 г. по-рано такива видения имал старец, но тогава търсенето на иконата не довело до резултат. 6 месеца след виденията на монахинята, иконата не била открита, хората се отчайвали и прекратявали търсенето, и тогава, както предупредила Богородица, на острова хората започнали да боледуват. И най-нактрая, по време на строителни работи била намерена иконата на Пресвета Богородица "Блаоговещение". Иконата била обгоряла, но образите на Богородица и Ангела били невредими. От времето на откриване на Тиноската икона на Богородица са записани повече от 70 чудотворни събития.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Страници

Страници